SSD'de Bad Sector Olur mu?

SSD'lerin özelliği, bozulan sektörleri kullanıma kapatmasıdır. Sabit disklerdeki gibi bozuk bir sktör olunca diski komple çöpe atmanız gerekmez.
@Recep Baltaş Bu bilgiyi günceller misiniz? Sabit disklerde bozuk bölümler dosya sistemi tarafından kullanılmaz olarak işaretlenip geçici bir çözüm olarak kullanılabiliyor.
SSD deki bozuk bölümler flash yongaları içerisinde manyetik bozukluklar mı oluyor?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
NAND yonga çiplerinde sorun olduğu zaman bad sector olarak algılıyor bazı yazılımlar. Ömrünü dolduran yongalarda da aynı durum söz konusu olabiliyor.
 
Kanımca, bad sector ve bad block aynı şey sayılır sadece farklı teknoloji ve drumlardan doalyı farklı isimlendirilmiş hali söyleki;
HDD içinde sektörlere ayırılmış şekilde olur, Herhangi bir nedenle arıza, düşme(genelde düşmeden diye bilinir herkezce kısmen doğrudur diye biliriz ama başka sebepleride olabilir), titreşim ve benzeri sebepler den dolayı yada belki o bölümün ömrünün tükenmesi dolayısı ile bad sector olabilir. SSD de bad block da aynı şeykilde sayıla bilir, evet HDD gibi titreşim yada düşmeden etkilenecek mekanik parça ve plakalar yok bu yüzden SSD de bad sector olmaz yanılgısına bu konu altında da bu yanılgıya düşenler olduğu gibi düşüle bilir. Yongaların ömrünün dolması, elektrik kesilmesi, geçici bir arıza nedeni ile yada kalıcı bir arıza nedeni ile de bad block oluşa bilir.

SSD nin yapısı gereği bu tarz şeyleri size yansıtmaz çünkü içindeki kontrolcü bir sürü veri yazılacak block yani alan olduğu için SSD içindeki kontrolcü o bölgeyi rapor eder ve o bölgeyi kullanmayı es geçer ancak bu bad block çoğaldıkça ilerde sıkıntı yaşama ihtimaliniz var. kontrolcü tüm yongaların eşit şekilde aşınması için tüm blok yada sektör yada alan ne derseniz eşit şekilde kullanır artık orası kontrolcünün nasıl yapıldığı ve firmware inin nasıl yapıldığı ile geğişir o kısımada girip uzatmayacağım.

Ek olarak şunuda belirtiyim HDD sektör bazlı SSD blok bazlı alanları var ve SSD nin blokları doğal olarak ve fiziksel olarak HDD kinden daha küçük sayılır dolayısı ile HDD de bad sector oldu mu büyük bir alana erişemez duruma gelebilirsiniz ama SSD de bu o kadar sıkıntı yaratmıyor başka hücreye yazmaya devam ediyor ancak bu bad block yada HDD içinde geçerli bad sector çoğalmaya başladığı zaman SSD için ve kullanan için sıkıntı olmaya başlar, o yüzden iyi SSD almanız hem SSD sağlığınız için hemde ömürü için önemli iyi bir SSD aldığınızda sadece ömrü ve kapasite değil aynı zamanda içindeki yazılımı yani firmware i ve kontrolcüsü için de para veriyorsunuz SSD de kontrolcü ve yazılım biraz daha önemli ömür uzatma ve SSD sağlığı için.

Yanlışlarım illaki olmuş olabilir bu yüzden kusura bakmayın varsada lütfen düzeltin doğrusunu paylaşın.
 
@Recep Baltaş hızlı taramada bu sonuç çıktı ve normal taratmadım. Bu SSD takılıyken oyun esnasında sistemde kilitlenme ve yeniden başlatma sorunu oluyordu. Hele ki SSD boş halde. Bu hale nasıl gelir SSD? Çok da övülen bir ürün diye almıştım bunu.

HDTune_Error_Scan_________KINGSTON_SKC6002.png
 
@Recep Baltaş bey
Benim Samsung 870 EVO 2.5 inc 1TB SSD'im var. 9 ay önce hepsiburada'dan aldım. Şu anda yeni Magician sürümü geldi yükledim. SSD'nin Smart verisine baktığımda 2 tane hata görülüyor. Aşağıda ekran görüntüsünü ekledim bakıp bana yorumlar mısınız? SSD'yi garantiye göndermem gerekir mi? Bu hatalar ileride sıkıntı yaratır mı yoksa böyle kullansam olur mu? Verdiğiniz cevap için şimdiden teşekkürler.
 

Dosya Ekleri

  • sdd2.JPG
    sdd2.JPG
    53,1 KB · Görüntüleme: 161
  • sdd1.JPG
    sdd1.JPG
    136,1 KB · Görüntüleme: 161
Son düzenleyen: Moderatör:
Bazı kaynaklar olur bazı kaynaklar olmaz diyor. Ama çoğu kaynak olmaz demekte.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı