Liselere sınavsız girme nedir?

Tercihleri merkezi, yerel yerleştirme karışık olarak yapabiliyor muyuz? Örneğin ben ilk Mehmetçik, sonra Salihli Anadolu Lisesi, sonra da Salihli Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesini yazmak istiyorum, yapabilir miyim? Necip Fazıl Kısakürek de LGS puanıyla alıyor bu arada, ama Sosyal Bilimler Lisesi yani sözel ağırlıklı olduğu için pek istemiyorum. İstediğim mesleklerin çoğu sayısal.
 
Tercihleri merkezi, yerel yerleştirme karışık olarak yapabiliyor muyuz?
Evet. Yapabiliyorsunuz. LGS'ye girin, elinizden gelenin en iyisini yapın ve aldığınız sonuca göre karar verin. Listenin sıralamasını sevdiğiniz ve istediğiniz liseden az olana göre sıralayın.
 
Tercihleri merkezi, yerel yerleştirme karışık olarak yapabiliyor muyuz? Örneğin ben ilk Mehmetçik, sonra Salihli Anadolu Lisesi, sonra da Salihli Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesini yazmak istiyorum, yapabilir miyim? Necip Fazıl Kısakürek de LGS puanıyla alıyor bu arada, ama Sosyal Bilimler Lisesi yani sözel ağırlıklı olduğu için pek istemiyorum. İstediğim mesleklerin çoğu sayısal.
Merkezi ve yerel yerleştirme olarak 2 farklı seçenek sunuluyor. Merkezi yerleştirmede yanlış hatırlamıyorsam 10 tane lise yazma hakkın vardı. Yerel yerleştirmede de aynı şekilde 10 tane lise yazabilme hakkın vardı yanlış hatırlamıyorsam. Merkezi yerleştirmede puanı en yüksek olan ve girebilme ihtimalinin az da olsa olduğu liseleri yaz. Yerel yerleştirmede de OBP'si en yüksek olan liseleri yaz. Ama mutlaka kesin girebileceğin bir liseyi yaz ki açıkta kalma.
 
Girdiğim LGS deneme sınavlarında puanım 400 civarı, yüzdelik dilimim ise 7,5 civarı çıkıyor. Bulunduğum yerde en iyi devlet lisesi salihli mehmetçik lisesi.

Benim puanlarım da geçen senenin verilerine göre tam tutuyor sayılır. Bazı girdiğim denemelerde tutmuyor, bazılarında tutuyor. Tutsa bile 2-3 puanla tutuyor, tutmazsa 2-3 puan ile tutmuyor. Yani o liseye gidememe ihtimalim var.

Bulunduğum yerde mehmetçik'ten sonra en iyi lise salihli Anadolu lisesi, LGS puanı ile değil, sınavsız alıyor. Sorubak sitesinde 92,7 OBP istediğini gördüm. Benim okul başarı puanım ise 93,8. yani geçen senenin verilerine göre gidebiliyor olmam lazım. Ama bu sınavsız alma olayına hakim değilim, sanırım adrese dayalı bir şeyler varmış çözemedim. Bu olay nedir, nasıl işler anlatabilir misiniz veya bir makale gönderebilir misiniz?
Bir çok okula girebilirken bulunduğum bölgedeki OBP ile alan bir okula girdim, öğrenci kitlesi genel olarak ya özel okuldan çıkıp yerleşemiyenler veya ailesinin eve yakın olsun mantığıyla gönderdiği ortalama üzeri öğrencilerle dolu. Ben OBP puanı ile yerleştiğime pişman değil aksine mutluyum mesela.

Tercihleri merkezi, yerel yerleştirme karışık olarak yapabiliyor muyuz? Örneğin ben ilk mehmetçik, sonra salihli Anadolu lisesi, sonra da salihli necip fazıl kısakürek sosyal bilimler lisesini yazmak istiyorum, yapabilir miyim? Necip fazıl kısakürek de LGS puanıyla alıyor bu arada, ama sosyal bilimler lisesi yani sözel ağırlıklı olduğu için pek istemiyorum. İstediğim mesleklerin çoğu sayısal.
Ayrı ayrı seçiyorsun. İkisi beraber karışık şekilde yapamıyorsun diye biliyorum, rehber hocana sorsan daha sağlıklı.
 
Adrese dayalı liselere giriş, sınavsız aşan liselere yıl sonu puanın ile girmektir. Sınavsız bir lise asla nitelikli bir lise kadar iyi değildir(iyi olanlar baş tacı). Yani bir nevi son çare olarak düşünebilirsin.

Ben LGS de 350 puan yaptım sosyal bilimlere puanım yetiyordu ama sayısal okumak istiyordum ve nitelikli Anadolu lisesi iki tane vardı koca şehirde ne yazık ki onlarda 450 puan gibi puanlara öğrenci alıyordu ben sınavsız puanla yerleşmek zorunda kaldım OBP puanım 90'dı taban puanda 90'dı lisede girdim ama sonraki yıl idare sistemi sınavlı yapmak istedi tekrar okul sınavla alıyor artık. Açıkçası memnun gibiyim lisemden sınavla alıp almamasının bir liseyi kötü yapacağını düşünmüyorum bu yeni sistemin amacı bu değil zaten. 90 ortalama sağ olsun öğrencilerin çoğu iyiydi hatta sınıfımızda LGS puanı çok yüksek olan öğrencilerde var. Özel okula paramız yeterken gitmek istemedim.
 
Son düzenleme:
Şimdi ben LGS ile alan okul olarak 2 tane okul yazmak istiyorum, biri Mehmetçik Anadolu Lisesi, diğeri de Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi.

Eğer Mehmetçik Lisesine puanım yetmezse sınavsız alan Salihli Anadolu Lisesini istiyorum. Eğer okul başarı puanım da Salihli Anadolu Lisesine yetmezse Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesini istiyorum.

Ama bu nasıl olacak? Mehmetçik Anadolu Lisesine puanım yetmezse kendiliğinden LGS puanı ile alan Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi mi seçilecek? Ya da bana seçim hakkı mı sunulacak Mehmetçik olmadı hangisini istiyorsunuz gibisinden?
 
Şimdi ben LGS ile alan okul olarak 2 tane okul yazmak istiyorum, biri mehmetçik Anadolu lisesi, diğeri de necip fazıl kısakürek sosyal bilimler lisesi.

Eğer mehmetçik lisesine puanım yetmezse sınavsız alan salihli Anadolu lisesini istiyorum. Eğer okul başarı puanım da salihli Anadolu lisesine yetmezse necip fazıl kısakürek sosyal bilimler lisesini istiyorum.

Ama bu nasıl olacak? Mehmetçik Anadolu lisesine puanım yetmezse kendiliğinden LGS puanı ile alan necip fazıl kısakürek sosyal bilimler lisesi mi seçilecek? Ya da bana seçim hakkı mı sunulacak mehmetçik olmadı hangisini istiyorsunuz gibisinden?

Merkezi sınav listende 2.tercihin çıkarsa tebrikler 2.terchinizi kazandınız diye bir sayfa gelir ama bunları kafanıza takmayın. Diyelim ki 2.tercihin çıktı ama sen sosyal bilimler okumak istemiyorsun, idareye başvurursan ve bu durumu açıklarsan tam emin değilim ancak 2 3 hafta sonra nakil işlemlerinde sınavsız okulu tekrar tercih edip o okula girebilirsiniz. Bunlara nakil bile demiyorlar 2.tercih 3.tercih diyorlar yani sen çalış yeter. Tercih döneminde idare genelde seni çok destekliyor, yardımcı oluyorlar ama dediğim gibi emin değilim bilen biri varsa onlara sor daha iyi olur idare gibi. Ben tercih yapalı 3 yıl oluyor unuttum ama bende merkezi sınav yazmıştım sınavsızda yazmıştım bir tek idarenin çok yardımcı olduğunu ve devamsızlığın çok sıkıntı çıkardığını hatırlıyorum.
 
Son düzenleme:
Bulunduğum yerde Mehmetçik'ten sonra en iyi lise Salihli Anadolu Lisesi, LGS puanı ile değil, sınavsız alıyor. Sorubak sitesinde 92,7 OBP istediğini gördüm. Benim okul başarı puanım ise 93,8. Yani geçen senenin verilerine göre gidebiliyor olmam lazım. Ama bu sınavsız alma olayına hakim değilim, sanırım adrese dayalı bir şeyler varmış çözemedim. Bu olay nedir, nasıl işler anlatabilir misiniz veya bir makale gönderebilir misiniz?
Uyarı: Sen o puanı geçtin diye direkt o liseyi kazandın diye birşey yok, okulların alacağı belli bir konterjanı yani kapasitesi, limiti var. Sence 92 ortalamayla alacak okul ilk 93 ortalaması olanı mı alacak, yoksa 97 gibi yüksek ortalamaları mı? Ayrıca Sorubak'tan baktığın puanlar geçen seneye ait, yani bu sene değişir, Türkiye'deki başarı ortalamasına göre ya düşer ya yükselir.
Tercih yaparsan her türlü gidersin, adrese dayalı falan kafanı karıştırmasın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı