Anasayfa Makale ChatGPT-4o Nedir, Nasıl Kullanılır?

ChatGPT-4o Nedir, Nasıl Kullanılır?

Gün geçmiyor ki yapay zeka dünyasında şaşırtıcı bir yenilik daha olmasın. OpenAI ChatGPT, Google Gemini, xAI Grok ve Microsoft Bing gibi AI modellerinden zaman zaman bahsediyoruz. Teknoloji devleri, yapay zeka arenasında pastadan büyük dilimler alabilmek için var gücüyle çalışıyor, bu işe büyük bütçeler ayırıyor. Açık olan şu ki yapay zekanın gelişimi korkunç bir hal almaya başladı, artık gelecekte neler olabileceğini kestiremiyoruz. OpenAI tarafından geliştirilen “GPT-4o” isimli AI modeli ise masaya yepyeni şeyler getiriyor.

Adını önümüzdeki günlerde daha sık duyacağınız GPT-4o, OpenAI tarafından piyasaya sürülen en yeni ve en büyük dil modeli (LLM). Hem ücretli hem de ücretsiz kullanıcılar için birçok yeni özelliği beraberinde getiren GPT-4o çok modlu bir yapay zeka teknolojisi. ChatGPT’ye göre soruları daha iyi anlayabiliyor, daha hızlı ve daha mantıklı cevaplar verebiliyor.

OpenAI’ın karşısında Meta Llama 3 ve Google Gemini gibi tehdit oluşturacak rakipler var. Önde gelen yapay zeka şirketlerinden olan OpenAI, son sürümü ile birlikte oyunun bir adım önünde olmayı hedefliyor.

ChatGPT-4o Nedir?

OpenAI’ın ChatGPT robotu, yeni GPT-4o modeli sayesinde çok büyük bir güncelleme almış oldu. Omni takma adıyla anılan model metin, görüntü, video ve sesi doğal olarak kolaylıkla anlayabilen, gerçek anlamda çok modlu bir yapay zeka. Ayrıca çok daha hızlı ve size çok hızlı şekilde yanıt verebiliyor. Bu bağlamda, normal hayatta insanların gündelik hayatta bir şeyi anlayıp karşılık verdiği süreye çok yakın süreler elde edildi.

GPT-4 Turbo, GPT-4o’nun çıkışına kadar amiral gemisi AI modeli olarak çalışıyordu. Bu model yalnızca ChatGPT Plus aboneleri için mevcuttu, özel GPT’ler ve canlı web erişimi gibi OpenAI’ın geliştirdiği özelliklerle birlikte geliyordu. İyi haber şu ki GPT-4o, çok daha gelişmiş özelliklere ve yeteneklere sahip. Maliyeti GPT-4 Turbo’nun yarısı kadar ve iki kat kadar daha hızlı. GPT-4o’nun hem ücretsiz hem de ücretli kullanıcılar tarafından kullanılabilmesinin nedeni de muhtemelen bu. Ancak ödeme yapan kullanıcılar GPT-4o için beş kat daha fazla kullanım limitine sahip olacak.

ChatGPT’nin önceki ücretsiz sürümüyle olan temel farka gelecek olursak, yeni model ile gelişmiş muhakeme, işleme ve doğal dil yetenekleri yetenekleri sunuldu. Kısaca GPT-4o, “ses, görüntü ve metin üzerinde gerçek zamanlı olarak akıl yürütebilen yeni amiral gemisi yapay zeka modeli”. Başka bir deyişle, OpenAI’ın en hızlı ve yetenekli sürümü. Sadece yazı ile iletişim kurmuyor, çok modlu bir yapıya sahip. Yani herhangi bir metin, ses ve görüntü kombinasyonunu girdi olarak kabul edebilirken herhangi bir metin, ses ve görüntü çıktısı ortaya çıkarabiliyor.

İsimlendirmenin sonundaki küçük “o” harfi dikkatinizi çekmiş olabilir. Bu “omni” kelimesinden geliyor. OpenAI, bir blog yazısında “omni” adının “çok daha doğal insan-bilgisayar etkileşimine doğru bir adım” anlamına geldiğini söyledi.

