Dolar ile altın birbiri ile doğru orantılı mıdır?

509409

Centipat
Katılım
21 Aralık 2021
Mesajlar
143
Dolar şuan da artmakta. Peki dolar artarken altın da artar mı yoksa ters orantılı olarak azalır mı?
Elimde yarım ve çeyrek altın var da bu konularda pek bilgili değilim.
Bilgisi olan herkes yazabilir mi? Teşekkürler.
 
İslam Memiş ne diyorsa tersini yap yeter. 🤣 🤣
Hocam sen bunu yazmadan önce onu okuyordum. Bu işlerden pek anlamıyorum. İslam Memiş yükselecek diyordu yanlış anlamadıysam. Bilgin var mı bu konularda.
Ben aldığımdan beri arttı satsam kar ederim ama dolar ve altın ters orantılı diye okudum. Anlam veremedim.
 
Son düzenleme:
Türk lirasının değeri düşünce ikisi de artar. TL'ye bağlı bir değişiklik varsa doğru orantılıdır ama dolar ile altın arasındaysa bir orantı yoktur. (Bildiğim kadarıyla)
 
Yatırım amacı açısından orantı olduğunu düşünüyorum. Çünkü yatırım mantığı açısından döviz kısa altın ise uzun vadeli araçlar.
 
Doların yükselmesiyle orantısız, doların değeriyle ters orantılıdır. Emtia kripto ve diğer varlıkların analizlerini yaparken dxy dediğimiz "dolar değer endeksi"ne bakarız. Bu endeks doların, 9 adet para birimi karşısında ki değerini hesaplar. Endeks düştükçe dolar dolayısıyla değer kaybeder ve altının dolar karşısında değeri yükselir, ülkemizde ise altın dolara kısmı de olsa endekstir ve ülkemizde de yükselir. Yani durum doların fiyatı değil, doların diğer paritelerde ki fiyatıdır. Analiz ederken 14günlük ve 20 günlük üstel hareketli ortalamaların dik kesişimlerine bakarız 14 günlük 20 günlüğü dik bir şekilde aşağıya keserse altın yükselecek diyebiliriz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı