Hem islama hem evrime inanmamak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Rexie

Kilopat
Katılım
18 Şubat 2021
Mesajlar
5.823
Makaleler
7
Çözümler
39
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar öncelikle iyi günler dilerim. Bu aralar kafama evrim teorisi takıldı. Evrim ağacı sitesini ve YouTube kanalını kaynak edinerek evrim teorisi hakkında bilgiler edindim. Edinmeye devam ediyorum. Aynı zamanda İslam'a da inanıyorum. Maalesef kur'an-ı Kerim'in mealini tam olarak okumadım. Ve beni orada aydınlatacak cevaplar varsa henüz o bilgilere ulaşamamış olabilirim. Dün kuranın mealini tefsirleriyle beraber okumaya başladım. Onun haricinde bu konularda bilgili hocalarımla konuştum. Bana evrimin İslam'la çeliştiğini, gerçek olmadığını söylediler. Fakat her ne kadar İslam'a inansam da evrim; sunulan kanıtlarıyla beraber bana çok inandırıcı geliyor. İslam'a daha yakın olmak istiyorum fakat anladığım kadarıyla bunun için evrime inanmamam gerekiyor. (evrimde ilk insanın kabul edilmemesi, insanlardaki zigot oluşumu gibi sebeplerden dolayı vb.)
Konu hakkında bilgisi olmayanlar -beni yanlış yönlendirmemeleri açısından- ve fikrime saygı duymayanlar konuyu terk ederse memnun olurum. Kendi fikrinizi saygılı bir şekilde paylaşabilir veya vermek istediğiniz bir öğüt varsa verebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Bence olaya 1 ve 0 olarak yaklasma. Birinden birini secmem lazim gibi dusunme. Bilim ve din ayni duzlemde degiller.

Evrim ile ilgili arastirma yapmanda hicbir problem yok. Zaten Musluman bilim insanlari arasinda da bu olguyu tarif eden kimseler vardi. ( Nasir al-Din al-Tusi - Wikipedia )

Din kisiye ozeldir, kimse seni yargilayamaz. Dinin dogrusu yanlisi da olmaz. Bilim degil bu, ispatlanamaz; yanlislanamaz. O yuzden bilimsel bir teori sebebiyle inanclarini kaybetme. Ama inanclarini kaybetme korkusu sebebiyle de cahil kalma. Son olarak Islam ogretisinin cok mantikli taraflari da var. Koca Islam paketini belirli noksanliklari yuzunden hayatindan cikarma. Dogru taraflarini alirsin, sana uymayani pratige dokmezsin; mezheplerin yillardir yaptigi bu zaten. Ac bak haritaya, halkin cogunlugunun Musluman oldugu hic bir ulkenin dini pratikleri %100 ayni degil, kagit ustunde mezhep ayni olsa dahi.

Bir de ustte evrim teorisinin %100 gercek sayilabilecek kaniti olmadigini iddia eden arkadasi ciddiye alma. Kaniti olmadan teorize edilmis bilimsel bir olgu yok. Sacmalamis.

Son olarak konu yanlis yerde bana gore. Bu konunun altinda bilimsel bir tartisma donmeyecek. Felsefe'ye tasinmali.
 
Son düzenleme:
İslam ne evrime tam zıttır ne de tamamen kabul eder. Ortada bir yaratılma vardır doğal olarak ama bunun tam nasıl olduğu hakkında kesin bir şey yok. Tanrı evrimle de yaratmış olabilir ayrı ayrı da yaratmış olabilir. Bunu bilemeyiz.
Mesela İslam'ın evrimle uyuştuğu ayetlerden birisi "...Biz canlı olan her şeyi sudan yarattık." ayetidir. Bilindiği üzere evrime göre de ile can suda olmuştur.
Şahsen kendi fikrimi sorarsanız hem İslam'a hem de evrime birbirine uyum içinde inanabilirsiniz.
 
Bende ilk başlarda böyle düşünerek sorgulamaya başladım ama zamanla öğrendimki evrim ile İslam çelişmiyor ama desteklemiyorda, üstelik benim okuduguma göre ilk insandan kasıt ilk rehber ilk öğreticidir. Bana göre Allah'ın yaratış şeklidir evrim, Allah'ın ol demesiyle olmuştur evren ama unutmayalım Allah için zaman kavramı yoktur.
 
Yanlış bilgi
Bence olaya 1 ve 0 olarak yaklasma. Birinden birini secmem lazim gibi dusunme. Bilim ve din ayni duzlemde degiller.

Evrim ile ilgili arastirma yapmanda hiçbir problem yok. Zaten Müslüman bilim insanlari arasinda da bu olguyu tarif eden kimseler vardi. ( Nasir al-Din al-Tusi - Wikipedia )

Din kisiye ozeldir, kimse seni yargilayamaz. Dinin dogrusu yanlisi da olmaz. Bilim degil bu, ispatlanamaz; yanlislanamaz. O yuzden bilimsel bir teori sebebiyle inanclarini kaybetme. Ama inanclarini kaybetme korkusu sebebiyle de cahil kalma. Son olarak İslam ogretisinin cok mantikli taraflari da var. Koca İslam paketini belirli noksanliklari yuzunden hayatindan cikarma. Dogru taraflarini alirsin, sana uymayani pratige dokmezsin; mezheplerin yillardir yaptigi bu zaten. AC bak haritaya, halkin cogunlugunun Müslüman oldugu hiçbir ulkenin dini pratikleri %100 ayni degil, kagit ustunde mezhep ayni olsa dahi.

Bir de ustte evrim teorisinin %100 gercek sayilabilecek kaniti olmadigini iddia eden arkadasi ciddiye alma. Kaniti olmadan teorize edilmis bilimsel bir olgu yok. Sacmalamis.

Sen biliyorsan %100 kesin olan bir kanıt söyle de binlerce yıllık sorunu çözelim. Teori kesin olup olmadığı bilinmediği için için teoridir. Asıl bu arkadaşı ciddiye almayın bir şey bildiği yok konuşuyor.
 
Geçmişin kanıtı olmaz. Hele ki milyar yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bizi evrim inancına götüren şey bulduğumuz bulgularla bir evrim ağacı tahmininde bulunmak. Yoksa geçmişte her şey olmuş olabilir. Bunu kimse görmedi. Belki de hiç tahmin edemediğimiz bir şekilde oluştuk.
 
Sen biliyorsan %100 kesin olan bir kanıt söyle de binlerce yıllık sorunu çözelim. Teori kesin olup olmadığı bilinmediği için için teoridir. Asıl bu arkadaşı ciddiye almayın bir şey bildiği yok konuşuyor.

Bilimsel metodun nasil calistigi hakkinda zerre fikrin yok bir de artistlik pesindesin.
%100 kesin dogru bilimsel 1 tane teori soyle bize o halde?

Lutfen gidip bilimsel metod ogrenin, 100 kere anlattik bunu.

Teoriler ispatlanamaz, sadece curutulebilir.
Kanitin %100 dogrusu, %85 egrisi olmaz. Kanit, kanittir.

Acacaksin lise biyoloji kitabini, hipotez, yasa, teori nedir bakip ogreneceksin; sonra yorum yapacaksin. Turkiye'de teorilerin "ispatlanmayi bekleyen saibeli iddialar" oldugunu sanan bir cahil yigini var.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı