Anasayfa Makale İncelemeler MSI MAG CoreLiquid E360 Sıvı Soğutucu İncelemesi

MSI MAG CoreLiquid E360 Sıvı Soğutucu İncelemesi

MSI MAG CoreLiquid E360 Sıvı Soğutucu

MSI MAG CoreLiquid E360 sıvı soğutucuyu inceledik. Soğutma performansını Lian Li Galahad II Trinity ile karşılaştırdık.

360 mm radyatörüyle bu kapalı devre sıvı soğutma sistemi özellikle Intel Core i7 ve Core i9 ya da Ryzen 9 serisi işlemcileri yüksek performansta kullanmak isteyenler için önemli bir donanım. İncelemede Intel i9 13900K ile sıcaklıklara bakıyor, daha önce bir başka MSI sıvı soğutucuyu karşılaştırdığımız güncel bir rakip ile de kıyaslayarak performansını değerlendiriyoruz.

MSI’ın MAG ailesinde hem Intel, hem de AMD sistemler için yüksek performanslı bir işlemci soğutma performansı vadediyor. Aynı soğutucunun 240 mm ile daha küçük ve hesaplı bir sürümü de var.

Hızlı bir montaj ile MSI test sistemimize takılıyor. Pompa kısmı ve soğutucu bloğun kalitesi güzel, bakır kendisini gösteriyor. MSI logolu kısım 270 derece dönebiliyor. Bunu monte ederken LGA 1700, LGA115X ve LGA 1200 Intel soketlere, AMD AM5, AM4, TR3 ve sTRx4 soketlere takmak için kutudan çıkan parçaları, plakaları ve vidaları kullanabiliyoruz.

Pompanın kendisini anakartta pompa bağlantısına taktığınızda tam yükte ya da daha düşük devirlerde MSI yazılımıyla kontrol edebiliyorsunuz. Benzeri şekilde fanların da devirleri ve soğutmanın genel ses seviyesi yönetilebiliyor. Elbette maksimum statik basınç için radyatöre yüksek devirde dönen fanlar hava üflediğinde ses de ciddi şekilde yükseliyor. Ancak her zaman tam devirde kullanmak zorunda değilsiniz. Hatta tutup da en güçlü işlemciye, en yüksek hız aşırtmayı yapmak yerine orta karar bir sisteminizi yükselterek, yıllardır hayal ettiğiniz gibi çok serin de çalıştırabilirsiniz.

MSI MAG CoreLiquid E360 Sıvı Soğutucu Fanları

Fan estetiği ve üretim kalitesi güzel, ancak elbette bunların her biri ayrı ayrı kablolu. Artık burada da manyetik ya da birbirine tık diye oturan ve kendi arasında birleşerek kablo karmaşasını azaltan bir tasarım iyi olur. Şu an kabloları birbirine takıp, pompayı anakarttaki pompa, fanları da birleştirip CPU fan’a taktık.

Normal kontrol için kabloları bizim testte yaptığımız gibi klasik şekilde takabilirsiniz. Bir de uğraşmak istemeyenler ya da öğrenmeye vakti olmayan ancak sesi düşük bir sıvı soğutma olsun isteyenler için ek kablo sunulmuş. Noise Reducer yani ses azaltan kablo denen kabloyu takarsanız fan hızı 1500 RPM ve ses seviyesi 35-36 desibel oluyor. Normal kabloyla 3000 RPM’ye kadar çıkabiliyor. Ortalama çalışmada resmi değerlere göre 2000 RPM ve 44 dB değerlerinde geziyor. Aslında normal bağlayıp yazılım ile ayarlamak daha mantıklı ancak bunun işlemediği senaryolarda, sesten şikayet edenler için çok basit bir seçenek de sunulmuş.

MSI soğutucular iyi mi?

Fanları çok güçlü, şirket TorX fanlarla ekran kartlarında başarısını kanıtladı. Halen daha kendi ekran kartı soğutma metal bloklarının detaylarında, ARGE kısmında ve pek çok noktada beğendiğimiz güzel yenilikler yapmayı da başarıyorlar. Yani soğutma işine ve talep gören sıvı soğutma işine de girmeleri şaşırtıcı değil. Yeni de değiller, iyisiyle kötüsüyle artık işleri oturtmuş durumdalar.

