3200 MHz RAM 2666 MHz olarak çalışıyor ve XMP hata veriyor

UTKUSALONUR

Decapat
Katılım
29 Ağustos 2021
Mesajlar
243
Yer
Mykale Eteklerinde
Merhaba arkadaşlar, konu başlığında belirttiğim üzere 3200 MHz olarak çalışması gereken RAM belleklerim 2666 MHz olarak çalışıyor. PNY'nin "XLR8 MD32GK2D4320016XR 32 GB (2x16 GB) DDR4 3200MHz CL16" RAM belleklerine sahibim. Bu belleklerden 4 adet mevcut ve ilk başta 2 tane alıp sonradan 2 tane daha ekleyerek bellek yuvalarının tamamını doldurdum. Sistemimde yer alan diğer bileşenleri(anakart ve işlemci gibi) imza bölümümden rahatlıkla görebilirsiniz. Şimdi ben size mümkün mertebe kısa ve öz olarak başımdan geçeni anlatayım.

Arkadaşlar öncelikle RAM belleklerimi başlangıçta 2 tane olduğu sıralar XMP ayarını aktif etmiştim diye hatırlıyorum ancak frekans değerleri 3200'e çıkmış mıydı hiç kontrol etmediğimin altını çizerim. Ancak o dönem herhangi bir hata ile karşılaşmamıştım işlemi yaptıktan sonra. Asıl mevzu dün başıma geldi. Bundan 2 hafta kadar önce aynı RAM belleklerden 2 tane daha aldım ve anakartımın üzerindeki yuvaların tamamını doldurdum.

Dün, MSI Dragon Center yazılımını indirmek aklıma geldi ve programı kurduktan sonra monitör kısmından RAM frekansının 2666 MHz olarak çalıştığını gördüm(Görev Yöneticisi'nden de bakabilirdim, aklıma gelmedi o). Sonra ilk işim BIOS'a girmek oldu. Oradan Advanced Mod'a alıp "DRAM Frequency" menüsünden çeşitli frekanslar arasından frekansı 3200 MHz olarak seçtim. Ayarları kaydedip bilgisayarı yeniden başlattım. Bilgisayarın açılışında herhangi bir sorun olmadı. Her şey gayet stabildi ilk başta. Fakat bir süre sonra internette dolaşırken mavi ekran hatası verdi ve ben mavi ekrandaki yazıları okuyamadan bilgisayarı yeniden başlattı bir anda. Sonra açılışta siyah ekran üzerinde "Memory overclock fail!" hatası verdi. Bir yanlışlık olduğunu düşünerek "DRAM Frequency" menüsündeki seçimimi tekrar "Auto" yaptım ve bilgisayarı yeniden başlattım.

Bu işlemlerin ardından sistem açılış ekranında henüz daha MSI logosu gelmeden önceki siyah ekran kısmında bilgisayar çok fazla beklemeye başladı. Bu bekleme sürerken anakart üzerinde yer alan "dram ışığı" beyaz yanıyordu. Bekleme bitip MSI logosu geldiğinde ise anakarttaki bu ışık sönüp sistem hızlı bir şekilde eskisi gibi açılıyordu. Ama o ilk baştaki bekleme kısmı 20 ila 35 saniye sürüyor olabilir tahminen.

Bunlar olduktan sonra BIOS yazılımımı güncellemem gerekiyordur diye düşündüm. BIOS yazılımım 1.30'du bu arada geçtiğimiz yılın 12. ayından kalmaymış. MSI sitesinden en güncel olanını indirdim, o da 1.50'ydi. Yazılımı M-Flash ile kurdum sorunsuz kuruldu.

Daha sonra ben bu kez doğrudan XMP'yi "enabled" yaparak frekansı olması gereken değere yükseltmeye çalıştım. 3200 MHz değerini bu kez sistem asla kabul etmemeye başladı. Şöyle ki, XMP'yi açıp bilgisayarı yeniden başlattığımda sistem gelmiyordu. Birkaç kez sistemi başlatmayı denedim yine de. Başlangıç onarma kısmına yönlendirme sağlıyordu sistem bazen. Bazen de hiç gelmeyebiliyordu. Mavi ekran hatası da yine aldım.

