Anasayfa Haber QLC NAND Yongalar Yayılıyor: 61 TB Kapasiteli SSD’ler Yolda

QLC NAND Yongalar Yayılıyor: 61 TB Kapasiteli SSD’ler Yolda

HDD-SSD-Depolama-Disk-Sürücü

Solidigm, tasarladığı yeni SSD çözümleriyle birlikte yüksek kapasite sunan HDD’leri bile geride bırakmayı hedefliyor. Depolama çözümlerinde uzmanlaşan şirket, 192 katmanlı QLC (quad-Level Cell) teknolojisini temel alan 30 TB ve 61 TB kapasiteli SSD’leri tanıtmak için gün sayıyor.

Tech Field Day 2022 etkinliği sırasında yol haritasına ilişkin bazı detaylar paylaşıldı. Essential Endurance serisinde 3.84, 7.68, 15.36 ve 30.72 TB kapasiteye sahip toplam 4 SSD modeli sunulacak. Value Endurance serisi ise 7.68, 15.36, 30.72 ve 61.44 TB gibi muazzam kapasiteye sahip modeller içerecek.

Solidigm, Essential Endurance sürücülerini düşük 4K rastgele yazma performansına uygun uygulamalara yönelik şekilde konumlandırıyor. Buna karşılık Value Endurance serisi, okuma odaklı iş senaryoları için üretiliyor.

QLC NAND çipler, yüksek kapasite isteyen, ancak performans ve dayanıklılıktan feragat edebilecek müşterilerin odağında olacak. Şu anda piyasada SLC (hücre başına tek bit), MLC (hücre başına iki bit) ve şimdi de standart haline gelen TLC (hücre başına iki bit) 3D NAND yongalar kullanılıyor. Yeni nesil QLC çözümlerinin önceki çözümlerle aynı düzeyde performans sağlamayacağı söyleniyordu. Ancak Solidigm’in kendi D5-P5316 QLC SSD’si PCIe Gen 4×4 NVMe arayüzüyle 7 GB/sn sıralı okuma ve 6 GB/sn sıralı yazma hızı sunabiliyor. Ayrıca rastgele okuma değerleri 800.000 IOPS’a kadar çıkıyor. Yani QLC yetersiz değil ve performansın daha da artması bekleniyor.

Solidigm’e göre QLC, mevcut NAND belleklerin lideri TLC’yi geride bırakmaya hazır. Sağlanan verilere bakılırsa şu anda sevk edilen NAND depolama birimlerinin %80’ini TLC tabanlı çipler oluşturuyor.

Sabit diskler bir süre daha fiyat/GB denklemi açısından gözde olacak. Ancak yakın gelecekte QLC NAND yongaların yayılma sürecinin hızlanmasını, veri merkezi ve süper bilgisayarlar da dahil olmak üzere birçok alanda tercih edilmesini bekliyoruz.