Anasayfa Makale AMD Kartlarda Performansı Katlayın: Fluid Motion Frames (AFMF) Nedir?

AMD Kartlarda Performansı Katlayın: Fluid Motion Frames (AFMF) Nedir?

Ekran kartı üreticileri, gelişmiş donanımlar ve saf işlem gücünün yanı sıra kozlarını yazılım alanında da paylaşıyor. Hatta artık özellikle oyunlarda yazılım tabanlı teknolojiler daha fazla önem kazandı diyebiliriz. Yapay zekanın yaygınlaşması ise işleri başka bir boyuta taşıyor. Hatırlarsanız NVIDIA, DLSS 3 ve Frame Generation teknolojisiyle birlikte oyunlarda büyük bir atılım yapmıştı. AMD ise FSR 3 teknolojisiyle birlikte kullanıma sunulan, sonrasında ise desteği genişleyen Fluid Motion Frames teknolojisiyle bir yanıt verdi.

Doğal çözünürlükte oyun oynamak artık yavaş yavaş geçmişte kalıyor diyebiliriz. Zira son dönemde çoğu oyuncu, oyunlar için sağlanan desteğin de artmasıyla birlikte daha akıcı bir deneyim için yazılım tabanlı görüntü yükseltme teknolojilerinden yararlanıyor. NVIDIA’nın Deep Learning Super Sampling (DLSS) ve AMD’nin FidelityFX Super Resolution (FSR) teknolojileri sürekli gelişmeye devam ediyor. Intel ise Xe Super Sampling (XeSS) desteğini Arc Alchemist ekran kartlarıyla birlikte kullanıma sunmuştu.

Diğer yandan, şirketler yükseltme teknolojilerini ekstra teknolojilerle desteklemek istiyor. Bizler de kırmızı ekibin Köln kentinde düzenlenen Gamescom 2023’te tanıttığı AMD Fluid Motion Frames (AFMF) teknolojisine yakından bakalım istedik. AMD’nin ara kare hesaplamalı en yeni zamansal yükseltme tekniğine ve özelliklerine geçelim.

Fluid Motion Frames (AFMF) Nedir?

Fluid Motion Frames, esasen oyun deneyiminizi daha akıcı hale getirmek üzere geliştirilmiş sürücü tabanlı bir kare oluşturma teknolojisi. Bu noktada erkenden bir şeyi açıklığa kavuşturalım. Temelde aynı olsa da FSR 3.0 tarafından kullanılan kare oluşturma teknolojisiyle ayrıştığı noktalar var. FSR’de oyun tarafından destek sunulması gerekirken, Fluid Motion Frames sürücü bazlı olarak aktif ediliyor. Hatta tüm DirectX 11 ve DirectX 12 oyunlarında aktifleştirmek mümkün olacak. Buna birazdan değineceğiz.

Normal FSR tabanlı kare üretim teknikleri gibi, AFMF de “FPS değerlerini artırmak” ve “daha akıcı oyun deneyimi” sağlamak üzere mevcut ve önceki kare arasına oluşturulan sahte kareler ekleniyor. Yani GPU tarafından üretildiği gibi yeni kareler dahil edilmiyor.

Başka bir deyişle, teknik olarak FPS göstergesinde daha yüksek değerler göreceksiniz. Ancak sisteminiz AFMF uygulanmamış gibi saniyede aynı sayıda (hatta bazen daha az) kare üretmiş olacak. Basitçe söylemek gerekirse, kare üretimi yalnızca oyunun monitörünüzde daha akıcı görünmesini sağlamakta ve oyun herhangi bir performans artışı görmeyecek.

Sürücü bazlı bir görüntü yükseltme teknolojisine baktığımız için görüntü kalitesinin ve performans artışının FSR 3.0 kadar iyi olmasını beklemiyoruz. Henüz herhangi bir test yapmadık fakat gelecekte bu konu açıklığa kavuşacaktır. İyi olan şu ki, Fluid Motion Frames’i kolay bir şekilde oyun seçmeden kullanabiliyoruz. Üstelik istediğimiz zaman bu özelliği kapatabiliyoruz. Böylelikle hem ekran kartı hem oyun desteği konusunda daha kapsamlı.

AFMF Nasıl Çalışıyor?

AMD, FSR 3 ile kullanıldığında Fluid Motion Frames teknoloji ile oyunculara son derece önemli performans artışları vaat ediyor. Şirket FSR 2.x ile doğrudan kıyaslandığında performansın iki kata kadar artacağını söylemişti. Sürücü bazlı olarak sunulan FMF ile belki de performans kazancı bu kadar olmayabilir, ancak yine de gözle görülür performans artışı yaşanıyor. Hatta ilk testlerde kare hızları iki kata kadar artıyor. Oyunların çoğunun FSR 3 desteği olmadığını düşünürsek, en azından normal haliyle kıyaslandığında AFMF teknolojisi iyi işler çıkarabilir.

