Anasayfa Makale En İyi Yapay Zeka Sohbet Botları: ChatGPT, Bard, Bing ve Daha Fazlası

En İyi Yapay Zeka Sohbet Botları: ChatGPT, Bard, Bing ve Daha Fazlası

Sohbet botu gibi fikirler internetin ilk günlerinden beri var olmuştur. Teknoloji devleri çeşitli platformlarda Siri, Bixby, Alexa, Google Asistant ve Cortana gibi çeşitli sesli asistanlar sunmuştu. Ancak son yıllarda bir yapay zeka furyası patladı ve her şey aşırı hızlı gelişiyor. Modern çağın sohbet robotları çok kapsamlı, çok hızlı ve çok güçlü.

Evet, yapay zeka destekli sohbet botlarıyla doğal dilde sohbet edebiliyorsunuz. Ayrıca bu robotlar şiirden yazılım kodlarına kadar her türlü metni üretebiliyor ve sonuçlar gerçekten heyecan verici. Metinlerin yanı sıra, Stable Diffusion ve Midjourney gibi çözümlerle yaratıcı görseller oluşturmak mümkün. Ancak şimdi konumuz sohbet botları.

ChatGPT ilgi odağı olmaya devam ediyor. İnsanların ilgisi artmaya devam ettikçe ChatGPT’nin tacını elinden almak isteyen rakiplerin sayısı da günden güne artıyor. Yapay zeka dünyası hızla gelişmeye devam ediyor, böylelikle platformların sayısı da artacak.

Şimdi önce kısaca süreçten bahsedelim, sonrasında aktif olarak kullanılan, deneyimleyebileceğiniz popüler sohbet robotlarına kısaca değinelim.

Yapay Zeka Sohbet Botu (Sohbet Robotu) Nedir?

Yapay zeka sohbet robotu, bir kullanıcının giriş isteminden yazılı içerik üretebilen yapay zeka destekli bir program türüdür. Sohbet botları, kullanıcının isteği üzerine bir rap şarkısından bir makaleye kadar her şeyi yazabilir. Her botunun becerileri, bir arama motoruna bağlı olup olmaması ve kullanılan dil modeli de dahil olmak üzere bireysel yeteneklerine bağlıdır.

Nasıl Çalışır?

Bu robotlar yapay zekayı insan benzeri yanıtlar üretecek şekilde eğitmek için dil modellerini kullanmakta. Bazıları web’e bağlı ve bu şekilde güncel bilgilerle destekleniyor, Bazıları ise yalnızca eğitildikleri bilgilerle kısıtlı.

Ücretli mi?

Bazı uygulamalar ücretsiz, bazıları ücretli olarak sunuluyor. ChatGPT ve YouChat’in kullanımı tamamen ücretsiz çünkü her ikisi de henüz test aşamasında. ChatGPT Plus ve Chatsonic gibi çözümler ise kullanım senaryosuna bağlı olarak ödeme gerektiriyor.

ChatGPT

Çok açık şekilde, OpenAI’ın ChatGPT robotu en popüler olanı. Bu nedenle ChatGPT’den bahsetmeden başlayamazdık. ChatGPT, Kasım 2022’deki lansmanından bu yana yapay zeka metin oluşturma fikrini ana akım haline getirdi. Bu artık bir araştırma projesi değil, viral bir hit haline geldi. Hızla tüm zamanların en hızlı büyüyen teknoloji uygulaması oldu ve sadece birkaç ay içinde 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaşım sağlandı. Doğal dil sohbet robotunun gücü ve doğruluğu ana cazibe noktasıydı, ancak herkes için denemek için ücretsiz hale getirilmesi de önemliydi.

OpenAI ChatGPT, etkileyici doğal dil konuşmaları üreten kapsamlı bir LLM (Large Language Model-Büyük Dil Modeli) olan GPT-3.5 üzerine inşa edildi. Ancak 2021 yılına kadar olan bilgilerle sınırlı, bu nedenle bu tarihten sonraki olaylara dayanan bilgilere erişemez. ChatGPT özellikle yaratıcı metinlerde çok iyi, yani ondan hikayeler yazmasını veya senaryolar hayal etmesini istiyorsanız çok maharetli. ChatGPT’yi tahtından indirecek yeni seçenekler sunulana kadar en iyi çözüm olmaya devam edecek. İster iş hayatını hızlandırmak, isterseniz eğlenmek için olsun, şu anda en iyi çözüm bu.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

  1. ChatGPT’nin giriş sayfasını açın.
  2. Sign Up diyerek hesap oluşturun veya Log In diyerek mevcut bir hesaba giriş yapın.
  3. İşlemlerden sonra Chat kısmından sohbet etmeye başlayın.

chatgpt nasıl kullanılır

ChatGPT Plus

OpenAI, ChatGPT’nin büyük başarısı üzerine daha fazla doğruluk ve yaratıcılık sunan bir yenileme duyurdu. Yapay zeka şirketi, ChatGPT Plus adlı ücretli bir hizmeti hızla kullanıma sundu. İlk zamanlarda Plus’ın uzun bekleme sürelerini ortadan kaldıran bir çözüm olduğu düşünülüyordu, ancak tek fark bu değil. GPT-4 kullanıma sunulduğunda kullanıcılara çok daha güçlü bir yapay zeka sohbet robotuna erişim sağladı.

Bu gelişmiş modelin GPT-3.5 (ücretsiz ChatGPT) ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha güçlü, kapsamlı olduğu kanıtlandı. Özellikle de daha uzun süreli yaratıcı projeler oluşturmak isteyenler için beklentileri karşılayabilecek bir seçenek diyebiliriz. İnsanlar sıfırdan tüm bir oyunu programlamak da dahil olmak üzere GPT-4 ile bazı şaşırtıcı şeyler yaptılar. Eklentiler, ChatGPT Plus’ın yeteneklerini büyük ölçüde artıran bir başka önemli avantajı. ABCMouse, Code Interpreter, Bing Search ve Instacart gibi eklentilerle yapay zekayı çok daha pratik şekilde kullanmak mümkün.

GPT-4’e erişim sağlayabilmeniz için aylık 20 dolarlık ödeme yapmanız gerekiyor. Eğer sürekli olarak kullanmak istediğiniz, işlerinizi kolaylaştıracak güçlü bir sohbet botu istiyorsanız 20 dolar harcamaya değer. Bunun için ChatGPT sayfasına gittikten sonra sol alt kısımdaki “Upgrade to Plus” seçeneğine tıklayabilirsiniz.

Google Bard

OpenAI ekosisteminin yanı sıra Google, hala bir “deney” olarak kategorize edilen Google Bard isimli yapay zeka teknolojisiyle sahaya inen ilk rakiplerden oldu. Bard’ın başlangıcında bazı sıkıntılar yaşandı. İlk demo önizlemesi sırasında robot bir soruyu yanıtlarken hata yaptı ve bu olay şirketin hisselerinin düşmesine neden oldu.

Google bu işe yeni adım attığını kabul etti, bekleme listesi aracılığıyla giderek daha fazla insanı ücretsiz önizleme sürümüne dahil etti. Hatta Google CEO’su Sundar Pichai, ChatGPT’ye kıyasla onu “güçlendirilmiş bir Civic” olarak nitelendirirken, kısmen ChatGPT üzerinde eğitildiği iddialarını reddetti.

Yaşananlar doğal olarak Google gibi büyük bir teknoloji devinin itibarını zedeledi. Ancak şirket Bard’ı geliştirme konusunda kararlı görünüyor ve ChatGPT’ye  karşı ciddi bir rakip haline getirmek için var gücüyle çalışıyor.

Google Bard, Google I/O 2023’te tanıtılan Google’ın kendi ve en gelişmiş büyük dil modeli (LLM) PaLM 2 tarafından destekleniyor. Daha gelişmiş bir sürüm olarak Nisan 2022’de yayınlanan PaLM2, Bard’ın daha verimli çalışmasını sağladı. Yani GPT-3.5’ten GPT-4.0’a geçiş gibi düşünebiliriz.

Bard’ın ilk versiyonu, daha az bilgi işlem gücü gerektirdiği ve daha fazla kullanıcıya ölçeklenebildiği için LaMDA’nın hafif bir modelini kullanıyordu. LaMDA, Google’ın 2017 yılında icat ettiği ve açık kaynaklı hale getirdiği sinir ağı mimarisi Transformer üzerine inşa edildi. Google’a göre ChatGPT’nin üzerinde çalıştığı dil modeli GPT-3 de Transformer üzerine inşa edilmiş.

Bing Chat

Microsoft, ChatGPT’nin ilk yatırımcılarından biri oldu ve aynı teknolojiyi temel alan kendi modelini hızla hayata geçirdi. Bing Chat, adından da tahmin edebileceğiniz gibi OpenAI’ın doğal dil üreten yapay zekasını Microsoft’un dahili ürünlerine entegre ediyor. Yani Yeni Bing, yapay zeka sayesinde geçmişte pek de kullanmadığınız Bing Arama’dan daha farklı.

Teknoloji devi, kaynak bağlantıları, sonuçlarınızı daraltmak için farklı modlar, önerilen takip istemleri ve Edge Copilot dahil olmak üzere birçok yenilik getirdi. Şirket ayrıca Bing Image Creator’ı doğrudan Bing Chat’e sunuyor ki bu da harika bir eklenti.

Tüm bunlar için Edge tarayıcısının güncel sürümlerini kullanmanız gerekiyor. Ancak kısa süre önce Bing Chat’in Edge dışında tarayıcılarda kullanılabileceği bildirildi. Microsoft’un reklam ve web hizmetleri başkanı Mikhail Parakhin, 2023 Haziran ayında şirketin Bing Chat için üçüncü taraf tarayıcılara destek eklemek için denemeler yapacağını söyledi. Bing Reddit sayfasında açılan bir başlıkta ise Microsoft Bing Chat’in Safari ve Chrome tarayıcılarında çalıştığına dair ekran görüntüleri gösterildi. Ayrıca Parakhin, kendisine konu hakkında sorulan bir soruya “Deneme yapıyoruz, kademeli olarak kullanıma sunulacak” diyerek bu gelişmeyi doğruladı.

Olumsuz olan şu ki Bing günlük döngü ve oturum içi sohbet turu gibi bazı kısıtlamalar var. Geçtiğimiz ay Bing Chat günlük sohbet sınırının 300’e çıktığı açıklanmıştı. Görünüşe göre şirket zamanla bu kısıtlamaları ortadan kaldıracak.

Bunun yanında Microsoft, Word veya Excel gibi uygulamalarına yerleşik yapay zeka çözümleri ekleyerek “Copilot” adında bir platform oluşturdu. Daha basit olan ChatGPT ile karşılaştırıldığında Bing Chat, yapay zeka destekli sohbet robotunun en erişilebilir ve kullanıcı dostu versiyonu.

PerplexityAI

Bing Chat ve Google Bard ChatGPT’nin en büyük rakipleri lakin PerplexityAI olaya farklı bir yaklaşım getiriyor. Evet bu bir sohbet robotu, ama sosyal anlamda bazı yenilikler görüyoruz. PerplexityAI yalnızca bir soruyu yanıtlamakla kalmıyor, aynı zamanda size o anda dünyada neler olup bittiğine dair oldukça iyi bir fikir veren popüler aramaları ve konuları da keşfedebiliyorsunuz. Bunu Google Trends’in doğrudan Google Arama’ya entegre edilmesi gibi düşünün.

Yapay zekadan bahsetmişken, PerplexityAI GPT-3 kullanıyor. Yani ChatGPT kadar kapsamlı ve güçlü değil, ancak arkasında bilinmeyen bir LLM (Büyük Dil Modeli) var. Ayrıca istemleri daha derinlemesine incelemek için önerilen takip sorularının yanı sıra cevaplarında çok ihtiyaç duyulan güvenilirlik için kaynaklara bağlantılar da içeriyor. Her şeyden öte, ücretsiz iOS ve Android uygulamaları oldukça iyi görünüyor, ayrıca kullanımı kolay. Yani Doğrudan rakip olmasada da ChatGPT’ye mükemmel bir alternatif.

Profesyonellere Yönelik: JasperAI

Bir şirket veya herhangi bir kuruluş için özellikle profesyonel anlamda yaratıcı şeylere ihtiyaç duyuyorsanız JasperAI en iyi seçeneklerden biridir. Tam olarak ne tür bir metin aradığımızı belirtebiliyoruz, bu nedenle yaratıcı kişiler için çok faydalı. Örneğin Instagram gönderisi için bir altyazıya mı ihtiyacınız var? Ya da profesyonel bir e-posta, bir YouTube senaryosu ya da hazır bir blog yazısı? JasperAI’ın bu tür özel platformlarda ve formatlarda mükemmel olduğu söyleniyor.

Profesyonel kullanım JasperAI’ın odak noktası olsa da, şirketin ayrıca yapay zeka tarafından oluşturulan metni kişisel e-postalar veya Facebook gönderileri yazmak gibi daha sıradan ortamlara getirmenize olanak tanıyan ücretsiz bir Chrome uzantısı da var.

