Anasayfa Haber İşte Yeni Steam Arayüzü! (Video)

İşte Yeni Steam Arayüzü! (Video)

Valve uzun süredir beklenen güncellemeyi sonunda hayata geçiriyor ve Steam için yepyeni özellikler geliyor. Özellikle oyun oynarken kullandığımız arayüzü geliştiren yeni güncelleme şu anda beta aşamasında. Biz de sizler için bu güncellemeyi indirdik ve özelliklere yakından baktık.

Normalde klavyenizde SHIFT + TAB tuşlarına bastığınızda açılan Steam’in oyun içi arayüzü, yeni fonksiyonlarıyla dikkat çekiyor. Bunlar arasında geliştirilmiş tarayıcı, başarım takibi, not defteri ve daha birçok yepyeni araç bulunuyor.

Ayrıca bu alanda kullandığınız araçların bir çoğunu transparan hale getirerek, oyun sırasında ekranda durmasını da sağlayabiliyorsunuz. Örnek olarak bir macera oyununda bulmacayı çözmek için kullandığınız notları, oyunu oynarken ekranda tutabiliyorsunuz.

Güncellemeyle ilgili olarak Valve’ın paylaştığı topluluk yayını işe şu şekilde:

“Bu güncellemedeki büyük değişikliklerin bazıları pek görünür olmayacak zira yaptığımız değişikliklerin büyük bir bölümü daha çok Steam masaüstü istemcisi, Geniş Ekran modu ve Steam Deck arasındaki kod paylaşımının yapılma şekliyle ilgili. Bu değişiklikler aynı zamanda yeni özelliklerin daha hızlı entegre edilebileceği ve üzerlerinde değişiklikler yapılabileceği anlamına da geliyor. Buna örnek olarak Steam istemcisi ve Steam Deck üzerinde aynı anda yayınlanmış yeni yerel ağ üzerinden aktarım güncellemesi verilebilir.”

Bu güncelleme ayrıca bazı özel görsellik ve kullanılabilirlik iyileştirmelerini beraberinde getiriyor. Pencereleri, menüleri, yazı tiplerini ve renkleri güncelledik. Steam’in ana başlığı, ayarlar ve oyun sunucusu tarayıcısı, arayüzün güncellendiği yerlerden sadece birkaçı.

Oyun İçi Arayüzü

Oyun içi arayüzünü tamamen değiştirdik. İlk olarak arkadaşlarınızla hızlıca sohbet edebilmeniz ya da oyuna dair sorularınızı ve içerikleri kontrol edebilmeniz amacıyla tasarladığımız bu arayüz için yepyeni bir kullanıcı arayüzü geliştirdik, yeni kullanışlı özellikler ekledik ve arayüzde daha fazla özelleştirme yapabilmenize olanak sağladık.

Yeni araç çubuğu, oyun esnasında sohbet, başarım ilerlemesi, rehberler, tartışmalar ve internet tarayıcısı gibi ihtiyacınız olan her şeye erişebilmenizi sağlayacak. Birkaç pencereyi varsayılan olarak biz seçtik ve siz de arayüzünüzde görmek istediğiniz içerikleri seçerek bu arayüzü kişiselleştirebilirsiniz. Ayarlarınız oyunlar arasında paylaşılır. Ayarlara giderek bu araç çubuğunun görünümünü simge veya liste görünümü olarak değiştirebilirsiniz.

Oyun genel bakışı, oyunu son oynadığınızdan bu yana oyunda neler olup bittiğini size tek bir yerde gösterir. İlerleme kaydettiğiniz başarımlar, bu oyunu oynayan diğer arkadaşlarınız, en popüler rehberler, haberler ve çok daha fazlası burada gösterilir.

Yeni “Notlar” uygulaması, oynadığınız oyunla ilgili notlar alabilmenize olanak tanır. Zengin metin biçimlendirme, oyun başına birden fazla not alabilme gibi özelliklere sahiptir hatta çevrimdışı modda da kullanılabilir. Bu notlar oyun başına kaydedilir ve giriş yaptığınız diğer bilgisayarlarla eş zamanlanır. Notlara Steam oyun içi arayüzü dışından, oyunun ayrıntılar sayfasından da erişebilirsiniz.

Ayrıca arayüzden pencereleri sabitleme özelliği de ekledik. Bu sayede oyun içindeyken bu pencereler oyunun üstünde görünür. Şeffaflık düzeyleri ayarlanabilir ve yalnızca pencerenin içerikleri sabitlenir (başlık çubuğu ve diğer ikincil arayüzler hariç). Bu yeni işlevsellik notlar, rehberler, tartışmalar ve web tarayıcısında kullanılabilir (Evet, gerçekten isterseniz oyun oynarken film izleyebilirsiniz.)

Bildirimler

Steam istemcisi bildirimleri artık daha zengin ve kullanışlı. Yeşil buton artık sadece sizin için gerçekten önemli bir şey olduğunda yanacak. Tepsi görünümü yalnızca yeni bildirimleri içerir ve eski bildirimlerin kronolojik olarak gösterildiği bir sayfaya giden “Tümünü görüntüle” seçeneği de vardır.

Ekran Görüntüsü Yöneticisi

Ekran görüntüsü yöneticisi tamamen yenilenerek daha hızlı bir hâle getirildi. Büyük veya küçük resimlerden seçebilir, ekran görüntülerini oyuna göre yerine en son kaydedilenlere göre görüntüleyebilir ve hem çevrimiçi hem de yerel ekran görüntülerinizi yönetebilirsiniz.

Mac ve Linux

Bu güncellemedeki teknik çalışma aynı zamanda Steam’in Mac ve Linux sürümlerine donanım hızlandırmayı ekleyerek bu sürümleri Windows sürümüyle aynı seviyeye getiriyor. Böylece animasyonlar, kaydırma ve arayüz daha hızlı olacak. Linux kullanıcıları yeni istemciyi hemen deneyebilirler! Mac kullanıcılarının birkaç hafta daha beklemesi gerekecek zira istemciyi herkesin test edebileceği bir hâle getirmek üzerinde çalışıyoruz.