Anasayfa Makale GPT-4 Nedir, Nasıl Kullanılır?

GPT-4 Nedir, Nasıl Kullanılır?

GPT-4 Nedir

14 Mart’ta kullanıma sunulan GPT-3’nin varisi GPT-4, viral sohbet robotu olarak bilinen ChatGPT’nin arkasındaki bir teknoloji. Peki GPT-4 nedir ve nasıl kullanılıyor?

Viral sohbet robotu ChatGPT’nin arkasındaki şirket OpenAI, GPT-4’ün piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Elon Musk ve Sam Altman tarafından 2015 yılında ortaklaşa kurulan San Francisco yapay zeka laboratuvarı bir blog yazısında, en son sürümünün “multimodal” olduğunu, yani platformun görüntü ve metin girişlerini kabul edip metin çıktıları verebileceğini söyledi.

TurkNet web sitesinden altyapı sorgulamak için tıklayın

OpenAI CEO’su Sam Altman, Twitter’da GPT-4’ün “şimdiye kadarki en yetenekli ve uyumlu” model olduğunu ancak hala kusurlarının olduğunu da belirtti. Önceki modellerden daha yaratıcı ve daha az önyargılı olduğunu da ekledi.

ChatGPT nedir? GPT-3 ve GPT-4 arasındaki farklar nelerdir?

GPT (Generative Pre-trained Transformer), soruları yanıtlama, metni özetleme ve hatta kod satırları oluşturma gibi çeşitli doğal dil işleme görevlerini gerçekleştirebilen bir tür büyük dil modeli (LLM, Large Language Model) sinir ağı olan önceden eğitilmiş üretken dönüştürücü anlamına geliyor.

Bu büyük dil modelleri, tıpkı bir insan tarafından yazılmış metinler üretmek için derin öğrenme tekniğini kullanır.

ChatGPT nedir sorununa gelirsek, ChatGPT; GPT-3 ve GPT-4’ün dil modellerini kullanan bir yapay zekâ sohbet botu uygulamasıdır. Yani ChatGPT, bir araba olsaydı, ona güç sağlayan motor GPT-3 veya GPT-4 olurdu diyebiliriz.

GPT-3, ilk olarak 2020’de piyasaya sürülmüş ve 175 milyar parametre üzerinde eğitilerek o dönemin üretilmiş en büyük sinir ağı haline gelmişti. Geliştirmelere sürekli olarak devam eden GPT-3, 2022’de detaylı geliştirmeler yaptığı GPT-3.5 serisiyle piyasaya sürüldü.

GPT-4 ise GPT-3’ün bir varisidir. OpenAI, bu en son sürümün 25.000 kelimeye kadar işleyebileceğini söylüyor. Yani bu yaklaşık GPT-3’ün sekiz katı demek oluyor. Görüntüleri işlemesi ve çok daha detaylı talimatları işleyebilmesi açısında da GPT-3.5’i geçmekte.

GPT-4’e nasıl erişim sağlayabilirsiniz?

ChatGPT’de yeniyseniz, chat.openai.com adresini ziyaret edebilir ardından da buradan ücretsiz bir şekilde hesap oluşturarak GPT-3’e erişim sağlayabilirsiniz.

GPT-4’e erişim sağlayabilmeniz için aylık 20 ABD doları karşılığındaki premium hizmetini satın almanız gerekiyor. Kullanırken yazım sırasında, GPT-4’ün her dört saatte bir 100 mesajlık bir sınırı olduğunu da hatırlatalım.

GPT-4 ile yapabileceğiniz yeni şeyler neler?

OpenAI, GPT-4 için “gelişmiş muhakeme yeteneği, karmaşık talimat anlayışı ve daha fazla yaratıcılık gerektiren görevlerde mükemmeldir” diyor.

Lansmandan sadece birkaç saat içinde, kullanıcılar GPT-4’ün çeşitli yaratıcı kullanımlarını bildirdiler, bunlar arasında:

Görüntüleri tanımlama ve tarifler oluşturma

GPT-4’ün çok modlu (multimodal) özelliği sayesinde kullanıcılar un, tereyağı, yumurta ve süt fotoğrafı gibi resimleri yükleyip, bu resimlere göre lezzetli tarif önerileri alabiliyor. Ancak bu özellik, henüz GPT-4 abonelerinin kullanımına açık görünmüyor.

Twitter kullanıcıları ayrıca GPT-4’ün video oyunlarının tamamını tarayıcılarında sadece birkaç dakikada nasıl kodlayabildiğini gösteriyor. Aşağıda, bir kullanıcının popüler programlama dili olan JavaScript’i bilmeden popüler oyun Snake’i nasıl yeniden yarattığına dair bir örneğini görebilirsiniz.

Web sitesi oluşturma

GPT-4, aşağıda gösterildiği gibi elle çizilmiş bir taslağı işlevsel bir html sayfasına dönüştürmek için de kullanıldı.

GPT-4’ün yeni yeteneklerini test etmek için eğitim verilerinin en son ne zaman güncellendiği sorulduğunda GPT-4 şu yanıtı veriyor:

“Eğitim verilerim en son Eylül 2021’de güncellendi. Sonuç olarak, olaylar, gelişmeler ve ilerlemeler hakkındaki bilgim ve anlayışım bu zaman dilimiyle sınırlıdır. O zamandan beri meydana gelen herhangi bir olay veya güncelleme hakkında bilgi veremiyorum.”

AI sohbet botlarının hızla gelişmekte olduğunu görmekteyiz. Şubat 2023’te Google, LaMDA adlı farklı bir dil modelini kullanan kendi sohbet robotu Bard‘ı piyasaya sürdü.

Google’a ek olarak Microsoft, Huawei, Alibaba ve Baidu gibi teknoloji devleri, bu gelişen AI sektörüne hâkim olmak için hararetli rekabetin ortasında kendi sürümlerini sunmak için yarışıyor.

3 Yorumlar

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version