FSR 3 iki önemli geliştirme sunuyor: kare enterpolasyonu ve yeni bir Native AA (Anti-Aliasing) kalite modu. Kare enterpolasyonu konsept olarak NVIDIA’nın DLSS 3 Frame Generation özelliğine benziyor. AMD’ye göre halihazırda işlenmiş iki kare arasına ek bir kare eklemek üzere tasarlanmış. FSR 3’teki kare üretimi, hareket vektörleri gibi zamansal oyun verilerinin yanı sıra AMD AFMF optik akış teknolojisinin geliştirilmiş bir yinelemesini de kullanıyor.

FSR 3 kare üretimi, genellikle monitörde görünen standart oyun içi görüntüyü saptırıp FSR 3’ün Optical Flow (Optik Akış) işlemesine yönlendirerek çalışıyor. AFMF’den geliştirilen bu Optik Akış teknolojisi, kareyi bir önceki kareyle karşılaştırarak aralarında yeni bir kare oluşturuyor. Bu işlem, oyunun işleme hattıyla etkileşimi en aza indirmek için eşzamansız olarak çalışabiliyor ve sonuçta daha sonra görüntülenebilecek yeni oyun içi kareler üretiyor. FSR 3, AFMF’nin sürücü tabanlı sürümüyle birlikte geldi. AFMF, oyun motoru yerine sürücü seviyesinde çalıştığı için FSR 3 kadar iyi sonuçlar sunamıyor.

AFMF ve FSR 3.0 Arasındaki Fark Ne?

AMD Fluid Motion Frames, oyunun kendisiyle herhangi bir etkileşime girmeden yeni kareyi enterpole ediyor. Bu işlem sayesinde hemen hemen tüm DirectX 11 ve 12 oyunlarında kare üretimini etkinleştirmek mümkün. FSR 3.0 gibi az sayıda oyunla kısıtlı değil ve doğal kare oluşturma desteği olmayan oyunlarla bile uyumlu.

NVIDIA DLSS ve AMD FSR 3.0 tarafından kullanılan tipik kare oluşturma teknikleri, bir sonraki kareyi belirlemek ve iki standart kare arasına yerleştirmek için oyun motorundan gelen hareket vektörlerinin ve optik akış analizinin bir kombinasyonunu kullanıyor. Sonucunda ise muazzam şekilde FPS artışı elde etmek mümkün.

AMD’nin sürücü düzeyindeki kare oluşturma uygulaması, DLSS veya FSR tarafından kullanılan normal kare oluşturmaya benzer şekilde çalışıyor. Ancak bir sonraki öğenin nerede olacağını belirlemek için oyunun grafik motoru tarafından sunulan hareket vektörleri temel alınmıyor ve bu nedenle yalnızca optik akış enterpolasyon algoritması uygulanıyor. Arada önemli farklar olsa da sonuçlar oldukça başarılı. Örneğin, Ultra grafik ayarlarıyla 1080p çözünürlükle Forspoken oynarken ortalama kare hızı 71’den 135’e çıkabiliyor. Bu da neredeyse iki katlık artış demek.

Ek olarak, AMD Fluid Motion Frames tarafından sağlanan performans artışı FSR kadar tutarlı ve stabil değil. Özetleyecek olursak, AFMF ile FPS’leri katlayabilirsiniz lakin FSR’de olduğu kadar stabil oyun deneyimi yaşayamayabilirsiniz.

Fluid Motion Frames Desteği

Bu sözlerimiz eski Radeon sahiplerini biraz üzebilir. FMF, ilk olarak Radeon RX 7000 Serisi (RDNA 3) ekran kartlarına özel olarak sunulmuştu. Sonrasında ise destek Radeon RX 6000 Serisiyle (RDNA 2) genişletildi. AMD, RX 6000 serisi ekran kartı sahipleri için Fluid Motion Frames (FMF) özelliğini etkinleştiren yeni bir Adrenalin Preview Sürücüsü yayınlamıştı.

Zaman içinde daha fazla GPU için destek sağlanır mı? Bilinmez, ancak AMD’nin böyle bir şeyi yapma ihtimali var. AMD’nin kare oluşturma teknolojisi, DLSS 3 muadilinin aksine çalıştırmak için özel bir donanım gerektirmiyor. FSR 3 tarafında AMD, RX 5000 serisine kadar uzanan AMD GPU’lara resmi destek sunuyor. Bu nedenle Fluid Motion Frames’in nihayetinde RDNA 1 serisi ekran kartları tarafından desteklendiğini görebiliriz.

