Türkiye'de ne kadar maaş alsanız size yeter?

Türkiye'de aylık en az kaç TL maaşla rahat yaşarsınız ?


  • Oy verenlerin toplamı
    297
  • Anket kapandı .
Son elektrik faturalarım; 258, 289, 334, 313, 293, 303, 304 TL. Ekran görüntüleri isteyenlere atarım. Ama gözüne de sokarım haberi olsun.

Not: Çoluk çocukla uğraşmıyorum artık. Bazılarının yaşı kadar benim ev geçindirmişliğim var. Göz ardı ediyorum saçmalayanları. Cevap gelmiyor ise göz ardı edilmişsinizdir.
 
Tek başıma yaşıyorum öyle lüks bir yaşantım yok hatta hemen bir hesap yapayım. Borçsuz olduğumuzu düşünüyorum. Evim var kira vermiyorum fakat hesapları kira veren birine göre yapacağım. Eşyalı ortalama bir ev kirası 2000 TL alıyorum. Sabah kahvaltı yapan bir insan değilim o yüzden sabah kahvaltısı eklemeyeceğim ama illa eklemek gerekirse ayda 300 TL ona ekleyebiliriz. Öğle yemeği zaten şirketten. İşten sonra arkadaşlarla yemek + 3 bira aylık 3000 TL yaptı (Bu ufaktan lüks kaçmış olabilir fakat evde yemek yemiyoruz akşam onu hatırlatırım evde yemek yapıp 1 hafta içmezseniz çok daha iyi olabilir). Faturalar hakkında pek bilgim yok fakat aylık 800 TL fatura diyeceğim her fatura dahil buna. Günde 10 TL yol parası yaptı aylık 300 TL ( arabamız varsa 500 TL benzin fakat ben sonucu söylerken toplu taşıma günlük 10 TL olarak ele alacağım). Unuttuğum herhangi bir şey yok galiba varsa yazarsınız düzeltirim bu durumla 6400 TL yapıyor. Yatırım yapacak para lazım tabi bizim maaştan biriktirmemiz gereken bunun içinde 2000 ayırıyorum kenara. Bu hesaba göre aylık 8400 TL yapıyor düz hesap 8500 TL. Tek başına yaşayan biri için gayet güzel bir yaşam biçimi olduğunu düşünüyorum fakat üzerimize giyeceğimiz elbiseleri hesaplamadan bu şahsen pek fiyatları bilmediğim için o konuda yorum yapmak istemedim bilen varsa + ... TL olarak bu yorumun altına yazabilir.
 
Durmadan gıda ürünlerine, elektriğe, gaza, petrole zam yapılıyor. Milli gelir azalıp, enflasyon artınca vatandaş daha da yoksullaşıyor. Aldığın maaş açlık sınırının altında ezilip kalıyor. Bu sebeple aldığım maaş ne denli artsa bile buradaki düzensizlik olduğu müddetçe hiçbiriyle rahat yaşayamayacağım gibi. Çünkü aldığım maaşa göre de harcamalarımda ona endeksli artacak. Mevzu maaşların artması değil, ne kadar alsak yeter değil bence...
 
Bunlar birlikte bu yaptığımız hesaplar @Rosselli, artık düzenini kurmuş borcu olmayan insanlar. Yeni evlenen birisi için hesap yapar isek çok zor.
Kahvaltı konusuna gelince; 2 açma alıp 1 çay içtiğinizde, 10 TL gibi rakam ödeniyor. Boyoz aklıma geldi bak şimdi. Yani 300 TL normal tek kişi için. Sadece kahvaltı tabii.
Vallaha Bostanlı'da oturur iken yazın terasta yemek sonra bira iyi gidiyordu. Sonra Aksoy'a taşındım. Gene teraslı eve. :D

Araç hesabı biraz az kalmış. İzmir için normal. En uzak mesafe 30 saat. :D (8 senedir yokum ama biraz daha farklı olmuştur. ) 26 dakika Çeşme yapmışlığım var tabii.

