Anasayfa Haber PCI Express 7.0 Standardının Özellikleri Belli Oldu

PCI Express 7.0 Standardının Özellikleri Belli Oldu

PCI-SIG Developers Conference 2022 tüm hızıyla devam ederken, bugün tüm bilgisayarlarda yer alan PCIe arayüzünün yeni bir standardı tanıtıldı. PCI-SIG, PCI Express (PCIe) 7.0 standardının 128 GT/sn ile veri hızını iki kat artırdığını söylüyor. Ayrıca bu teknoloji 2025 yılında üyelere sunulmaya başlayacak.

Hatırlatmak gerekirse PCI-SIG, açık bir endüstri standardı olan PCIe arabiriminin arkasında isim ve konsorsiyumda 900’den fazla üye şirket yer alıyor. PCIe 7.0 ile birlikte kanal hızı 16 hatlı (x16) bir bağlantı aracılığıyla 512 GB/sn’ye (çift yönlü akış) kadar ulaşıyor. Ancak encoding overhead (kodlama yükü) ve header efficiency gibi etkenler sonrasında bu hızın düşebileceği belirtilmiş.

PCIe 4.0 ve 5.0’a geçişte gördüğümüz gibi, daha hızlı sinyalleşme oranları nedeniyle PCIe izlerinin uzunluğu tekrar kısalacak. Bu, CPU gibi PCIe kök cihazı ile GPU gibi uç cihaz arasındaki ek bileşen olmaksızın izin verilen minimum mesafenin kısalacağı anlamına geliyor. Sonuç olarak, anakartlar arabirimin önceki nesillerinde gördüğümüzden daha fazla zamanlayıcıya ve yüksek kaliteli malzemelerden oluşan daha kalın PCB’lere ihtiyaç duyacak. Kötü haber şu ki anakartların üretim maliyeti artacak.

Şerit başına bant genişliği bir hayli artacak ve x1 bağlantısıyla çift yönlü 32 GB/sn hız sunulabilecek. Böylelikle bazı cihazlarda daha düşük PCIe şeritleri (x8 bağlantısı yerine x4 gibi) kullanılabilir.

PCI-SIG şimdi bize bazı veriler sunuyor olsa bile piyasada uzun bir süre PCIe 7.0 cihazları görmeyeceksiniz. PCIe 7.0 özellik setinin 2025’te gelmesi bekleniyor, ancak 2028 yıllarına kadar tüketiciye ulaşan cihazlar piyasaya çıkmayacak.

PCI Express (PCIe) 7.0 Özellikleri

  • x16 yapılandırması aracılığıyla çift yönlü olarak 128 GT/s ham bit hızı ve 512 GB/s’ye kadar veri akışı.
  • PAM4 (4 seviyeli Pulse Amplitude Modulation) sinyalleme teknolojisi.
  • Kanal parametrelerine odaklanma ve erişim.
  • Düşük gecikme süresine sahip ve yüksek güvenilirlik sunan hedefler.
  • Güç verimliliğinde artışlar.
  • PCIe teknolojisinin önceki tüm nesilleriyle geriye dönük uyumluluk.