Anasayfa Mobil Apple Vision Pro İris Kimlik Doğrulama Sistemi Optic ID Nasıl Çalışıyor?

Apple Vision Pro İris Kimlik Doğrulama Sistemi Optic ID Nasıl Çalışıyor?

Apple Vision Pro Optic ID

Apple, Vision Pro karma gerçeklik başlığını ABD’de piyasaya sürümesiyle birlikte Optik ID adını verdiği iris kimlik doğrulama seçeneği hakkında da ek ayrıntılar paylaştığı bir belge yayınladı.

Optik ID, gözlerinizin renkli kısmı olan irislerinizin benzersizliğini tanıyarak Vision Pro’nun kilidini hızlı bir şekilde açılmasına, Apple Pay satın alma işlemlerini yetkilendirilmesine, birçok üçüncü taraf uygulamada oturum açılmasına, hassas kişisel verilere erişilmesine ve daha fazlasına olanak tanıyor. iPhone ve iPad cihazlarda Face ID ve Touch ID destekleyen uygulamalar, Optic ID’yi otomatik olarak desteklerken Optic ID kurulumundan sonra Persona’nın kullanılabilmesi için de bir zorunluluk haline geliyor.

Apple, “Touch ID’nin parmak izi kullanarak kimlik doğrulamada devrim yaratması ve Face ID’nin yüz tanıma kullanarak kimlik doğrulamada devrim yaratması gibi, Optic ID de iris tanımayı kullanarak kimlik doğrulamada devrim yaratıyor. Optic ID, Apple Vision Pro’nun LED’lerden ve kızılötesi kameralardan oluşan yüksek performanslı göz izleme sistemi sayesinde irisinizin benzersizliğini kullanan sezgisel ve güvenli kimlik doğrulama sağlıyor.” diyor.

Optik Kimlik varsayılan olarak her iki gözünüzü de tarar. İrislerinizin ve göz bebeklerinizin boyutlarının çeşitli aydınlatma koşullarında değiştiği göz önüne alındığında Apple, Optic ID’nin her başarılı kimlik doğrulamadan sonra kayıtlı şablonunuzu güncelleyerek uyum sağladığını söylüyor. Apple, tüm biyometrik verilerin şifrelenmesini ve hiçbir zaman iCloud’a veya başka bir yere yedeklenmemesini sağlıyor.

Optik ID’nin sadece tek gözle kullanmaya yönelik bir erişilebilirlik seçeneği de mevcut ve Ayarlar > Erişilebilirlik > Göz Girişi altından bu açılabiliyor. Özelliğim tamamen kapalı tutulabilmesi de mümkün ve bu durumda sadece parolayla kimlik doğrulaması yapılabiliyor.

Apple, Optic ID’nin iris tanıma için “gelişmiş donanım ve yazılım” kullandığını söylüyor.

Apple, “Optic ID’yi kurduğunuzda, zaman-uzamsal olarak modüle edilmiş, göze zarar vermeyen yakın kızılötesi ışık gözü aydınlatır, böylece Apple Vision Pro göz kameraları irisinizin görüntülerini yakalayabilir. Bu iris görüntüsü verileri, Secure Enclave’e ve Secure Enclave içinde korunan Apple M2 çipinin sinir motorunun bir kısmına gönderilir ve burada işlenir; burada kayıt için matematiksel bir temsile dönüştürülür. Optic ID ile kimlik doğrulaması yaptığınızda, kimlik doğrulama girişimi, bir eşleşme olup olmadığını belirlemek amacıyla irisinizi kayıtlı biyometrik verilerle karşılaştırmak için aynı işlemi kullanır.” ifadelerine yer veriyor.

Apple’a göre, Optic ID uluslararası güvenlik standartlarına da uygun ve yayıcıların düşük çıkışı nedeniyle gözlere veya cilde zarar vermediği iddia ediliyor.

Apple, Face ID’ye benzer şekilde rastgele bir kişinin Optik ID kullanarak Vision Pro’nun kilidini açma olasılığının milyonda birden az olduğunu söylüyor. Şirket, Optik ID’nin iris pigmentasyonundan bağımsız oldukça benzersiz desenleri ortaya çıkaran yakın kızılötesi alandaki ayrıntılı iris yapısıyla eşleştiğini açıklıyor.

Optik ID, şifre gerekmeden önce en fazla 5 başarısız eşleştirme girişimine izin verir. Ek bir koruma katmanı olarak Vision Pro’yu art arda 10 başarısız şifre denemesinden sonra tüm bilgileri, medyayı ve kişisel ayarları silecek şekilde ayarlama olanağı sunuluyor.

Şu durumlarda ise şifre girilmesi gerekiyor:

  • Cihaz yeni açıldı veya yeniden başlatıldı.
  • Cihazın kilidi 48 saatten uzun süredir açılmadı.
  • Şifre, son altı buçuk gün içinde cihazın kilidini açmak için kullanılmadı ve Optic ID, son 4 saat içinde cihazın kilidini açmadı.

Ek olarak, Optik ID ayarlama ve kullanma hakkındaki destek belgesine göre kullanıcının iPhone akıllı telefonu yakındaysa bu durumlarda Optik ID kullanılmaya devam edilebiliyor.