Anasayfa Oyun Mortal Kombat 1 İncelemesi

Mortal Kombat 1 İncelemesi

Mortal Kombat serisi bugüne kadar defalarca kez yeniden uyarlandı ve her şey başa sarıldı. Ama bu kez standart bir yeniden anlatı yerine farklı bir rotaya girdi. Mortal Kombat 1 çok cesur bir isimlendirme ve buradaki fikir, tanıdık karakterleri ve kalıpları kullanarak ayrı bir reboot hazırlamak.

Burada, tanıdık bir karakter kadrosu yeni roller üstleniyor ama yine de karakterlerimiz onlara önceki seride atfedilen tüm temel kalıpları koruyor. Bu, markanın uzun süreli hayranları için geleneksel tatmin hedeflerken diğer taraftan, yeni bir oyuncu nesli için tasarlanmış ilk Mortal Kombat oyunu olma amacını taşıyor.

Mortal Kombat ilk bakışta fark edilemese de ciddi grafik düzenlemeleri ile geliyor. Kesinlikle serinin en güzel görünen oyunu.Rank paleti daha zengin ve daha canlı. Bu zengin renk paletinin oyun deneyimi üzerindeki etkisi, tüm kan ve vahşetlerde daha güçlü bir kontrast olarak karşımıza çıkıyor. Aslında menü ekranı çiçek böcekli tasarımı ve ruha huzur veren menüler ile insanı korkutuyor ama söz konusu şiddeti yansıtmak olduğunda bu yeni görsellik inanılmaz başarılı.

Elbette ana sahne sadece grafiklerin değil, çünkü oyunun yeni savaş akışını dinamik hale getirmek için dövüş sistemi temel bir şekilde değiştirilmiş. Oyunda artık Cameo/Kameo adında yeni bir sistem var. Bu ikincil dövüşçüler, ana dövüşçüye kavrama saldırıları, özel hareketler, kombo uzatmaları ve hatta çift Fatalities uygulayarak ana dövüşçüye yardım ediyor. Bu, tek kişilik savaşların akışına katmanlar ekleyen çok sayıda yeni olasılığı ortaya çıkaran yepyeni bir oynanış mekaniği.

Ama korkmayın ana dövüş hissi burada tam yerinde duruyor. Temel oyun, sizin isteğiniz ölçüsünde basit ve geleneksel Mortal Kombat’a yakın olabilir ve yine de gelişmiş hareket seti menüsü size aynı temel özel hareketlerin birden fazla varyasyonunu ve detaylı combo kurulumlarını gösterecektir. Ayrıca Fatalitie bitirişleri, maç sonrası hiç eskimeyen bir şovu sürdürmeye devam ediyor. Aslında, bu kanlı bitiricilerin şimdi kendi özel eğitim modları var, çünkü Fatalities’yi gerçekleştirmek hızlı ve kesin giriş gerektiyor ve karakterin doğru mesafede durduğundan emin olmak inanılmaz önemli. Benim gibi dövüş oyunlarını çok seven ama çok da başarılı olamayanlar için harika haber diyebilirim.

Temel dövüş, Mortal Kombat X’te kurulanı daha da geliştiriyor ama yeni oyun neredeyse Mortal Kombat 11’in daha hızlı bir versiyonu gibi hissettiriyor. Şüphesiz Kameo takım sistemi, temel oyun deneyimine yeni bir boyut ekliyor, ancak Mortal Kombat 11 ile Mortal Kombat 1 arasındaki boşluk hala açıkça hissedilmiyor. Mortal Kombat 1, özellikle konsepti ve oyun sistemleri açısından, daha çok Mortal Kombat 11’e alternatif bir deneyim sunuyor. Herhangi bir sıçrama göremiyorsunuz.

Mortal Kombat 1, tüm ağ özellikleriyle rekabetçi oyun için tasarlanan bir yapım. Ama son 10 yılda artık dövüş oyunlarında tek oyunculu modlara olan talebin geri döndüğü de açık ve burada tek oyunculu içerik konusunda Mortal Kombat halen en iyisi. Street Fighter 6 kesinlikle çevrimdışı içerik konusunda sınırları zorladı, ancak hiçbir dövüş oyunu Mortal Kombat gibi bir hikaye moduna sahip değil. Bir dövüş oyunu için son derece zengin anlatım serinin halen kalbindeki parçalardan biri. Her ne kadar bu kez hikaye modu öncekiler kadar beğenilmese de Mortal Kombat’ın bu konuda halen alanında en iyisi olduğu bir gerçek.

Ama ben biraz farklı düşünüyorum. Mortal Kombat’ın uzun süredir kaybettiği bir yönü Mortal Kombat 1 harika bir şekilde geri getiriyor, mizah. Gerçi hikayede birçok şey değişmiş durumda. Burada Liu Kang tanrı, Raiden genç ve saf dövüştü. Sub-Zero ve Scorpion bu hikayede kardeş gibi iyi geçiniyorlar, ancak bazı şeyler bir şekilde aynı kalıyor. Johnny Cage gerçek bir yıldız, dördüncü duvarı aşan, oyunda olduğunun farkında bir mizah unsuru, espriler ve açık pop kültürü referansları konusunda müthiş. Tüm bunlar bir araya geldiğinde kurgu olarak zayıf ama anlatı ve mizah yönünden en iyi Mortal Kombat hikayesi var elimizde.

Sonuç olarak Mortal Kombat çok iyi bir dövüş oyunu. Kurduğu sistemler ve diğer mekanikler günün sonunda hep çalışıyor ama ne yazık ki seri içinde değerlendirildiğinde Mortal Kombat 11’in üzerine çok fazla şey koyamıyor.