Anasayfa Video Logitech Ergo K860 Wireless İş Amaçlı Bölünmüş Klavye İncelemesi

Logitech Ergo K860 Wireless İş Amaçlı Bölünmüş Klavye İncelemesi

Logitech Ergo K860 Wireless

Ergonomik Ergo serisi klavye ve fare incelemelerimiz sıradışı bir model olan Logitech Ergo K860 Wireless ile devam ediyor.

Logitech Ergo K860 Wireless İş Amaçlı Bölünmüş Klavye Fiyatı…

El ve bilekler için tuş dizilimini iki yana ayıran, bilek desteği ve öne eğilen bir arka yükseltme sunan K860, aynı zamanda Bluetooth Bolt alıcı ile geliyor ve 3 cihaza bağlanıp aralarında geçiş yapabiliyor. İlk bakışta bu nasıl klavye böyle derken, kullandıkça kendinizi “Neden daha önce denememişim?” derken bulabilirsiniz. Sonuçta sevip alışmanız tamamen kendi zevkiniz ancak hep aynı tür çevre bileşenler kullandıysanız, hep aynı şeyi deneyimlediniz. K860 ise çok farklı…

  • 00:00 – Logitech Ergo K860 Wireless kutu açılışı.
  • 00:30 – Yükselen deniz dalgasına benziyor.
  • 01:20 – Kullanıcı olarak ergonominin önemini uzun zaman sonra anlayabiliyoruz.
  • 02:00 – Alt kısım ve bilek desteği çok ilginç bir yapıya sahip.
  • 02:25 – Ayakları da ters yönde!
  • 02:40 – Çağan konu mankenliği yapıyor, teşekkürler Çağan.
  • 03:00 – Çeşitli uzman kuruluşlardan sertifikalar alınmış.
  • 03:24 – Detaylar, detaylar ve detaylar…
  • 03:55 – Sessiz tuş basımı.
  • 04:20 – Pil yuvası ve Logitech Bolt alıcı.
  • 04:45 – Normal Bluetooth ile farkı var mı?
  • 05:20 – Logitech’in kurumsal materyali oldukça zengin.
  • 05:55 – Türkiye’de satılan K860 modeli de Türkçe Q tuş dizilimli.
  • 06:29 – 3 Cihaz arasında geçiş ve bağlantı.
  • 07:05 – Üstteki tuş sırasındaki çoğu tuşa ek işlev atanabiliyor.
  • 07:45 – Windows PC, Apple Mac, Android ve daha fazlası destekleniyor.
  • 08:15 – Tuşların basım hissiyatı ve yapısı.
  • 09:00 – Hesap makinesi kısmı, numerik tuş takımı da iyi.
  • 09:25 – Tuş baskıları nasıl?
  • 09:50 – Fiyatı nasıl? İnceleme sonrasında 500 TRY indirim oldu, güncel fiyat için bağlantı arayıp paylaştık.
  • 10:45 – Kimin için uygun? Maliyetine değer mi?
  • 11:25 – Artı, eksi ve kullanıcı deneyimi ek notları, değerlendirmesi.

Çoklu cihaz bağlantısı, sessiz tuş basımı, farklı ergonomisi özellikle çok uzun saatler çalışanlar için faydalı. Bolt alıcının kutudan çıkması kalabalık Bluetooth bağlantılı bir ofis için sinyalin kopmamasını garantiliyor. Yazılım ve kurumsal toplu kurulum gibi özellikler dikkat çekici. Eksisi olarak temel nokta bu kadar farklı bir tasarıma alışmanın zaman alması.

İş Klavyesi Özellikleri

Sıradışı ve ergonomik bir klavye elimizin altında. Logitech Ergo K860 Wireless modeli 109 tuşlu kocaman, kablosuz bir iş klavyesi. Birden çok bilgisayara aynı anda bağlanıp, bunlar arasında geçiş yapabiliyor. Bluetooth ile bağlanıyor ve kendi USB Bluetooth alıcısı da beraberinde geliyor. Bu alıcı Logi Bolt güvenli ve sinyal karışması olmadan bağlantı garantiliyor. Kablosuz kısmını net bir şekilde açıklayalım: 2.4 GHz kullanmıyor, sadece Bluetooth kullanıyor ve Bolt alıcısıyla USB ile Bluetooth desteklemeyen bir bilgisayara da takabiliyorsunuz.

