Anasayfa Haber Bülten Mobil Analizler En Verimli Nasıl Kullanılır?

Mobil Analizler En Verimli Nasıl Kullanılır?

Yandex AppMetrica Ürün Yöneticisi Daniil Vostorgov

Yandex AppMetrica Ürün Yöneticisi Daniil Vostorgov, analitik platformların karşıladıklarını ihtiyaçları kontrol etmek için neler yapılması gerektiğini aktardı.

Küresel mobil uygulama pazarı her geçen gün büyümeye devam ediyor. Research and Markets’a göre küresel mobil pazarı, 2030 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 13,4 büyüyerek, 565,40 milyar dolara ulaşacak. Yalnızca 2022 yılında kullanıcılar akıllı telefonlarına 142 milyardan fazla uygulama ve oyun indirdi. Yandex AppMetrica Ürün Yöneticisi Daniil Vostorgov, “Rekabetin çok yoğun olduğu pazarda, her uygulama geliştirme şirketinin kârdan pay alma şansı bulunuyor. Kazananlar, kullanıcılarını daha iyi tanıyan kişilerdir” diyor. 

Vostorgov hedef kitlenin tam bir portresini elde etmeye ve onların davranış kalıplarını incelemeye olanak tanıyan analiz araçlarını kullanmadan 2023’te mobil uygulamalar yapmanın ve tanıtmanın düşünülemeyeceğine dikkat çekerken, şunları söylüyor: “Bir developer, sadece bu verileri kulanarak kullanıcıları doğru ve etkili bir şekilde çekebilir ve elinde tutabilir.Developer’lara yönelik analitik araçlar pazarı da uygulama pazarından çok daha hızlı şekilde yılda yüzde 20,2 oranında büyüyor. Pazarın büyüklüğü şu anda 6,3 milyar dolar, 2028’de ise 15,7 milyar dolara ulaşacak.” 

Farklı alanlardaki uzmanların ihtiyaç duyduğu mobil uygulama analitiği araçlarında seçenekler çok geniş… Ancak bu araçların kimisi ultra işlevsel olmakla birlikte çok pahalı çözümlerken, bir kısmı da küçük şirketlerinin bile analiz ihtiyaçlarını tamamen karşılaması pek mümkün olmayan çok basit ücretsiz araçlar. Yetkinlikler ve maliyet arasında bir denge olmasının şart olduğunu ifade eden Yandex AppMetrica Ürün Yöneticisi  Daniil Vostorgov, doğru analitik platformunu seçmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Hangi ekiplerin mobil analize ihtiyacı var?

Daniil Vostorgov: Analitik hizmetler kullanılarak toplanabilecek verilere, ürün ekibi, para kazanma ekibi, pazarlama ekibi, uygulama geliştiricileri, ürün sahibi ve ayrıca her alandaki sorunların çözümüne yardımcı olan analistler ihtiyaç duyar. Bu grupların hepsi ortaki genelgeçer bir araç kullanmalı, ancak yalnızca ihtiyaç duydukları analitik verileri takip etmelidir.

Örneğin ürün ekibinin, uygulamadaki kullanıcı davranışını ayrıntılı olarak izleme, belirli işlevlere olan talebi değerlendirme ve bunları iyileştirmenin yollarını bulma becerisine ihtiyacı vardır. İyi bir analiz sistemi bu ekiplerin, DAU, WAU, MAU, kullanıcı tutma, pazarlama hunisinin hedef eyleme dönüştürülmesi, NSM gibi göstergeleri izlemenize ve ayrıca bireysel işlevlerin uygulamanın genel performansı üzerindeki etkisini analiz etmenize olanak tanımalıdır.

Uygulamalardan gelir elde etmeyi sağlayan “monetizasyon” ekibi, analitiği kullanarak uygulamadaki ve ARPU göstergesindeki nakit akışlarını sürekli olarak izleyebilmeli ve ayrıca maksimum sonuçları elde etmek için para kazanma kanallarının dağılımında anlık değişiklikler yapabilmelidir. 

Pazarlama ekibinin yalnızca yeni gelen kullanıcılar hakkında değil, aynı zamanda ayrıldıktan sonra uygulamaya geri döndürülen kullanıcılarla ilgili de analitik verilere ihtiyacı var. Bu nedenle kullanılacak analitik uygulamasının, yeniden pazarlama araçlarının kurulmasına ve push e-postaların etkinliğinin artırılmasına olanak tanıması gerekir. Analitiklerin yardımıyla kurulumları, müşteriyi elde tutma süresini ve faaliyetlerini (uygulamada oturum açma sıklığı ve uygulamada geçirilen süre) takip etmek önemlidir. Bu tür raporlarla kullanıcının uygulamaya geldiği kanala göre elde edilecek geliri kontrol etmek kolaylaşır.

Geliştirme ekibi için en önemli şeyse uygulamayı gerçek zamanlı olarak izlemek ve hatalar hakkında bilgi vermektir. Teknik raporlar, hedef kitle incelemelerine erişim sağlamalı ve müşterilerin platform, işletim sistemi sürümü ve akıllı telefon ekran çözünürlüğüne göre dağılımının değerlendirilmesine olanak sağlamalıdır. Bu, ürünün tüketici özelliklerinin sürekli iyileştirilmesine yönelik bir sürecin oluşturulmasına yardımcı olacaktır.

Ayrıca geliştirme ekibinin, hangi kullanıcı eylemlerinin hataya yol açtığını daha iyi anlamak için uygulamadaki sorunları izole edip yeniden oluşturabilecek bir analitik araca ihtiyacı var.

Analitik ekibi, diğer tüm ekiplere çalışmalarında yardımcı olabilmeli, onlara uzman desteği verebilmeli ve uygun veri görselleştirme araçları (gösterge tabloları) oluşturabilmelidir. 

Son olarak ürün sahibi için ideal bir analiz platformu büyük resmi göstermeli ve ayrıca her birimle ilgili verilerin ayrı ayrı incelenmesine olanak sağlamalıdır diyebiliriz.

Analizlerin uygulama geliştirici ekiplerini yanlış yönlendirdiği ya da yeterince verimli olmadığı durumlar olabilir mi?

D.V: Birden fazla ekip tarafından kullanılan herhangi bir analitik platformu, bu ekipler arasında iş birliği olmadığında etkisiz hale gelebilir. Bir kişi sadece kendi metrikleri üzerinden hareket ederse, diğer ekiplerin onlar üzerindeki etkisini dikkate almamış olabileceği için yanlış sonuçlara varabilir. Örneğin, gelir düştüyse ve dönüşümler sabit bir izleyici kitlesiyle azaldıysa, bunun nedeni pazarlama ekibinin faaliyetlerinden değil, uygulamanın hata veriyor olması veya bir etkinlik kaydının yanlış yapılandırılmış olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Ayrıca bazen ekiplerden birinin analitik platformda uygun bir rapor oluşturduğunu, ancak diğerlerini bununla ilgili bilgilendirmediği de oluyor. Sonuç olarak, diğer ekipler de kendi benzer raporları üzerinde çalışırken zaman ve kaynak israfına neden oluyorlar. Ya da ekiplerden biri, diğerlerinin kullandığı rapor formunda değişiklikler yapıyor ve ikinci ekip farklı veriler alıyor ve yanlış sonuçlara varılmaya başlanıyor. Yan yana çalışan ekipler, diğerlerinin hangi ölçümleri izlediğini bilmiyorsa, bu tür bir tutarsızlığın sonuçları daha da ciddi olabilir.

Peki ekipler mobil analizlerden en iyi şekilde nasıl yararlanmalı?

D.V: Öncelikle eğer her ekip, kendi alanında ihtiyaç duyduğu verileri çıkarmayı ve görüntülemeyi öğrenirse, analitik ekibine yöneltilen taleplerin sayısı büyük ölçüde azalacak ve kaynaklar daha verimli bir şekilde kullanılacaktır. 

Ekiplerin daha düzenli bir şekilde birlikte çalışmasını sağlamak, çalışmadaki tekrarları ortadan kaldırmak ve hataların olasılığını azaltmak son derece faydalıdır. Örneğin, ortalama satış tutarı aniden azaldığında, analitik sistemin farklı trafik kaynaklarının payının nasıl değiştiğini göstermesi gerekir. Gelir düştüğünde, bu durumdan hangi kanalların etkilendiğini değerlendirmek- satın almalar, abonelikler veya reklamlar gibi- ve kullanıcının uygulamada geçirdiği zamanın nasıl değiştiğini incelemek önemlidir.

Ayrıca, kontrol panelindeki herhangi bir rapor için (kitle, elde tutma, gelir vb.), platform ve kurulum kanalından uygulamada istenen eylemin belirli bir zaman diliminde gerçekleştirilmesine kadar çeşitli parametre seçenekleri mevcut olmalıdır.

Şirket geliri ve kazancının, analitik hizmetin sunduğu özelliklerin ne kadar geniş olduğuna bağlı olması gerekiyor. Burada en önemli konu, platformun işlevselliğini gerçek analitik ihtiyaçlarınızla dengelemeyi unutmamaktır. Sonuç olarak, en etkili çözüm, bir yandan tüm önemli görevleri kapsayan, diğer yandan kullanımı kolay, bütçesi de uygun olan çözümdür diyebiliriz.