Özet ile bazı illerde fiyatlar farklılık gösterebilir. Kira batı tarafında daha pahalı iken doğuda ucuz. Soğuk bölgelerde daha fazla elektrik veya doğalgaz masrafı çıkabilir.
 
Hocalarım beni sakın yanlış anlamayın ama bir şey soracağım. Bu 10.000 TL ve üzeri maaşın yetip yetmemesi tek bir kişiyi mi kapsıyor yoksa bir aileyi mi? Eğer tek bir kişiyi kapsıyorsa bu maaş nasıl yetmiyor biri bana izah edebilir mi?
 
Bunlar birlikte bu yaptığımız hesaplar @Rosselli, artık düzenini kurmuş borcu olmayan insanlar. Yeni evlenen birisi için hesap yapar isek çok zor.
Kahvaltı konusuna gelince; 2 açma alıp 1 çay içtiğinizde, 10 TL gibi rakam ödeniyor. Boyoz aklıma geldi bak şimdi. Yani 300 TL normal tek kişi için. Sadece kahvaltı tabii.
Vallaha Bostanlı'da oturur iken yazın terasta yemek sonra bira iyi gidiyordu. Sonra Aksoy'a taşındım. Gene teraslı eve. :D

Araç hesabı biraz az kalmış. İzmir için normal. En uzak mesafe 30 saat. :D (8 senedir yokum ama biraz daha farklı olmuştur. ) 26 dakika Çeşme yapmışlığım var tabii.

Özet ile bazı illerde fiyatlar farklılık gösterebilir. Kira batı tarafında daha pahalı iken doğuda ucuz. Soğuk bölgelerde daha fazla elektrik veya doğalgaz masrafı çıkabilir.
Yeni evlenen bir çiftin cebinde toplam en az 300 bin TL falan olmalı ki bir şeyleri iyi bir şekilde yapabilsinler tabi bu benim görüşüm. O 300 TL kahvaltı hesabını aynen dediğiniz gibi yaptım 2 simit-boyoz-açma-poğaça ve çay olarak aldım tabi bu pekte sağlıklı değil sonuçta tereyağı-domates-peynir falan yemesi lazım insanların buda ayda 400 TL belki 450 TL gibi bir fiyata yaklaştırır bizi. Kahvaltıda ayda tek kişi ne kadar tereyağı-domates-peynir yer tahmin edemedim şuan hiç dikkat etmemişim yerken. Bira + yemek muhabbetini Karşıyaka'da 30 TL yemek + mekanda 20 TL olan biraları esas alarak söyledim (kendim genellikle bu tarz yiyip içtiğim için bildiğim yerden söylemek istedim biraz pahalı bir yaşam tarzı olabilir ama yapılmasa da olur ben sadece biraz ufaktan güzellik ekleyeyim dedim.) Araç yakıt hesabını hemşire olan anneme göre yaptım. Örnekköy'den Yeşilyurt hastanesine (Katip Çelebi Üniversitesi Hastanesi) gidiş geliş 42 km yol yapıyor haftanın 5 günü. Aracın 7 litre veya üzerine çıktığını çok nadir gördüm genellikle 6.5 falan yakıyor fakat 7 litreye yaklaştığı zamanlar olduğu için 100 km üzerinden 7 litre yakıyor olarak aldım. Benzinin litresi 7.80 fiyatlarında fakat ben ona direkt 8 dedim. Günde 42 km haftada 5 gün 100 km 7 litre yakıyor benzin 8 TL diye hesapladığımda aylık 470 TL benzin fiyatına ulaştım tabi işten sonra direkt eve gitmeyip sağa sola uğrar insan mutlak buradan 550-600 TL desek yanlış olmaz aslında.
 
