Anasayfa Haber Qualcomm ve Apple, 5G Modem Ortaklığına 2026 Yılına Kadar Devam Edecek

Qualcomm ve Apple, 5G Modem Ortaklığına 2026 Yılına Kadar Devam Edecek

Qualcomm Apple 5G Modem

Qualcomm, Apple tarafından 2024, 2025 ve 2026 yıllarında tanıtılacak ürünler için Snapdragon 5G Modem-RF Sistemleri sağlayacağını duyurdu. Bu anlamda iki şirket 5G modem anlaşmasını üç yıl daha uzatmış oldu. Anlaşmanın mali ayrıntıları bilinmese de bu, Qualcomm’un milyarlarca dolar değerinde önemli bir gelir akışı elde etmesini sağlayacak.

Öte yandan, Apple’ın 2024’te iPhone’da kendi geliştirdiği 5G modemlerini kullanmaya başlaması bekleniyordu. Bu anlamda duyurunun sürpriz olduğunu söylemeliyiz. Apple’ın Intel ile modem anlaşmasından vazgeçtiği 2019 yılından bu yana modem teknolojisi üzerinde çalıştığını da belirtelim.

Duyuruda ayrıca Apple ile Qualcomm arasında Nisan 2019’da kurulan mevcut küresel patent lisans anlaşmasının da devam edeceği açıklandı. Bu anlaşma Apple’ın Qualcomm’un 5G teknolojisini patent davası riski olmadan iPhone’larına dahil edebilmesini sağlıyor.

2022 yılında Apple’ın Qualcomm’un toplam gelirinin %21’ini oluşturacağı tahmin ediliyor. Ancak 2026’dan sonra şirket, Apple’ın kendi 5G modemi nedeniyle iPhone modem payının %20 civarına düşmesini bekliyor.

Mobile World Congress 2023 etkinliğinde Qualcomm CEO’su ve Başkanı Cristiano Amon, “Apple’ın 2024 yılında kendi modemini yapmasını bekliyoruz ama eğer bizimkine ihtiyaçları varsa, bizi nerede bulacaklarını biliyorlar.” demişti.