Esas güzel ve şaşırtıcı nokta bu klavyenin tasarımı ve fiziksel detaylarında yatıyor. Yazı alanı bir tepe şeklinde ortadan yükselip ikiye ayrılıyor, bilek desteği dahili ve şekli dalga gibi kıvrımlı. İki parça gibi görünse de aslında altını çevirince tek parça olduğunu görüyoruz. Klavyenin önündeki yastık kısmı ayrılan bir parça değil, tabandan sabit, üstten ayrı. Bu ilginç tasarımın yanında yükseltme ayakları ekrana doğru değil, bize doğru konulmuş. Yani önü ileri doğru eğimli olarak arkasını kaldırıp, yükseltip kullanabiliyoruz. Normalde klavyelerin ekrana yakın kısmında yükseltme ayarı vardır ama K860’da değil! 0, -4 ve -7 derecelik üç duruş seçeneğiniz var.

Eller bileklerden yastıkla desteklenmiş, öne doğru eğik ve ortada buluşacak şekilde içbükey. Bu içe doğru A harfine benzer tuş dizilimi daha önce pek çok modelde denendi. Ancak pek yaygın değil, özellikle ergonomik bir tasarım ancak alışması çok farklı geliyor. Normalde tuşlar aynı sırada dizilidir, düz bir çizgi gibidir, ama burada kul kanadı gibi iki kanat olarak ayrılmış duruyor. Bunun sebebi bileklerin eğik değil düz durmasını sağlamak. Bilekleri bu kadar dinlendiren, elleri doğal tutan bir tasarım bulmak zor.

Ağırlık ve Tuş Baskıları

1160 gram ile mekanik klavyeler kadar ağır bir model bu, mekanik değil sessiz yazma için plastik. Kullanılan materyal Logitech’in aktardığına göre grafit plastik ve %71 sertifikalı geri dönüştürülmüş materyaller kullanılmış. Logitech’in tanıdığımız koyu gri renginde. Bilek desteği kısmı üç katman olarak yapılmış, alta doğru sertleşen, gri beyaz desenli yapıda. Tuş içi baskıları gri üzerine beyaz, font kenarları da sanki yapışkanlı sayı kesilip yapıştırılmış gibi hare şeklinde hafifçe parlak. Elle kazımaya çalışıp kontrol ettiğimizde kazınmadığını gördük, bu tuş okunabilirliği için yapılmış gibi görünüyor.

Elbette bu tarz bir klavyede tuşların genişlikleri de farklı. Örneğin solda 6, Caps Lock, T, G, sağda 7, H, N tuşları normal tuşlardan çok daha geniş, bu tuşların pozisyonları, açıyı bozmadan kazayla basmayacağımız ama kolay basacağımız, kolay ulaşılır yerlerde. Diğer tuşlarla arada fazla boşluk kalmadan klavyeyi ikiye bölmeyi sağlıyor. Aslında kastedilen Split Keyboard yani bölünmüş klavye tasarımı da burası, bilek desteği ya da kasa değil, tuş dizilimi.

Diğer Tuş Detayları…

Enter tuşu gayet güzel bir ters L yapıda ve geniş, Space yani boşluk tuşu ikiye bölünmüş yani çift, hem sol, hem sağ başparmak ile basabiliyoruz. Bu bölümdeki tuşların basımları sessiz ve yumuşak, dokuları hafif kumlu/pürüzlü yapıda. Parmakların tutunması için iç bombe de çok hafif dozda var. Dokunarak hangi tuşların civarındayız sağlamamızı sağlayan kabartılı çizgiler de F ve J tuşlarında mevcut. Yani klasik Türkçe QWERTY dizilimi gibi ama daha zengin bir tasarım.

Sağda Insert, Home, Page Up, Delete, Ent, Page Down tuşlarının olduğu altılı grup ile altta tam boy dörtlü ok yön tuşları arasında rahat bir açıklık var. Numpad kısmı ise oldukça kullanışlı ve hızlı bir hesap makinesi. Zaten hesap makinesi kısayolu da hemen burada. En sağ üstte kilit tuşu yani sistem kilitleme var.

