Anasayfa Haber Raspberry Pi 5 Tanıtıldı! İşte Özellikleri ve Fiyatı

Raspberry Pi 5 Tanıtıldı! İşte Özellikleri ve Fiyatı

Raspberry Pi 5 Özellikleri

Raspberry Pi 4 modelinin piyasaya sürülmesinin üzerinden geçen 4 yılın ardından markanın kendi bünyesinde ürettiği silikonu kullanan Raspberry Pi 5 modeli resmi olarak duyuruldu. Peki, Raspberry Pi 5 özellikleri ve fiyatı nasıl?

Raspberry Pi 5 Özellikleri

Raspberry Pi 5, 800MHz VideoCore VII GPU sayesinde daha iyi grafik kapasitesiyle Raspberry Pi 4’ün iki hatta üç katı CPU performansı sunuyor. Şirket, yeni modelin işlemcisini şifreleme uzantılarına, çekirdek başına 512 KB L2 önbelleğe ve 2 MB paylaşımlı L3 önbelleğe sahip 2,4 GHz dört çekirdekli 64 bit Arm Cortex-A76 CPU olarak tanımlıyor.

Cihazda, her biri 60 FPS’ye kadar kare hızlarında 4K ekran çıkışının yanı sıra HDR desteğine sahip çift HDMI bağlantı noktası bulunuyor. Ek olarak, yeni model yeniden tasarlanmış Raspberry Pi Görüntü Sinyal İşlemcisini kullanan “son teknoloji ürünü” kamera desteğiyle birlikte geliyor. Raspberry Pi, daha yüksek aktarım hızları sağlamak için toplam USB bant genişliğini iki katından fazla artırmış durumda. Ayrıca iki adede kadar kamera ve ekranın herhangi bir kombinasyonunu daha iyi yönetebilmesi için gereken bileşenler sağlanırken en yüksek SD kart performansı iki katına çıkartılmış ve yüksek bant genişlikli çevre birimleri için destek sağlamış.

Raspberry Pi 5 Fiyatı ve Çıkış Tarihi

Raspberry Pi 5’in Ekim ayının sonundan önce satışa sunulması ve Ocak 2035’e kadar üretimde kalması bekleniyor. 4 GB’lık versiyonun fiyatı 60 dolar, 8 GB’lık versiyonun fiyatı ise 80 dolar olacak.