ColossalChat

ChatGPT’nin ilk versiyonlarıyla birlikte tamamen açık kaynaklı bir AI robotu hedefleniyordu fakat yapay zeka devrimiyle farklı çözümler sunan özel şirketler meydana çıkmaya başladı. ColossalChat, herkese açık internet dünyasının temellerini devam ettiren yeni bir platform. Kullanımı ücretsiz ve şu anda tarayıcılarda mevcut. Kullanım sınırına ulaştığınızda ChatGPT’ye sağlam bir alternatif olan ColossalChat’e şans verebilirsiniz. Çince ve İngilizce konuşabiliyor, hatta kod yazabiliyor.

Ancak bundan da önemlisi, ColossalChat’in açık kaynaklı olması en kilit şey. Meta’nın açık kaynaklı doğal dil modeli olan LlaMa (Large Language Model Meta AI) dayanıyor üzerine inşa edildi ve ChatGPT’nin açık kaynaklı versiyonuyla kıyaslandığında en yakın rakiplerden biri. Bu da ColossalChat’i geliştiriciler ve yapay zeka uygulamalarının geleceği için daha önemli kılıyor.

YouChat

Pek de popüler olmayan You.com, 2021’den bu yana Google’ın bir alternatifi olarak biliniyordu. İş yapay zekaya gelince, yapay zeka tarafından üretilen metinleri kullanıcılara ulaştıran öncü platformlardan biri oldu.

YouWrite yapay zekanın sizin için belirli bir metin yazmasını sağlıyor. You.com’un YouCode adlı kodlama ve YouImagine adlı görüntü oluşturma özellikleri bile var. Tüm bu çözümler OpenAI’ın GPT-3 modellerine dayanmakta (Stable Diffusion kullanan YouImagine hariç). Özetleyecek olursak, bir işin altında GPT-3 veya türevleri varsa en azından şu an için beklentileriniz büyük ölçüde karşılanacaktır. Yaratıcı metinler üretme ya da karmaşık soruları yanıtlama konusunda becerikli uygulamalardan bahsediyoruz. Ancak GPT-3.5’i temel alan ChatGPT kadar kullanışlı olmadığını belirtmeden geçmeyelim.

YouChat ayrıca araştırmaya devam etmek için ekstra kaynaklar ve ilgili konulara bağlantılar sunuyor ki bu da iyi bir artı. Nitekim ChatGPT’ye yakın bir deneyim arıyorsanız YouChat’e göz atabilirsiniz.

Chatsonic

Chatsonic, özellikle güncel olaylar hakkında güncel bir yapay zeka sohbet robotuna ihtiyacınız olduğunda güvenilir bir seçenek. Google tarafından destekleniyor, bu nedenle yapay zeka modeli güncel haberlerden haberdar. Bu noktada, ChatGPT 2021’in gerisinde kaldığı için size ilgili cevaplar ve hikayeler sunabilecek bir rakip.

Chatsonic ayrıca kaynaklara bağlantılar içeren dipnotlar da sağlıyor, böylece size verdiği bilgileri doğrulayabiliyorsunuz. Bu da ChatGPT’ye kıyasla başka bir avantaj. Chatsonic’in ile ilgili bir diğer önemli artıya gelince, OpenAI’ın en yeni ve en gelişmiş modeli olan GPT-4 tarafından destekleniyor.

Diğer özelliklerden bahsedecek olursak, Alexa’da olduğu gibi komutları konuşmanıza olanak tanıyan sesli dikte ve AI görüntü oluşturma gibi şeyler eklenmiş. Denemek isterseniz, 2.500 kelimeyle sınırlı olmak kaydıyla ücretsiz bir deneme sürümü mevcut. Aylık maliyet aylık 13 dolardan başlıyor ancak ihtiyaç duyulan kelime sayısına bağlı olarak 1749 dolara kadar çıkıyor.

Çocuklar İçin: Socratic

Çocuğunuzun iş yükünü hafifletmek için yapay zekadan da yararlanmasını istiyorsanız Socratic tam size göre. Socratic ile çocuklar okulda öğrendikleri şeylerle ilgili herhangi bir soru yöneltebiliyor. Yapay zeka destekli robot, konsepti çözmeye yardımcı olmak için eğlenceli benzersiz grafiklerle konuşmaya dayalı, insan benzeri yanıtlar üretiyor.

App Store ve Google App Store’da bulunan uygulama, çocuğunuzun özel olarak seçilmiş bir yanıt almak için çalışma sayfasını taramasını sağlayan bir özelliğe de sahip. Ayrıca uygulamanın bazı sınırlama özellikleri var; örneğin, sadece bir kompozisyon veya hikaye yazmasını engelleyebilirsiniz. Bu olumlu bir şey çünkü çocuğunuzun ChatGPT gibi botlar aracılığıyla hazır kompozisyonlar hazırlamasını istemiyor olabilirsiniz.

En İyi Yapay Zeka Sohbet Robotu Hangisi?

Bu sorunun yanıtı kişiye göre değişebilir. Bir platform tüm isteklerinizi karşılıyorsa ve ücretsizse başka bir şeye ihtiyacınız yok. Ancak yapay zekayı iş hayatınıza dahil etmek istiyorsanız ve zamandan tasarruf etmek istiyorsanız ödeme yapmaktan kaçınmazsınız.

Genel olarak en iyi yapay zeka sohbet robotu, olağanüstü performansı, çok yönlülüğü ve ücretsiz kullanılabilirliği nedeniyle Bing’dir. OpenAI’nin son teknoloji GPT-4 dil modeli sayesinde yazma, özetleme, çeviri ve konuşma dahil olmak üzere çeşitli dil görevlerinde son derece başarılı. Dahası, güncel olaylar hakkında bilgi içeren bir arama motoru gibi çalışıyor.

Yeni Bing’in bir diğer avantajı da halka ücretsiz olarak sunulması. Büyük popülaritesine rağmen, yeni Bing hala araştırma ve geri bildirim toplama aşamasında. Bu da onu güvenilir ve ücretsiz bir yapay zeka sohbet robotuna ihtiyaç duyan öğrenciler, yazarlar ve profesyoneller için inanılmaz bir kaynak haline getirmekte.

Zaman zaman kapasite engelleri yaşansa da ChatGPT çok güçlü. Daha hızlı ve aylık ücret karşılığında her zaman erişilebilir olan ChatGPT Plus ise daha daha kapsamlı, daha geniş. Sözlerimizi noktalarken her şeyin daha anlaşılabilir olması için bir tablo ekleyelim:

Fiyat Dil Modeli Güncel Olaylara Hakimlik Seviyesi Kilit Özellikler
Yeni Bing Ücretsiz OpenAI GPT-4 Güncel olaylar hakkında bilgi sahibi; internet erişimi mevcut. Güncel olaylar hakkında bilgi içeren bir arama motoru gibi çalışıyor.
ChatGPT Tamamen ücretsiz, ancak ayda 20 dolarlık ödeme gerektiren Plus premium planı da var. OpenAI GPT-3.5 ve GPT-4 (Plus) Sınırlı güncel olaylar özelliği; ücretsiz sürüm internete bağlı değil. Metin oluşturabiliyor, matematik problemlerini çözebiliyor ve kodlama yapabiliyor. Ayrıca konuşma yetenekleri sunuyor.
Perplexity.ai Ücretsiz OpenAI GPT-3 ve GPT-4 Güncel olaylar hakkında bilgi sahibi. Güncel olaylara dayalı hızlı öneriler sunabiliyor.
Jasper Aylık 39 dolardan başlayan fiyatlarla OpenAI GPT-3 Yazılı metne odaklanıyor; kopya düzenleme özelliklerine ve telif hakkı ihlali denetleyicisine sahip. Metinleri özetleyebiliyor, paragraflar ve ürün açıklamaları oluşturabiliyor. Blog gönderileri, Twitter başlıkları ve video senaryoları dahil 50’den fazla farklı yazma şablonuna sahip.
YouChat Ücretsiz OpenAI GPT-3 Google’dan bilgi kaynakları. Matematik, kodlama, çeviri ve yazma istemleri dahil olmak üzere girdiğiniz her şeye bir yanıt verebiliyor. Oluşturduğu metin için kaynakları da listelemekte.
Chatsonic Aylık 12 dolardan başlayan fiyatlarla Google Destekli Güncel olaylar hakkında bilgi sahibi. Offers voice dictation, AI image generation, and more.
Google Bard Ücretsiz Google’a Özel Yanıtlar için Google’ı dizinlere eklemekte. İlgili ve faydalı yazma yardımı sağlayabilir.
Socratic  Ücretsiz Google Destekli Çocuk dostu; ev ödevlerine yardımcı olabilir. Çocuklar herhangi bir soru yazabilir Socratic, eğlenceli benzersiz grafiklerle konuşmaya dayalı, insan benzeri bir yanıt oluşturmakta.
ColossalChat Ücretsiz Meta’nın açık kaynaklı doğal dil modeli LlaMa ChatGPT’nin açık kaynaklı versiyonuyla kıyaslandığında en yakın rakiplerden biri. Sorulara yanıt verebiliyor, kod yazabiliyor.