Soldaki kısımda en sol atta salt Ctrl, sağ gruptakinde ise Opt – Ctrl baskısı görüyoruz. Solda Opt – Start, cmd – alt, sağda cmd – alt, iri bir fn görüyoruz. Sol Shift orta boy, sağ Shift büyük. Sol üstte bulunan klasik Esc kocaman yapılmış. Üst sıra F tuşları hem medya oynatma, hem ses kontrol, hem de diğer işlevlere sahip. Bunları F ile işlevler arasında kilitlemek de mümkün. Logi+ yazılımıyla buradaki tuşlara farklı uygulamalarda etkinleşen değişik işlevler atayabiliyoruz. Bu oyuncu klavyelerindeki kadar zengin bir tuş işlevi atama, programlama ve hatta macro sunmuyor. Yine de daha önceki iş klavyelerinde böyle bir özellik görmek pek mümkün değildi. Logitech iş klavyelerinde de uygulamaya göre tuş özelleştirme sunarak bu alanı zenginleştirmiş. 233x456x48 mm ölçüleriyle dev gibi, ancak kapladığı alandan daha iri görünüyor, zira bir tepe gibi yüksek.

Mekanik mi Klasik mi?

Peki neden tam mekanik oyuncu klavyesi yerine böyle bir klavye alalım? Ofise ziyarete gelen bir dostumun tabiriyle “Benim klavye bu kadar ses çıkartırsa, hanım da beni dışarı çıkartır.” Yani hepimizin mekanik tuş sesine uygun bir ev ya da çalışma ortamı yok.

İstediğiniz oyuncu klavyesiyse oyuncu klavyesi almalısınız, öte yandan ses istemiyorsanız, eğimli ve bilek yormayan, mesai ve uzun yazı saatleri geçireceğiniz bir iş klavyesi arıyorsanız K860 çok farklı bir seçenek. Yani bir başka klavye değil, çok ilgi çekici, alışması belki zor ama alışıp rahat edenin çok seveceği özgün bir ürün. Ergonomisinin gerçekten ne kadar kas dinlendirdiğini uzun vade kullanım gösterecektir ancak Logitech bunun için United States Ergonomics tarafından bir ergonomi onayını almış. 2 Adet AAA pil ile 2 yıla kadar çalışacağı belirtilmiş, ışıkları olmayan ve Bluetooth ile çalışan bir klavye için gayet normal. Pili olduğunu bile inceleme yazısını yazarken ve uygulama ekranında yüzde 100 şarj ibaresini görünce anladım.

Bir de ilginç ek özellikten bahsetmek istiyorum, IT Remote Management olarak uzaktan yönetim. Bolt için Firmware güncellemesini yapmaktan, Options yazılımını toplu olarak bütün sistemlere yüklemeye kadar merak edilen her şeyin teknik dökümantasyonu Logitech tarafından sağlanmış durumda. Mass Deployment denemedik ancak Logitech’in iş ürünleri ailesi bu tarz ürünlerden yüzlerce, hatta binlerce alıp kurması gereken şirketler düşünülerek tasarlanıyor.

Kim almalı? Uzun saatler çalışanlar, sağlıklı çalışmak, uzun yıllar verimli çalışırken elini, bileğini yormamak isteyenler. Fiyatı nasıl? Mekanik olmayan bir klavye için 2000 – 2500 TL ile dikkat çekici, ancak sadece Logi Bolt alıcının yurtdışında 15 dolara satıldığını ve vergisiz 280 TL tuttuğunu hatırladığımızda anlaşılabilir hale geliyor. Logi Bolt eğer Logitech Options kuruluysa 6 destekleyen ürünü bağlamayı destekleyen bir alıcı. Kullanıcıların bu noktada bilmesi gereken bu USB alıcıların birbirinden ayrıldığı, klasik Logitech ürünlerinde Unifying alıcılar 2.4 GHz ile bağlanır, Bolt apayrı bir alıcıdır, bazı hesaplı ürünlerde de Bolt ya da Unifying olmayan, genel uyumluluğu olmayan alıcılar bulunur. Hepsi ufak USB diye bakmamak gerekiyor.

Kablosuz, gelişmiş yazılım özelliklerine, özgün tasarıma, dahili bile desteğine, üç cihaza kablosuz bağlanma özelliğine sahip yeni nesil bir iş klavyesi.  Özellikle kalabalık bir ofiste tuş seslerinin fazla yükselmemesi ve Bluetooth sinyallerinin birbirine karışmaması için mantıklı. MX Ergo, MX Vertical gibi Logitech’in piyasaya kazandırdığı güzel ürünler arasında yer alıyor.