Anasayfa Haber Ryzen 5800X3D, Yazılım Hatası Nedeniyle Kullanılmaz Hale Gelebiliyor

Ryzen 5800X3D, Yazılım Hatası Nedeniyle Kullanılmaz Hale Gelebiliyor

AMD, 3D V-Cache teknolojisini ilk olarak Ryzen 7 5800X3D işlemcisiyle birlikte kullanmaya başlamıştı. Bu çip hız aşırtma açısından birçok kısıtlamaya sahipti. Igor’s Lab ise MSI Center Windows uygulamasında 5800X3D’yi sınırlarının ötesine taşıyan büyük bir hata keşfetti.

İlk bakışta bu hata hız aşırtmacılar için bir artı gibi görünüyor. Ancak voltaj ve frekans hızı sınırlamalarını hiçe sayan uygulama hatası aslında 5800X3D sahipleri için büyük bir tehlike. Daha da kötüsü, aynı problemler ASUS, Gigabyte ve ASRock yazılımlarında da keşfedildi ve platform çapında büyük bir soruna dönüştü.

Igor, MSI Center ile çipi 1.3V ve ötesine taşıdıktan sonra 5800X3D’nin anında kullanılmaz hale geldiğini bildiriyor. Çipin nasıl öldüğünü bilmiyoruz, ancak görünüşe göre Igor iki manuel ayarlamadan sonra çekirdek voltajını 1,3V’un üzerine çıkarmış. Bilgisayar ikinci voltaj ayarından sonra hemen kapanmış ve bir daha açılmamış.

Bir hatırlatma olarak, 3D V-Cache teknolojisi Zen 3 kalıbının hemen üstüne 64 MB’lık bir L3 önbellek ekleyerek çipin L3 kapasitesini 96 MB’a çıkarıyor. Bununla birlikte, ek L3 önbellek yapısı CPU’nun ısı dağılımını ciddi şekilde etkileyerek çipi daha düşük frekanslarda çalışmaya zorluyor.

AMD her şeyin farkında olacak ki işlemcinin hız aşırtma özelliğini tamamen engellemişti. Maksimum çekirdek voltajı ise 1,5V’tan 1,35V’a düşürüldü. Şirket voltaj kısıtlamalarının eklenen önbelleğin voltaj sınırlamalarından kaynaklandığını söylüyor, ancak testlere bakılırsa sınırlamalar ısı dağıtımıyla alakalı.

Özet geçecek olursak, 3D V-Cache destekli Zen 3 işlemcinin bir sınırı var. AMD de doğal olarak bazı kısıtlamalar getirmiş. Ancak çeşitli üçüncü taraf uygulamalar sayesinde voltaj düzeyini ve çarpanı işlemcinin kaldırabileceğinden çok daha yükseğe çekebiliyoruz.

Şu anda herhangi bir yama yok lakin AMD sorunun farkında olmalı. Hız aşırtma ustası Der8auer, hatırlarsanız kısa süre önce 7950X3D ile bazı overclock denemeleri yaparken CPU’yu kullanılmaz hale getirmişti.