Anasayfa Haber x16 ile 512 GB/sn: PCI Express 7.0 Gelişimi Sürüyor

x16 ile 512 GB/sn: PCI Express 7.0 Gelişimi Sürüyor

PCIe-PCI Express-Bağlantı-Anakart-Ekran Kartı-Performans

PCI Express 7.0 standardının 0.3 sürümünü yayınlayan PCI-SIG, PCIe veri aktarım hızını 128 GT/s’ye çıkaracak teknolojiler için önemli bir başarıya imza attı. Bu ön sürüm, kuruluş üyelerinin gelecek teknolojinin temel özellikleri ve mimarisi üzerinde anlaştıklarını gösteriyor.

PCIe 7.0, PCIe 6.0’daki 64 GT/sn ve PCIe 5.0’daki 32 GT/sn’lik veri aktarımını önemli ölçüde geliştirerek veri aktarım hızını her pin için 128 GT/s’ye yükseltecek. Başka bir deyişle, 16 şeritli (x16) bir bağlantı kodlama ek yükü dikkate alınmadan önce 512 GB/sn’lik çift yönlü bir bant genişliğine destek sunabilecek. PCIe Gen7 arayüzü, veri aktarım hızını ve bant genişliğini artırmak amacıyla PCIe Gen6’dan devralınan (PAM4) sinyalleme, 1b/1b flit modu kodlama ve ileri hata düzeltme (FEC) gibi özellikleri kullanacak.

PCIe 7.0 ile ilgili olarak birincil hedef 128 GT/sn veri aktarım hızını güvenilir ve verimli şekilde sağlamak. Elbette bu işi yapabilmek için birçok sorunun üstesinden gelmek gerekiyor. PCIe 7.0’a geçiş süreci, artan sinyalleşme hızları nedeniyle daha kısa PCIe izleri gerektirecek. Bu da CPU’lar ve genişletme kartları (ekran kartları, hızlandırıcılar, SSD’ler, ağ kartları) gibi kök ve uç nokta aygıtları arasındaki izin verilen mesafeyi retimer gibi bileşenler olmadan azaltacak.

PCIe Gen5 için daha kalın PCB’ler ve yüksek kaliteli malzemeler gerektiğini biliyoruz, bu da daha yüksek maliyet ve fiyatlandırma anlamına geliyor. Ancak PCIe Gen7’nin detayları henüz tam olarak belli olmadığından dolayı fiyatlandırma konusunda bir şey söylemek mümkün değil.