  • AFMF şu anda yalnızca DirectX 11 ve 12 oyunlarında kullanılabiliyor, yani Vulcan ile çalışmayacak.
  • Kullanabilmek için Radeon RX 6000 veya 7000 serisi masaüstü ekran kartına ihtiyacınız olacak. Umuyoruz ki bu destek genişler.
  • AMD ayrıca oyunları HDR ve V-Sync devre dışı bırakılarak tam ekran modunda çalıştırmanız gerektiğini söylüyor.
  • AMD, AFMF’yi etkinleştirmeden önce oyunlarda en azından 60 FPS’lik temel performans düzeyine ulaşmanızı istiyor. Bu şart değil fakat bir öneri niteliğinde.
  • AFMF, oyundaki kullanıcı arabirimi öğeleriyle başa çıkmakta zorlanıyor. Çrneğin bir sahnede kaydırma yaparken veya hareket ederken artefaktlar ve bozulmalar fark edebilirsiniz. Bu durum özellikle görev işaretleri, artı işaretleri ve daha fazlası gibi öğeler söz konusu olduğunda ortaya çıkıyor.
  • Şu anda FPS artışını yalnızca AMD’nin Adrenalin yazılımını kullanarak oyunlarda görebilirsiniz. NVIDIA FrameView, MSI Afterburner gibi diğer izleme programları yalnızca temel FPS sayısını raporluyor. Bu “teknik önizleme” sürücülerinde yaşanan bir sorun. Muhtemelen bu problem zamanla giderilecek. Hatta siz bu kelimeleri okurken belki giderilmiştir.

Oyun Desteği

Bu kelimeleri yazdığımız sıralarda Fluid Motion Frames teknolojisi bir “önizleme sürücüsüyle” birlikte kullanıma sunulmuştu. 2024 yılının başlarında genel kullanıma açılacağını belirtelim.

Fluid Motion Frames, HYPR-RX veya AMD Fluid Motion Toggle kullanan tüm DirectX 11 ve 12 oyunlarında etkinleştirilebilecek. Bu değişiklik “Adrenalin Edition Technical Preview Driver Version 23.30.01.02” 13 Ekim 2023 güncelleme notlarında belirtilmişti.

AMD’nin bu teknolojiyi kısıtlı sayıda oyun içeren listeden çok daha fazla oyuna ulaştırdığını görmek güzel. Çip geliştiricisi, oyuncuların AFMF’yi uygun gördükleri şekilde etkinleştirmek/devre dışı bırakmak için uygulamaya özel ayarları kullanabileceklerini belirtiyor. Teknoloji için atılan bu önemli adım, kullanıcılara hızlı bir hamleyle çok daha geniş bir oyun desteği sağlıyor.

Ek olarak son önizleme sürücüsünde farklı bir gelişme daha yaşandığını hatırlatalım: HDR görseller için ilk destek AFMF’ye dahil edildi. Bu ek bilgiyle birlikte genel olarak FMF ile ilgili önemli detaylara göz atalım:

Fluid Motion Frames Nasıl Kullanılır?

Fluid Motion Frames’i oldukça kolay bir şekilde etkinleştirebilirsiniz. RX 7000 ve RX 6000 ekran kartlarıyla birlikte DirectX 11 ve 12 oyunlarına kare hızı artışı sağlayan “HYPR-RX” teknolojisinin içinde bir seçenek yer alıyor.

AFMF Performansı Nasıl?

Kırmızılılar Fluid Motion Frames’i aktif olarak geliştirmeye devam ediyor ve zaman içinde tüm sorunlar giderilecek, daha iyi performans sağlanacak. Ancak “önizleme sürücüsüyle” yapılan bağımsız testler bile etkileyici.

Cyberpunk 2077 (2.0 yaması), Assassin’s Creed Mirage, Metro Exodus ve Hogwarts Legacy gibi oyunlarda kazançlar oldukça iyi. görünüyor. Hatta iyi demek yetersiz kalır. İki kata varan yüksek FPS değerleri muazzam.

Oyun AFMF Kapalı AFMF Açık
Metro Exodus (Ultra) 112 229
Assassin’s Creed Mirage (Ultra High) 102 210
Hogwarts Legacy (Ultra) 87 152
Cyberpunk 2077 2.0 Güncellemesi (Ultra) 81 138

 

Özellikle ekran kartınızın yetersiz kaldığı oyunlarda AFMF bir hızır gibi yardımınıza koşabilir. Söylediğimiz gibi, zaman zaman standart kare hızlarının düştüğünü görebilirsiniz. Ancak genel olarak akıcı oyun deneyimi yaşamak için çoğu oyuncu bunu göze alacaktır. Enterpolasyon çerçevelerini oluşturmak amacıyla ekstra hesaplama gerekiyor ve bu hesaplama gücü için GPU kullanılıyor. Yani zaman zaman küçük düşüşlerin yaşanması muhtemel.

Sonuç olarak sonuçlar gayet iyi. Yüksek FPS değerlerinin yanı sıra, ilk yorumlara bakarsak kullanıcılar oyunun genel görüntü kalitesinden de memnun. Önizleme sürücüleriyle yapılan testlerde bile.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version