Mavi ekran hata kodu: 0xc00000221 (bir başka kod daha vardı onun fotoğrafını çekememiştim, hatırladığım kadarıyla: 0xc0000098)
Minidump dosyası linki: 101221-8859-01.rar

Bu yaşananların üzerine BIOS'a tekrar girdiğimde frekansın 3200 MHz olarak değiştiğini görüyordum. Yani aslında BIOS üzerinde bu işlem olmuştu ama sistem açılmıyordu. Hal böyle olunca XMP'yi kapatıp frekansı 2666 MHz olarak kullanmaya devam ettim. Ama dediğim gibi sistem ilk açılırken, MSI logosu henüz gelmezken beliren siyah ekran ve o gidene kadar anakart üzerinde beyaz ışığı yanmaya devam eden "DDR" ışığı var.

Not: yaptığım bu işlemlerin ardından anakartım üzerindeki sıcaklık göstergesi normalde 30-35 derece arası iken sonrasında 35-55 derece arası değerler vermeye başladı. Ancak bu dengesiz değerlere bugün rastlamadım. 30-35 arası yine şu an.

Umarım yardımcı olursunuz. 3200 MHz olarak aldığım RAM bellekleri 2666 MHz'de kullanmak biraz canımı sıkıyor. Ha, sistem yavaş mı? Değil. Ama açılışta bir gecikme var ve bu rahatsız ediyor şu an beni. Ek olarak bilmek isteyeceğiniz bir şey olursa hemen söylerim arkadaşlar.
 
Son düzenleme:
Bu belleklerden 4 adet mevcut ve ilk başta 2 tane alıp sonradan 2 tane daha ekleyerek bellek yuvalarının tamamını doldurdum.
Bundan sonrasını okumadım. CPU-Z SPD alalım. Bir de bununla SS:

 
Bundan sonrasını okumadım. CPU-Z SPD alalım. Bir de bununla SS:

Benimde aklıma çip farkı geldi.

PNY Xlr 8 modelinde her telden çip çıkıyor en çok CJR veya DJR bulunuyordu ancak artık PNY'nin ne koyduğunu kendisi bile bilmiyor son zamanlarda alınanları Thaiphoon okuyamıyor maalesef bu yüzden öğrenmenin tek yolu bloğu sökmek kalıyor.

Bence öğrenemeyeceğiz gibi son aldığı RAM'lerin çip bilgisini.
 
Kit bellekleri anakartın A2 ve B2 slotlarına takıp 3200MHz'ye çekip dener misin? Diğerlerini takma.
@ParastyleV , sağ olun. Aynen dediğinizi yaptım bu kez 3200 MHz şeklinde çalışıyor böyle olunca. Fakat konunun sonlarında bahsettiğim açılıştaki siyah ekranda uzun süre kalma ve anakarttaki beyaz ışığında aynı doğrultuda yanma süresi uzun hala.

@Recep Baltaş & @Jotariel ; teşekkürler. Şu an NeoXLR'nin dediğini yaptığımda frekans 3200'e çıktı. Ancak yine de dün olduğu gibi açılışta MSI logosundan önce gelen siyah ekran(sadece tek bir satır çizgisi var) bir süre daha durmaya devam ediyor. Şimdi diğer RAM'leri tekrar takıp söylediklerinizi göndereceğim.
 
Ya dörtlü kit alacaksınız ya da yüksek GB ikili kit alacaksınız hocam.
Üzüldüm.. RAM belleklerin tamamını incehesaptan indirim gecesinde almıştım. Sorun çıkmaz gibi düşünmüştüm. Bir paketin şu an iade hakkı devam ediyor ama öyle paketleri vardı ki kesmeden açılmıyordu. Böyle de kabul ederler mi acaba bilmiyorum hiç.
 
Ya dörtlü kit alacaksınız ya da yüksek GB ikili kit alacaksınız hocam.
Pek alakası yok veri yolları ve çipler tuttuktan sonra ayrı ayrıda alınabilir mesela;
Corsair RAM'lerde arkada yer alan bandroldeki "Versiyon Numarası" değerini referans alabilir.
ver A.BC
A değeri çip üreticisidir.
3=Micron 4=Samsung 5=Hynix 8=Nanya
B değeri gigabit değerini belirtir.
1=2Gbit 2=4Gbit 3=8Gbit 4=16Gbit
Mesela 4.32 Samsung C-Die 4.31 Samsung B-Die.

Yani bilinen markaların çoğunluğu bunu bize belirtiyor G-Skill, Patriot, Crucial, Corsair gibi ancak PNY markasında durum biraz istisnai.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı