Anasayfa Makale Google Bard Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey

Google Bard Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey

Bard, Google’ın deneysel konuşmaya dayalı, yapay zekalı sohbet hizmetidir. ChatGPT’ye benzer şekilde çalışması için tasarlandı. Aralarındaki en büyük fark ise Google Bard’ın bilgilerini web’den çekiyor olması.

Çoğu yapay zeka sohbet robotu gibi Bard da kod yazabilir, matematik problemlerini çözebilir ve yazma ihtiyaçlarınıza yardımcı olabilir.

Google Bard Ne Zaman Duyuruldu?

Bard, 6 Şubat’ta Google ve Alphabet CEO’su Sundar Pichai tarafından yapılan bir açıklamayla tanıtıldı. Bard tamamen yeni bir konsept olsa da başlatılan yapay zeka sohbet hizmeti, Google’ın iki yıl önce tanıtılan Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli (LaMDA) tarafından destekleniyordu.

Google Bard Nasıl Çalışıyor?

Google Bard artık Google I/O 2023’te tanıtılan Google’ın kendi ve en gelişmiş büyük dil modeli (LLM) PaLM 2 tarafından destekleniyor. PaLM’in Nisan 2022’de yayınlanan daha gelişmiş bir versiyonu olan PaLM 2, Bard’ın çok daha verimli olmasını ve daha yüksek bir seviyede performans göstermesini sağlayacak.

Bard’ın ilk versiyonu, daha az bilgi işlem gücü gerektirdiği ve daha fazla kullanıcıya ölçeklenebildiği için LaMDA’nın hafif bir modelini kullanıyordu. LaMDA, Google’ın 2017 yılında icat ettiği ve açık kaynaklı hale getirdiği sinir ağı mimarisi Transformer üzerine inşa edildi. İlginç bir şekilde, Google’a göre ChatGPT’nin üzerinde çalıştığı dil modeli GPT-3 de Transformer üzerine inşa edilmiş.

Google’ın kendi LLM’leri olan LaMDA ve PaLM 2’yi kullanma kararı, ChatGPT ve Bing Chat de dahil olmak üzere şu anda en popüler yapay zeka sohbet botlarından bazıları GPT serisindeki bir dil modelini kullandığından, Google’ın cesur bir kararıydı.

Bard’a Kimlerin Erişimi Var?

Teknoloji devi, Google I/O’da Bard için artık bir bekleme listesi olmayacağını, yani genel halka açık olacağını duyurdu. Google Bard’ın önceki bekleme listesi 21 Mart 2023’te açılmış ve teknoloji devi, ABD ve Birleşik Krallık’taki sınırlı sayıda kullanıcıya dönüşümlü olarak erişim izni vermişti.

Google Bard Hangi Dillerde Kullanılabilir?

Google I/O’da Bard’ın Japonca ve Korece’yi destekleyeceğini ve yakında 40 dili daha destekleme yolunda olduğunu duyurdular.

Bard Yanıtlarına Görselleri de Dahil Ediyor Mu?

Evet, Mayıs ayının sonlarında Bard, yanıtlarına görselleri de dahil edecek şekilde güncellendi. Görseller Google’dan alınıyor ve bir fotoğraf ekleyerek daha iyi yanıtlanabileceğini söylüyor.

Google Bard'a New York'ta Gezilebilecek Yerleri Sorduk

Örneğin, Bard’a “New York’ta ziyaret edilebilecek en iyi yerler hangileridir?” diye sorduğumda, bir liste sunarak listenin her maddesine de fotoğraflar ekledi.

Google Bard’ın Hataları Oldu mu?

Google Bard, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) hakkında yanlış bilgiler veren bir demosuyla zorlu bir lansman geçirdi. Lansman sırasında Google, yapay zeka sohbet robotunun bir demosunu tweetledi. “9 yaşındaki çocuğuma James Webb Uzay Teleskobu’ndan hangi yeni keşifleri anlatabilirim?” sorusunu sordu. Bard, “James Webb Uzay Teleskobu kendi güneş sistemimiz dışındaki bir gezegenin ilk fotoğraflarını çekti.” diye cevap verdi. İnsanlar bu yanıtın yanlış olduğunu hemen fark ettiler.

Sohbet robotunun şu anki performansı da çok sayıda olumsuz geri bildirime yol açıyor. Bard piyasaya sürülmeden önce Google’ın LaMDA’sı da eleştirilere maruz kalmıştı. LaMDA’nın yayınlanmasından kısa bir süre sonra, eski Google mühendisi Blake Lemoine, LaMDA’nın “bilinçli” olabileceğini paylaştığı bir belge yayınladı. Bu tartışma, Google’ın bilinçli olma fikrini reddetmesi ve Lemoine’i şirketten kovmadan önce ücretli idari izne çıkarmasıyla sonuçlandı. Google’ın LaMDA’dan PaLM 2’ye geçmesi, Bard’ın mevcut sorunlarının çoğunu hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Google Neden Bard’ı Şimdi Tanıtmaya Karar Verdi?

ChatGPT’nin yayınlandığı 30 Kasım 2022 tarihine geri dönelim. Lansmanının üzerinden bir hafta geçmeden ChatGPT’nin bir milyondan fazla kullanıcısı oldu. İsviçre bankası UBS tarafından yapılan analize göre, ChatGPT tüm zamanların en hızlı büyüyen uygulaması oldu. Google da dahil olmak üzere diğer teknoloji şirketleri bu başarıyı gördüler ve bundan pay almak istediler.

Google’ın Şubat 2023’te Bard’ı tanıttığı hafta Microsoft, arama için özelleştirilmiş yeni nesil OpenAI LLM üzerinde çalışan yeni bir yapay zeka yani geliştirilmiş Bing’i tanıttı.

Google’ın Başka Hangi Yapay Zeka Hizmetleri Var?

Google, henüz halka açıklanmamış başka yapay zeka hizmetleri de geliştirdi. Teknoloji devi, yapay zeka ürünleri söz konusu olduğunda genellikle temkinli davranır ve bir ürünün performansından emin olana kadar bunları piyasaya sürmez.

Örneğin Google, piyasaya sürüldüğünde OpenAI’nin DALL-E’sine harika bir alternatif olabilecek Imagen adlı bir yapay zeka görüntü oluşturucu geliştirdi. Google’ın ayrıca MusicLM adında bir yapay zeka müzik oluşturucusu var. Ancak Google bu noktada piyasaya sürmeyi planlamadığını söylüyor.

Şirket, MusicLM ile ilgili bir makalede, bu tür modellerin yaratıcı içeriğin kötüye kullanılması ve eğitimde yeterince temsil edilmeyen kültürleri etkileyebilecek, eğitimde mevcut olan önyargıların yanı sıra kültürel sahiplenmeye ilişkin korkulara yol açabileceği riskini kabul ediyor.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version