Otobandan basıp gidiyor. Az yakar. İstanbul'da aynı mesefe gidildiğinde dur kalk ile 2 katını yakacaktır. Kahvaltı durumuna gelince ise penir, zeytin vs. alındığında işler söylediğiniz gibi olmaz. Yani siz 300 TL'den 450 TL gibi bir fiyata yaklaşır demişsiniz. Ayrıntılı düşündüğünüzde o iş öyle olmuyor. Çay alıyorsunuz bitmiyor. Çaya su ve doğalgaz harcıyorsunuz. İçtiniz çayı bitti mi? Bulaşıklar için elektrik ve su. Üstüne bir de deterjan. Bu tarz masrafları da kattığınızda neredeyse 2 katına gelir. Ortalama bir aile için yani 4 kişilik bir aile olduğunu varsayarak, boyoz açma alsanız sağlıklı olmaz ve 4*10=40 TL yapar. Ben hesaplamalarımda bir ailenin günlük ev masrafı olarak 30-50 TL olarak hesaplıyorum. Yani sırf yemek için. Bu da 900-1500 TL arasında masraf demektir.

Bu rakamlar iyimser rakamlar. Zaten sabah 2 ekmek akşam 2 ekmek alsanız, 4*2 TL= 8TL günlük. 8*30=240 TL sırf ekmek yapar.

Normal Becel yağ ekmeğe sürmelik, 1 sene önce 3,75 TL idi. Geçen dikkatimi çekti. 6,75 TL vermişim fişe baktığımda.
 
✍️ Beyler hesap kitabı yeniden yapalım bence. Elektriğe yüzde 15, doğal gaza yüzde 12 zam yapıldı!
 
Hangi gelişmiş ülkede insanlar ihtiyaç olarak Ferrari'ye biniyor kardeşim Allah aşkına nasıl vizyonsuz bir konu bu? Avrupa'nın yarısından fazlası hibrit aile aracı kullanıyor size bu ülkeleri şehirleri ne diye anlatıyorlar merak ediyorum doğrusu. İlla et yemek istiyorum diyorsan sana 5000 maaş da yeter. Ferrari zart zurt unut onları ticaret yapmayan insan isterse doktor olsun alamaz öyle arabaları. Bekar bir Türk genci ev ve arabasını alıp yıllarını borç ödeyerek geçireceği için en az 6000 maaş alması gerekiyor.
Tek kelimeyle komiksin.😃😂
Ev kira 1500-2000 TL.
Fatura 800-1000 TL.

Bu ikisi 2300-3000 TL yapmaktadır. Günlük 30-50 TL ev masrafı der isek; 900-1500 TL arası evin masrafı var.

Ara toplam yapalım. 3100-4500 TL arası yapar. 500 TL'de aylık genel masraf der isek 3600-5000 TL arası masraf çıkar. Günlük 50 TL cep masrafı 1500 TL yapar. Toplamda 5000-6500 TL arası bir masraf olur.

Çoğunuzun yaşı genç. 10.000 TL ve üstü yeter diyenlere zaten diyecek sözüm yok. Hele ki tek kişi iseniz. Ayaklarınız yere bassın derim. Tek kişi 7500 TL civarı para çok rahat yeter. 4 kişilik bir aile içinde 10.000-12.000 TL ideal diyebilirim. Bu hesap İstanbul'da yaşayan birisi için yapılmıştır. Farklı bölgelerde %20-25 oranında özellikle kirada indirim olacaktır.

Günümüz koşullarında 3000 TL geçinen var. Geçinmeye çalışan daha doğrusu.
Sanırım siz, hobi, spor, teklonoji diye bir şey duymadınız. Size kalsa sap gibi yaşayacağız.
 
10 bin TL altında maaş bana yeter diyorsanız, geçmiş olsun fakirlik ruhunuza işlemiş. Evet, Türkiye’de yoksulluk sınırı 9 bin 300 TL.
 

Geri
Yukarı