Anasayfa Haber ABD Tarafından Önerilen ‘Chip 4’ İttifakı Engellerle Karşı Karşıya

ABD Tarafından Önerilen ‘Chip 4’ İttifakı Engellerle Karşı Karşıya

ABD hükümeti, geçtiğimiz yıl küresel yarı iletken tedarik zincirini güvence altına almak, politikaları, sübvansiyonları ve ortak Ar-Ge projelerini koordine etmek için ABD, Japonya, Güney Kore ve Tayvan’dan oluşan, Chip 4 olarak adlandırılan ittifakın kurulmasını önermişti. Ancak bu girişimin üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen halen bir anlaşma sağlanamadı.

Financial Times‘ın haberine göre potansiyel ortakların bu konuda çok fazla endişesi var. Japonya, Güney Kore ve Tayvan hükümetleri genel olarak ABD ile iyi ilişkilere sahip. Ancak Samsung gibi Güney Koreli şirketler ticari sırlarını TSMC gibi Tayvanlı meslektaşlarıyla paylaşmak istemiyor. Ayrıca Güney Kore’nin Japonya ile siyasi gerilimleri var. Kimse ABD merkezli Intel ve Micron’un Ar-Ge çabalarını desteklemek istemiyor ve herkes Çin’in yeni koalisyona vereceği tepkiden endişe duyuyor.

Japonya’daki şirketler, Çin’de kullanılan 3D NAND yongaların yanı sıra Güney Kore ve Tayvan’daki çip ve LCD üreticilerine satılan çeşitli hammaddeler üretiyor. Japonya’nın yarı iletken endüstrisini canlandırmak için hamleler yaptığını biliyoruz. Bu nedenle hükümet TSMC’yi ülkeye çekmeye çalışıyor ve mühendisleri hazırlamak için bir Ar-Ge merkezi kuruyor. Öte yandan Kioxia’nın Samsung veya SK Hynix ile bilgi paylaşımı konusunda şüpheli davrandığı bildirildi.

Güney Kore’ye gelince, Samsung Foundry, malzeme ya da transistör tasarımları gibi teknolojilerinin rakipleri TSMC ya da Intel tarafından kullanılabileceğinden endişe duyuyor. Bu arada Samsung Memory ve SK Hynix, araştırma yetenekleriyle Japon veya Tayvan bellek endüstrisini güçlendirme konusunda pek de istekli olmayabilir. Dahası, bu şirketler birbiriyle kıyasıya rekabet halindeler.

Tayvanlı üreticiler, Çinli rakiplerine göre (SMIC, Hua Hong, Yangtze Memory vb.) önemli ölçüde daha önde. Yine de şirketler Çin’den çok sayıda hammadde tedarik ediyorlar. Eğer Chip 4 ittifakı sağlanırsa tedarik zinciri güvenliği gerekçesiyle çeşitli yasaklarla karşı karşıya kalabilirler.

Herkes için en büyük endişe Çin gibi görünüyor. Tokyo Electron ve Nikon gibi Japon şirketleri Çin’e çip üretiminde kullanılan bir sürü alet satıyor. Yeni nesil çip üretim teknolojileri geliştirmek için ABD ile işbirliği yapmaları işleri kötü tarafa sürükleyebilir (çünkü ABD, Tianxia’ya önde gelen çip üretim ekipmanlarının ihracatını sınırlamak istiyor). Öte yandan Samsung ve SK Hynix’in Çin’de oldukça gelişmiş bellek fabrikaları yer alıyor.