Daha önce R serisi soğutucuların Apaltek üretimi 240 ve 360 mm sürümlerinde, 240R ve 360R modellerinde bir sorun yaşandı. MSI bu soğutucuları toplayıp V2 sürümüyle değiştirdi. Hem değiştirmesi masraflı, hem de bir ürünün kötü  anılması marka için uzun vadede iyi değil. Daha önce yine Apaltek’in başka bir serisinde de Enermax markalı bir soğutucuda sorunla karşılaştığımız için ne olur ne olmaz diyerek iyice araştırdık. Şimdi incelediğimiz MAG ailesinden E serisi soğutucu aksam performansıyla, sesiyle gayet iyi görünüyor. Detaylı araştırmada da bu seri başarılı. Daha önceki R serisi de V2 olarak güncellendiği için yorumları artık olumlu, sorun aşılmış durumda. Geneli bir kenara bırakırsak, incelediğimiz model özelinde de ürün iyi: MAG E serisi soğutucu da Asatek’in güncel üretim sürecinden pompa kullanıyor.

MSI MAG CoreLiquid E360 Sıvı Soğutucu Pompası

MSI serileri aslında bolca ürün içeriyor. Bu soğutucu MAG serisinden, MAG MSI Arsenal Gaming’in kısaltması ve askeri temalar taşıyor. MPG serisi MSI Performance Gaming ile şık ürünlere, MEG serisi de Enthusiast diyebileceğimiz ekstra özelliklere sahip. MAG Coreliquid serileri çevrilebilen dairesel pompa üstü kısma sahipken, MPG modellerinde kare şekilli ve 2.4 inç özelleştirilebilir LCD ekranlı bir tasarım var. Aslında farklar bununla kısıtlı değil ancak temelde farklı fiyatlarda ve anakartlarla, işlemcilerle uyumlu seçenekler sunmak için pek çok model sunacaklar. Aslında R serisi fiyat/performansa oynuyor, pompa radyatör içerisinde ve bu sayede patent maliyeti daha hesaplı. R serisi soğutucular kasa önü montaj için uygunlar ancak tepeye takılırlarsa kabarcık ses yapabiliyor. Bu incelediğimiz E serisi ise performans odaklı ve çift odacıklı pompalılar, klasik AIO sıvı soğutma tasarımındalar, öyle çok farklı ve fantastik bir yanları ya da ciddi eksileri yok. K serisi oldukça performanslı, iri, gösterişli. Pompa üzerinde fan ile ve kocaman bir ekran ile geliyor. S serisi ise TorX fan 4.0 ile gelen ve canavar gibi soğutan en üst modeller, lükse kaçmaktan çekinmediğinizde güzeller.

MSI MAG CoreLiquid E360 sıvı soğutucu performansı

409.6W güç sınırı ile testler

Uygulama MSI Sıcaklık Lian Li sıcaklık Skor/Süre
OCCT (CPU Testi) Ort. 83

Maks.  100

Ort. 75

Maks. 93

30 Dakika
Prime 95 Ort. 98

Maks. 100

Ort. 94

Maks. 100

10 dakika
AIDA64 Ort. 92

Maks. 100

Ort. 96

Maks. 100

20 dakika
Cinebench (Multi Core) Ort. 78

Maks. 98

Ort. 83

Maks. 100

Lianli Skor: 38812

 

MSI Skor: 38875

Cinebench (Single Core) Ort. 51

Maks. 61

Ort. 52

Maks. 79

Lianli Skor: 2060

 

MSI Skor: 2115

253W Güç sınırı ile testler

Uygulama MSI Sıcaklık Lian Li sıcaklık Skor/Süre
OCCT (CPU Testi) Ort. 65

Maks. 73

Ort. 70

Maks. 87

30 Dakika
Prime 95 Ort. 74

Maks. 80

Ort. 75

Maks. 83

10 dakika
AIDA64 Ort. 67

Maks. 73

Ort. 71

Maks. 78

20 dakika
Cinebench (Multi Core) Ort. 57

Maks. 70

Ort. 67

Maks. 75

Lianli Skor: 35114

 

MSI Skor: 34990

Cinebench (Single Core) Ort. 50

Maks. 59

Ort. 53

Maks. 64

Lianli Skor: 2069

 

MSI Skor: 2110