Anasayfa Haber Tayvanlı Yetkili: Olası Çin İşgalinde Çip Fabrikalarını İmha Etmek Gereksiz

Tayvanlı Yetkili: Olası Çin İşgalinde Çip Fabrikalarını İmha Etmek Gereksiz

Ukrayna-Rusya savaşı bir yana, son günlerde Tayvan ve Çin arasındaki gerginlik tırmanmaya devam ediyor. Yarı iletken üretimi dediğimizde akıllara ilk olarak Tayvan gelir. Ülke içinde TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.), UMC (United Microelectronics Corp.) ve Micron’a ait çok önemli fabrikalar yer alıyor. Teorilere göre Tayvan’ın yarı iletken üretimindeki gücü, Çin’in adayı işgal etmesi ve fabrikaları ele geçirmesi için bir neden olabilir.

ABD ordusunun önde gelen yayınlarından Parameters, böyle bir durumda personelin tahliye edilmesi ve fabrikaların yok edilmesi gerektiğini söyledi. Ancak Tayvan Ulusal Güvenlik Bürosu’na göre bu gereksiz bir hamle. TSMC, ileri süreç teknolojilerini kullanarak yonga üretmek için ASML, Applied Materials ve KLA gibi şirketlerin yeni nesil üretim ekipmanlarına ihtiyaç duyuyor. Nitekim Çin, adayı işgal edip tüm ekipmanlar ve hammaddelere ulaşsa bile mevcut teknolojilerle üretimi kesintisiz olarak sürdürmesi imkansız.

Tayvan Ulusal Güvenlik Bürosu Genel Müdürü Chen Ming-tong, Tayvanlı milletvekillerine verdiği demeçte şunları söyledi:

TSMC’nin üst düzey çipler üretmeden önce küresel unsurları entegre etmesi gerekiyor. ASML’nin litografi ekipmanı ve diğer araçlar olmadan TSMC’nin üretimine devam etmesinin bir yolu yok. Çin altın tavuğu ele geçirse bile, altın yumurtlayamayacak.

Çin’in yavaşlayan ekonomisi, ABD ile yaşanan gerilimler ve son yıllarda yaşanan iç siyasi çekişmeler, Çin ve Tayvan arasında yaşanacak olası savaş senaryolarını gündeme getirdi. Bu konular tartışılsa da herhangi bir kesinlik yok. Çin, iki kilit ticaret ortağı olan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ile ilişkilerini sürdürmek zorunda. Dahası, Amerika ve Avrupa’da tasarlanan üretim araçlarına ve teknolojilerine erişim sağlamaları, ortaklarından gelir elde etmeleri gerekiyor.

Çin Komünist Partisi (ÇKP), kısa zaman önce 20. Ulusal Kongresini düzenledi. Jinping, Son yıllarda uluslararası toplumun gündemine oturan gerilime ilişkin şu sözleri söyledi:

Tayvan konusunda ayrılıkçılığa ve dış müdahaleye karşı muazzam bir mücadele yürüttük. Ulusal egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü koruma ve Tayvan’ın bağımsızlığına karşı çıkma konusundaki güçlü kararlılığımızı gösterdik. Azami samimiyet ve çaba göstererek ‘barışçıl yeniden birleşme’nin gerçekleşmesi yönünde ısrar ediyoruz, ancak güç kullanma ve gerekli tüm tedbirleri alma haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Tayvan meselesini çözmek Çin halkının kendi işidir, buna karar verecek olanlar Çinlilerdir“.