Anasayfa Haber Microsoft, Intel 18A Süreci ile Kendi Çipini Üretmek İçin Intel Foundry’yi Kullanacak

Microsoft, Intel 18A Süreci ile Kendi Çipini Üretmek İçin Intel Foundry’yi Kullanacak

Microsoft Intel Foundry

Intel, çip üretim işinin Intel Foundry olarak yeniden adlandırıldığını duyurdu. Daha önce Intel Foundry Services olarak bilinen şirket, yenilenen işletmenin “yapay zeka çağı için dünyanın ilk sistem dökümhanesi” olduğunu iddia ediyor. Öte yandan Microsoft, Intel Foundry’nin açıklanan ilk müşterisi olmayacak. Intel, Microsoft’un kendi çipini oluşturabilmesi için Microsoft’un Intel 18A sürecini kendi dökümhanesinde kullanacağını söylüyor.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, bu haberi resmi olarak doğrulamak için Intel Foundry Direct Connect etkinliğine sanal olarak katıldı. Intel’in basın bülteninde Nadella’nın açıklaması şu şekilde: “Her bir kuruluş ve tüm sektör için üretkenliği temelden dönüştürecek çok heyecan verici bir platform değişiminin ortasındayız. Bu vizyona ulaşmak için en gelişmiş, yüksek performanslı ve yüksek kaliteli yarı iletkenlerin güvenilir bir şekilde tedarik edilmesine ihtiyacımız var. İşte bu yüzden Intel Foundry ile çalışmaktan bu kadar heyecan duyuyoruz ve Intel 18A süreci üzerinde üretmeyi planladığımız bir çip tasarımını seçtik.”

Microsoft, Intel Foundry’nin şirket için yapacağı bu yeni çip hakkında herhangi bir detay açıklamadı. Microsoft’un geçtiğimiz yılın Kasım ayında yapay zeka iş yükleri için özel olarak tasarlanmış iki yeni özel tasarımlı işlemciyi duyurduğunu hatırlatalım.

Intel, bugünkü etkinliği aynı zamanda önümüzdeki birkaç yılın dökümhane yol haritasını da sergilemek için kullandı. Intel 18A süreci, 2024’ün sonlarında tam ürün tasarımı için hazır olacak. Daha gelişmiş Intel 14A süreci de yol haritasına eklenmiş olsa da büyük ihtimalle hazır olmayacak.

Intel bugün dökümhane işi için aralarında Synopsys, Cadence, Siemens, Ansys, Lorentz ve Keysight’ın da bulunduğu bir dizi iş ortağını açıkladı. Bu şirketlerin tümü “araç yeterliliği ve fikri mülkiyet hazırlığı” sunacak. Böylece Microsoft gibi müşteriler Intel 18A sürecine dayalı olarak çip tasarımlarını hızlandırabilecekler.