OpenAI, yeni modelini şöyle tanımlıyor:

GPT-4o çok daha doğal insan-bilgisayar etkileşimine doğru atılmış bir adım; herhangi bir metin, ses, görüntü ve video kombinasyonunu girdi olarak kabul ediyor ve elde edilen verilerle herhangi bir metin, ses ve görüntü kombinasyonu oluşturabiliyor. Ses girişlerine 232 milisaniye kadar kısa bir sürede, ortalama 320 milisaniyede yanıt verebiliyor; bu da bir konuşmadaki insan tepki süresine çok yakın bir süre demek. İngilizce ve koddaki metinlerde GPT-4 Turbo performansıyla eşleşerek İngilizce dışındaki dillerdeki metinlerde önemli bir iyileşme sağlarken aynı zamanda çok daha hızlı ve %50 daha ucuz. GPT-4o, mevcut modellerle karşılaştırıldığında özellikle görüntü ve ses anlama konusunda daha iyi.

Ücretsiz ChatGPT kullanıcıları, GPT-4o ile artık aşağıdaki özelliklere erişebilecek:

  • GPT-4 düzeyindeki gelişmiş zeka deneyimi.
  • Hem modelden hem de web’den yanıtlar alabilirsiniz.
  • Verileri analiz edebilir ve grafikler oluşturabilirsiniz.
  • Çektiğiniz fotoğraflar hakkında sohbet edebilirsiniz.
  • Özetleme, yazma veya analiz etme konusunda yardım için dosya yükleyebilirsiniz.
  • GPT’leri ve GPT Mağazasını kullanabilirsiniz.
  • Sürekli tekrarlama gerektiren durumlar için kullanılan bellek özelliğine erişim.

ChatGPT-4o Nasıl Kullanılır?

Ücretli veya ücretsiz sürüm fark etmeksizin, ChatGPT’yi kullanabilmek için ilk yapmanız gereken şey oturum açmak.

  • Cep telefonunuzdan ChatGPT uygulamasını açın ve hesabınıza bağlanın. Bilgisayardan ulaşım sağlıyorsanız https://chat.openai.com adresini ziyaret edin.
  • Üyeliğiniz yok ise hızlıca ücretsiz şekilde yeni bir üyelik oluşturabilir, sonrasında giriş yapabilirsiniz.
  • Sol üst köşede, OpenAI’nin “en yeni ve en gelişmiş modeli” olarak etiketlenen GPT-4o seçeneği için açılır menüyü kontrol edin.
  • Ücretli kullanım sağlıyorsanız menü şu şekilde görünecek:
  • Eğer ücretsiz kullanım sağlıyorsanız ve yeni sürüm size sunulduysa GPT-4o’yu seçmenize gerek yok. Ücretsiz katman kullanıcıları otomatik olarak GPT-4o’ya atanacak. Özellikte tekrar hatırlatalım, istek kısıtlamaları mevcut kullanıma ve talebe göre değişebilir. GPT-4o sınırı dolduğu durumlarda, ücretsiz kullanıcılar varsayılan olarak GPT-3.5’e yönlendirilecek. Ancak ücretsiz katman erişimi veri analizi, dosya yükleme, göz atma, GPT’leri keşfetme ve kullanma yetenekleri dahil olmak üzere gelişmiş iletişim özelliklerinde sınırlamalarla birlikte sunuluyor.
  • GPT-4o’ya erişebiliyorsanız ve ücretsiz plandaysanız, artık dosyaları analiz için gönderebileceksiniz. Resim, video ve hatta PDF gönderebilir, daha sonra içerikle ilgili sorularınızı sorabilirsiniz.

Kullanılabilirlik ve Ücretlendirme

Eğer bir süredir ChatGPT’nin ücretsiz sürümünü kullanıyorsanız ve ChatGPT Plus kullanıcılarının sahip olduğu özellikleri istiyorsanız size güzel haberlerimiz var. Artık siz de görüntü algılama, dosya yükleme, GPT Mağazasında özel GPT’ler bulma, tekrar yapmamak için sohbet saklama, verileri analiz etme ve karmaşık hesaplamalar yapma gibi özelliklere erişebilirsiniz. Kullanıcılar artık kod parçacıklarını çalıştırabilecek, görselleri ve metin dosyalarını analiz edebilecek ve özel GPT sohbet robotlarını kullanabilecek. Yani yeni sürüm tamamen ücretsiz kullanılabiliyor.

Özetle, GPT-4o ile ücretsiz şekilde çok daha gelişmiş ve hızlı şekilde GPT-4 özelliklerine de erişebileceksiniz. Bildiğiniz gibi milyonlarca insan bu yapay zeka robotlarıyla işlem yapıyor. Bu da hesaplama gücü ve daha fazla donanım gereksinimi demek. Peki GPT-4o ile her şey nasıl mümkün oldu? GPT-4o’nun çalıştırılması hesaplama açısından çok daha ucuz. Yani çok daha az jeton gerektiriyor, böylelikle daha geniş kullanıcı tabanı yeniliklerden yararlanabiliyor.

Bitirmeden önce belirtmemiz gereken bir şey var. Ücretsiz olarak kullanan kişiler gün içinde sınırlı sayıda istek gerçekleştirilebilecek. GPT-4o ile yapılan isteklerin sınırı aşıldığında otomatik olarak GPT-3.5 modeline geçiş yapacaksınız.

OpenAI, mümkün olduğu sürece en gelişmiş yapay zeka hizmetini geniş çapta erişilebilir kılmak istediğini söyledi. Belirtmeliyiz ki bu süreç anında tamamlanmayacak, gruplar halinde kademeli olarak kullanıma sunulacak. Sorun şu ki her şey şu anda mevcut değil, her şey herkese açık değil ve adınızı listenin en üstüne yazdıramıyorsunuz. Sadece beklemeniz gerekiyor. Çoğu abone için kullanım mümkün, önümüzdeki haftalarda ise yavaş yavaş ücretsiz ChatGPT kullanıcıları için kullanıma sunulacak. Bu kelimeleri yazdığımız sıralarda Omni henüz yeni tanıtılmıştı. Sonraki dönemde her şey erişebilir olacak.

Çok Daha Hızlı

GPT-4, GPT-3.5’ten birçok yönden farklıydı ve hız da farklılıklardan biriydi. Önceki sürüm GPT-4, son aylardaki gelişime ve GPT-4 Turbo’nun piyasaya sürülmesine rağmen çok çok daha yavaştı. Ancak GPT-4o ile her şey neredeyse anlık olarak gerçekleşiyor. Nitekim metin yanıtları çok daha hızlı algılanıyor, işleniyor ve eyleme geçiriliyor. Aynı şekilde, sesli konuşmalara verilen yanıtlar da oldukça hızlı.

Yanıt hızı oyunun kurallarını değiştiren bir gelişme gibi görünmeyebilir lakin oldukça önemli. Çeşitli yapay zeka robotlarıyla işlem yaptıysanız bir süre beklediğinizi, hatta bazen bu sürenin bir hayli uzadığını görebilirsiniz. GPT-4o ile çeviri ve konuşma yardımı gibi görevlerde neredeyse anlık olarak yanıtlar alıyorsunuz.

GPT-4o Neler Yapabiliyor?

GPT-4o ile ilgili en önemli detay “çoklu model (multimodal)” türde olması. Biraz önce de söylediğimiz gibi ses, görüntü, video ve metin üzerinde çalışabiliyor. GPT-4 Turbo da öyleydi, ancak bazı farklılıklar var.

OpenAI, tek bir sinir ağını aynı anda tüm modaliteler üzerinde eğittiğini söylüyor. Eski GPT-4 Turbo ile ses modunu kullanırken, sözlü kelimelerinizi metne dönüştürmek için bir model kullanırdı. Daha sonra GPT-4 metni yorumlayıp yanıtlıyor ve bu da tekrar sentezlenmiş bir yapay zeka sesine dönüştürülüyordu. GPT-4o ile hepsi tek bir modelde gerçekleşiyor. OpenAI, GPT-4o ile konuşurken yanıt süresinin artık yalnızca birkaç yüz milisaniye olduğunu, bunun da başka bir insanla gerçek zamanlı bir konuşmayla hemen hemen aynı olduğunu iddia ediyor.

Çok daha hızlı olmasının yanı sıra, GPT-4o’nun artık sesinizin tonu gibi sözel olmayan konuşma unsurlarını da yorumlayabiliyor. Diyebiliriz ki her şeye hissiyat ve duygu katabiliyor.

Sesli İletişim

ChatGPT Voice’un iPhone ve Android uygulamalarında bulunan önceki bir sürümü vardı. Bu özellik yapay zeka ile nispeten doğal bir şekilde sohbet etmenize olanak tanıyordu, ancak söylediklerinizi dinlemiyor, bunun yerine metne dönüştürüyor ve analiz ediyordu. En son iOS güncellemesiyle bazı kullanıcılar için işlevi ChatGPT uygulamasından kaldırmış gibi görünüyor olsa da, OpenAI işlevin mevcut olması gerektiğini belirtti. Eğer GPT-4o değil de GPT-4 modelini kullanıyorsanız aktif olarak kullanmak mümkün.

