Anasayfa Video Viewsonic ColorPro VP2756-2K İncelemesi

Viewsonic ColorPro VP2756-2K İncelemesi

Viewsonic ColorPro VP2756-2K grafik tasarım, çizim ve video kurgu gibi işlerle uğraşan yaratıcı profesyoneller için tasarlanmış.

Ülkemizde yaklaşık 9000TL’ye satılan bu  monitör renk kalibrasyonlu profesyonel monitörlerin fiyatları düşünüldüğünde uygun fiyatlı diyebileceğimiz bir noktada. Peki bu fiyata Viewsonic VP2756-2K bize ne veriyor, nelerden feragat etmemiz gerekiyor birlikte bakalım.

Panel

27″ büyüklüğündeki bu monitörde 350 nit maksimum parlaklığa sahip, 1440p 60Hz bir IPS panel bulunuyor. 1440p, 4K’ya bütçesi yetmeyen ancak 1080p’de kalmak istemeyenler için güzel bir geçiş noktası. 350 nitle maksimum parlaklığı üst seviye profesyonel monitörler kadar yüksek değil ve bir HDR sertifikası bulunmuyor. Renk derinliğine baktığımızda orada maksimum 8bit değerini görüyoruz.

Eğer HDR içerikle çalışmıyorsanız ortalama bir iç ortam aydınlatmasında 350 nit parlaklık fazlasıyla yetecektir.

IPS panel olduğu için 178 derecelik geniş yatay ve dikey görüş açılarına sahip ve mat kaplamaya sahip olduğu parlama sorunlarıyla uğraşmıyorsunuz.Viewsonic ColorPro VP2756-2K

Griden griye gecikme süresi 5ms ile ortalama diyebileceğimiz bir değer, oyuncu monitörü olmadığı için zaten bu klasmanda bir ürün için çok da önemli değil aslında. Çünkü bu fiyata daha düşük gecikmeli ve daha yüksek Hz’li bir oyuncu monitörü alabiliyorsunuz. Bu monitörün fiyatının yüksek olmasının sebebiyse tamamen fabrika çıkışlı renk doğruluğunun garantilenmiş olması.

Işık sızması testi

Tamamen siyah renkte bir resim açıp ışık sızmalarını gözlemlediğimizde sol alttan ve sağ üsttenbir miktar sızma gözlemledik. Size gelen üründe bunların yerleri ve miktarı değişecektir muhtemelen, bu biraz da şans işi, ancak muhtemelen bir miktar ışık sızması göreceksiniz. 

Çerçeveler

Yan ve üst çerçevelerde 7mm kalınlık görüyoruz, alt çerçeve de 17mm kalınlığa sahip.Viewsonic ColorPro VP2756-2K VP2756-2K Viewsonic’ten gördüğümüz en ince IPS monitör değil fakat çok kalın ve hantal olduğunu da söyleyemem.Viewsonic ColorPro VP2756-2K

Renk Gamutu Testi

Yaptığımız renk gamutu testinde Viewsonic’in iddia ettiği gibi monitörün sRGB renk gamutunun %99.7’sini kapsadığını gördük. Adobe RGB gamutu ise Viewsonic’in belirttiğinin aksine %78 değil, %75 çıktı. Son olarak DCI-P3 gamutu yine Viewsonic’in belirttiği gibi %81 sonucunu verdi. Viewsonic ColorPro VP2756-2K

%100 sSRG gamutunu kapsaması önemli çünkü bu ürettiği içerik bu renk gamutunda olan profesyoneller yanıltıcı sonuçlar elde etmeden, ne çektilerse onu görebiliyorlar.

Grafik tasarımcılar ve video editörleri için bu gerçekten önemli. Ayrıca monitörün Pantone onaylı olduğunu hatırlatalım. 

Giriş Çıkış Yuvaları

Monitör üzerindeki HDMI yuvası 1.4 sürümde çalışıyor. Bu sürüm artık biraz eski de olsa monitörün desteklediği 1440p’de 60Hz görüntüyü sorunsuz aktarabiliyor. 

Alternatif olarak DisplayPort 1.2a yuvaya sahip oluyorsunuz, bu yuva da HDMI’da olduğu gibi monitörün desteklediği en yüksek çözünürlük ve tazeleme hızlarında çalışmanıza izin veriyor.Viewsonic ColorPro VP2756-2K ports

USB Tip-C yuva üzerinden de DisplayPort görüntü girişi yapmanız mümkün. Bunun da sürümü 1.2a. Eğer bir dizüstü bilgisayardan görüntü veriyorsanız. Tip-C yuva üzerinden hem monitöre görüntü verebilir hem de 60W ile bilgisayarınızı şarj edebiliyorsunuz.

Monitör üzerinde dahili USB çoklayıcı da bulunuyor. Ancak çoklanan yuva sayısı biraz daha fazla olabilirmiş gibime geldi. Kasanıza tek USB kablosu ile bağlanıp, monitör üzerinde 2 USB yuva sunuyor, bu sayı 3 ya da 4 olabilirmiş. 

Son olarak güç yuvasının standart 3 pinli dişi yuva olduğunu görüyoruz, dahili adaptöra sahip olması masanızın ve çalışma ortamınızın derli toplu durması açısından her zaman memnuyiyetle karşıladığımız bir özellik.

Ergonomi

Ergonomiye geldiğimizde VP2756-2K 130mm yükseklik ayarına, 120 derece sağa ve sola dönüşe, pivot yani dikey modda kullanıma izin verdiği gibi -5 derece ile 21 derece arasında aşağı ve yukarı ayarlamaya izin veriyor. Viewsonic ColorPro VP2756-2K pivot

Bilgisayar başında farklı pozisyonlarda oturduğunuzda ya da o bilgisayarı birden kişi kullanıyorsa bu tür ileri seviye ayarlamalar faydalı olabiliyor. Hatta üzerinde çalıştığınız işi arkadaşınıza göstermek için bile. 

Ses / Hoparlör

Ürünün dahili 2 adet 2xW’lık stereo hoparlörleri var. Temel düzeyde ses elde etmek için işe yarasa da hemen her monitör hoparlöründe olduğu gibi bass’lar eksik.

Sonuç

Biz Technopat’ta videolarımızı kurgularken Viewsonic’in bu profesyonel monitör serisini kullanıyoruz, bizzat bu model olmasa da 32 inçlik 4K versiyonunu tercih ediyoruz ve renk doğruluğu, doğru kontrast ve gama seviyelerinden oldukça memnunuz.

Söz konusu monitörlere niçin geçtiğimizi ve izlenimlerimizi aktardığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bizdeki gibi 32inç büyüklükte ve 4K çözünürlüğü destekleyen modeller olduğu gibi masasında yeri olmayan veya bütçesi daha düşük olan kullanıcılar için 27 inç ve 2K modellerin olması güzel. Yani aynı renk doğruluğunu ve yüksek renk gamutunu daha uygun bir fiyata almış oluyorsunuz.