Yeni modelin bir parçası olarak ChatGPT’nin ses moduna yeni özellikler geliyor. Uygulama, gerçek zamanlı olarak yanıt veren ve etrafınızdaki dünyayı gözlemleyen Her benzeri bir sesli asistan olarak hareket edebilecek. Mevcut ses modu daha sınırlı, her seferinde bir komuta yanıt veriyor ve yalnızca duyabildikleriyle çalışıyor.

GPT-4o, sesli komutları kullanmak ve ses kullanarak kullanıcılarla etkileşime girebilmek için sıfırdan inşa edildi. Bu GPT-4’ün bir sesi alıp metne dönüştürebileceği, yanıt verebileceği ve ardından metin yanıtını bir ses çıkışına dönüştürebileceği anlamına geliyor. Yapay zeka destekli robot sesleri duyuyor, algılayabiliyor ve aynı şekilde yanıt verebiliyor. Bu yanıtlar neredeyse insana yakın olacak şekilde hızlı bir şekilde geliyor.

Sadece Bir Robot Değil: Duyguyu Algılayabiliyor

Ayrıca sesin tonu, hızı, ruh hali ve daha fazlası gibi benzersiz yönlerini algılayabiliyor. GPT-4o gülümsüyor, alaycı şekilde hareket ediyor, hata yaptığında bunun farkına varabiliyor. Yanıtlar ise oldukça akıcı ve konuşma diline çok yakın. Siz de konuşma anında yanıtlarınızla konuşmayı kesebiliyorsunuz.

50 Dilde Simultane Çeviri

Daha da iyisi farklı dilleri anlayabilirken anında çeviri yapma yeteneğine sahip. Böylelikle onu gerçek zamanlı bir çeviri aracı olarak kullanılabileceksiniz. Etkinlik sırasında OpenAI’ın yetkilisi Mira Murati İtalyanca, farklı OpenAI çalışanları ise İngilizce konuştu. Yeni model, gecikme olmadan başarılı şekilde cümleleri çevirip tekrar karşı tarafa aktarmayı başardı.

GPT-4o’nun bu başarısıyla çeviri ve dil öğrenme platformlarının pabucu dama atılabilir. Bir örnek olarak, oldukça bilindik bir dil öğrenme platformu olan Duolingo’nun hisseleri duyuruyla birlikte anında düşüş göstermeye başlamıştı.

Etkileşim, Seslendirme ve Şarkılar

Yetenekli robotumuz şarkı söyleyebiliyor, hatta kendisiyle düet yapabiliyor. Bunun yanında, isteklerinize bağlı olarak GPT-4o’yu farklı şekilde kullanabilirsiniz. Mülakata hazırlık, şarkı söyleme koçluğu, farklı sesler, bir oyun projesi için sesli diyalog oluşturma, şakalaşmak ve hikaye anlatma gibi.

Video ile İletişim

Omni’nin yetenekleri ses ile kısıtlı değil. Metin ve resimlerin yanı sıra video ile iletişim kurmak mümkün. Bir demoda GPT-4o, canlı video ve ses ile bir insanla gerçek zamanlı bir konuşma yaparken gösterildi. Tıpkı bir insanla görüntülü sohbet eder gibi, GPT-4o’nun kameradan gördüklerini yorumlayabildiği ve oldukça keskin çıkarımlar yapabildiği görülüyor. ChatGPT-4o ayrıca önceki modellere kıyasla çok daha fazla sayıda şeyi akılda tutabiliyor, bu da zekasını çok daha uzun konuşmalara ve daha büyük miktarda veriye uygulayabileceği anlamına geliyor. Örnek olarak, bir roman yazmak istiyorsanız Omni artık çok daha yetenekli.

Gelişmiş Kavrama Yeteneği

GPT-4o sizi öncekilerden çok daha iyi anlıyor, özellikle de onunla konuşursanız. Tonu ve niyeti çok daha iyi algılayabilmesi ise şaşırtıcı. Ondan rahat ve arkadaş canlısı olması isterseniz konuşmayı eğlenceli hale getirmek için şakalaşmaya başlayabilir.

Kodu veya metni analiz ederken niyetinizi çok daha fazla dikkate alıyor, böylece daha iyi yanıtlar geliştirebiliyor. Böylelikle daha kısa isteklerle pratik şekilde yanıtlar alabilirsiniz. Video ve görüntüleri algılama konusunda ise etrafındaki dünyayı şartlara göre anlayabiliyor.

OpenAI, birkaç demoda kullanıcılara içinde bulundukları odayı filme aldıklarını ve GPT-4o modellerinin daha sonra odayı tanımladığını gösterdi.

Hangi Yeteneklere Sahip?

GPT-4o’nun size verebileceği çok şey, sahip olduğu birçok yetenek var. İşte bunlardan bazıları:

  • Gerçek zamanlı etkileşim: GPT-4o modeli, gerçek zamanlı sözlü konuşmaları anlayabiliyor ve gecikme yaşanmadan yorumlayıp yanıtlayabiliyor.
  • Bilgi tabanlı soru-cevap: Önceki tüm GPT-4 modellerinde olduğu gibi, GPT-4o bir bilgi tabanı ile eğitildi ve sorulara yanıt verebiliyor.
  • Metin özetleme ve oluşturma: Önceki tüm GPT-4 modellerinde olduğu gibi, GPT-4o da metin özetleme ve oluşturma dahil olmak üzere yaygın metin LLM görevlerini yürütebiliyor.
  • Çok modlu muhakeme ve üretim: GPT-4o metin, ses ve görüntüyü tek bir modelde birleştirerek veri türlerinin bir kombinasyonu işleyebiliyor ve yanıt geliştirebiliyor. Model ses, görüntü ve metni aynı hızda anlayabiliyor. Ayrıca ses, görüntü ve metin yoluyla yanıtlar almak mümkün.
  • Dil ve ses işleme: Omni, 50’den fazla farklı dili işleme konusunda gelişmiş yeteneklere sahip.
  • Duygu analizi: Son sürüm model metin, ses ve videonun farklı modalitelerinde kullanıcı duyarlılığını algılayabiliyor.
  • Ses nüansı: GPT-4o duygusal nüanslara sahip konuşma üretebilecek. Bu da onu hassas ve incelikli iletişim gerektiren uygulamalar için etkili bir araç haline getirebilir.
  • Ses içerik analizi: GPT-4o, sesle etkinleştirilen sistemlerde, ses içeriği analizinde ve etkileşimli hikaye anlatımında uygulanabilen konuşma dilini oluşturabiliyor ve anlayabiliyor.
  • Gerçek zamanlı çeviri. GPT-4o’nun çok modlu yetenekleri, bir dilden diğerine gerçek zamanlı çeviri desteği sunuyor. Hem de 50’den fazla dilde.
  • Görüntüyü anlama ve görme: Görüntüleri ve videoları analiz edebilirken, kullanıcıların GPT-4o’nun anlayacağı, açıklayabileceği ve analiz sağlayabileceği görsel içerik yüklemelerine olanak tanıyor.
  • Veri analizi: Görme ve muhakeme yetenekleri, kullanıcıların veri çizelgelerinde bulunan verileri analiz etmelerini sağlayabilir. GPT-4o ayrıca analize veya bir komuta dayalı olarak veri grafikleri oluşturabilecek.
  • Dosya yükleme: Bilgi sınırının ötesinde, GPT-4o dosya yükleme işlevini destekleyerek kullanıcıların analiz için belirli verileri kullanmasını etmelerini sağlamakta.
  • Hafıza ve bağlamsal farkındalık: GPT-4o önceki etkileşimleri hatırlayabiliyor ve daha uzun konuşmalarda bağlamı koruyabiliyor.
  • Geniş bağlam penceresi: 128.000 jetona kadar destekleyen bir bağlam penceresi ile daha uzun konuşmalar veya belgeler üzerinde tutarlılığı koruyabiliyor, bu da onu ayrıntılı analiz için uygun hale getiriyor.
  • Azaltılmış halüsinasyon ve geliştirilmiş güvenlik: Model, yanlış veya yanıltıcı bilgi üretimini en aza indirecek şekilde tasarlandı. GPT-4o, çıktıların kullanıcılar için uygun ve güvenli olmasını sağlamak için geliştirilmiş güvenlik protokolleri de içeriyor.

macOS Uygulaması

Windows’taki yerel yapay zeka şimdilik Copilot ile sınırlı. Ancak macOS kullanıcıları yakında ChatGPT’yi ve yeni GPT-4o modelini doğrudan masaüstünden tam olarak kullanabilecekler. Yeni yerel masaüstü uygulaması ile ChatGPT’ye erişim daha kolay hale gelecek. Uygulama ilerleyen günlerde öncelikli olarak ChatGPT Plus kullanıcıları için hazır olacak ve sonraki haftalarda ücretsiz kullanıcılara sunulacak.

ChatGPT Windows Sürümü

Şu anda ChatGPT’nin bir Windows sürümü yok. Microsoft, bildiğiniz gibi yine arkasında ChatGPT’nin bulunduğu Copilot isimli aracı sunuyor. Ancak OpenAI, 2024 sonlarına doğru macOS’ta olduğu gibi bir Windows sürümü piyasaya sürecek gibi görünüyor.

GPT-4 vs GPT-4 Turbo vs GPT-4o

GPT-4, GPT-4 Turbo ve GPT-4o sürümleri arasındaki farklar şu şekilde:

GPT-4 GPT-4 Turbo GPT-4o
Çıkış Tarihi 14 Mart 2023 Kasım 2023 13 Mayıs 2024
Bağlam Penceresi 8.192 jeton 128,000 jeton 128,000 jeton
Veri Erişimi İçin Sınır Tarih Eylül 2021 Nisan 2023 Ekim 2023
Giriş Yöntemleri Metin, sınırlı görsel işleme Metin, görseller (geliştirilmiş) Metin, resimler, ses (tam multimodel yetenekler)
Görüş Yetenekleri Temel Geliştirilmiş, DALL-E 3 aracılığıyla görüntü oluşturma desteği Gelişmiş görüş ve ses yetenekleri
Multimodel Yetenekler Sınırlı Gelişmiş görüntü ve metin işleme Metin, görüntü ve sesin tam entegrasyonu
Maliyet Standart Girdi kredileri GPT-4’e kıyasla üç kat daha ucuz GPT-4 Turbo’dan %50 daha ucuz

Büyük Dil Modeli (Large Language Model) Nedir?

Basit ifadeyle başlayacak olursak bir dil modeli, yapay zekadan yapmasını istediğiniz şeylere mantıklı ve insan benzeri yanıtlar sağlayan devasa bir metin veri tabanı. Çeşitli şirketler tarafından sunulan robotlar, bir istekte bulunduğumuzda yanıt bulabilmek için LLM dediğimiz büyük modellere başvuruyor.

LLM, devasa veri kümelerinden elde edilen bilgilere dayanarak metin ve diğer içerik biçimlerini tanıyabilen, özetleyebilen, çevirebilen, tahmin edebilen ve üretebilen bir derin öğrenme algoritması. Çeviri, sohbet robotları ve yapay zeka asistanları gibi doğal dil işleme uygulamalarını hızlandırmanın yanı sıra, LLM’ler sağlık hizmetleri, yazılım geliştirme ve diğer birçok alanda farklı şekillerde kullanılabiliyor.

LLM’ler yanıtlarını oluşturmak için bu havuzları nasıl kullanıyor? İlk adım, derin öğrenme adı verilen bir süreç kullanarak verileri analiz etmek.

Büyük dil modelleri büyük hacimli verilerden besleniyor demiştik. Adından da anlaşılacağı gibi, bir LLM’nin merkezinde, üzerinde eğitildiği veri kümesinin boyutu yer alıyor. Ancak “büyük” tanımı yapay zeka ile birlikte büyüyor. Artık büyük dil modelleri tipik olarak internette geniş bir zaman aralığında yazılmış neredeyse her şeyi içerecek kadar büyük veri kümeleri üzerinde eğitilmekte.

Bu kadar büyük miktardaki metin, denetimsiz öğrenme kullanılarak yapay zeka algoritmasına besleniyor; bu aşamada bir modele, onunla ne yapılacağına dair açık talimatlar olmadan bir veri kümesi veriliyor. Bu yöntem sayesinde büyük bir dil modeli, sözcüklerin yanı sıra sözcükler arasındaki ilişkileri ve bunların ardındaki kavramları da öğrenebiliyor.

Geniş modelleri konuşmaya ve öğrenmeye başlayan bir çocuğa benzetebiliriz. Yapay zeka algoritmaları ve sağlanan bilgiler sayesinde model giderek büyüyor. Başka bir örnekle, konuştuğu dile hakim olan bir kişi bir cümle veya paragrafta daha sonra ne gelebileceğini tahmin edebilir. Hatta yeni kelime ve kavramları kendisi bulabilir. Aynı şekilde büyük bir dil modeli de bilgisini içeriği tahmin etmek ve oluşturmak için kullanabilir.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version