2022 YKS'ye gireceklere başarılar

Olimpiyat sorularını da olimpiyat öğrencilerine sormadılar sonuçta aynı öğrencilere sordular bence bunda bir sorun yok diye düşünüyorum matematiği kolay yaptıkları zaman da her şeyi ezberleyen sözelciler öne geçiyor mantığını kullanan insanlar geriye düşüyor haksız mıyım?
Olimpiyat sorusu sorulunca sınava az çalışan da orta çalışan da çok çalışan da yapamıyor. Olimpiyatçılar yapabiliyor sadece. Emek veren de vermeyen de hiçbir şey elde edemiyor.

Çok kolay olunca da aynı durum söz konusu. Bugünkü matematik basitti. Zor ve üzeri seviyede olan 3-4 soru koymaları lazımdı bence.
 
Büyük gün geldi çattı, 18 Haziran günü TYT, 19 Haziran günü de AYT sınavı uygulanacak. Sınava herkes büyük emeklerle hazırlandı, inşallah emeğinizin karşılığını fazlasıyla alabileceğiniz bir sınav olur. 2022 LGS için tahminde bulunmuştum ancak tahminim pek tutmadı gibi oldu ve geçen senelere göre ortalama bir sınav oldu. YKS sınavı için de bir tahminde bulunacağım. Ondan önce genel bir konuşmak isterim.

Şimdi barajın kaldırılmasıyla da üniversite okumak isteyenler için bir fırsat olmuş oldu, herkes üniversite okuma sevinciyle sınava girmiş olacak ancak şöyle de bir şey var ki muz ne kadar azsa o kadar değerli. Muz ne kadar çoksa da o kadar değersiz, kısacası 1 milyon ya da ne bileyim 1 milyon 500 bin gibi sıralamalarla okuduğunuz bir üniversite bir işe yaramayacak. Dost acı söyler ama durumlar ne yazık ki böyle.

Üniversite okumayanı adam yerine koymuyorlar, haklısınız ama okuduğunuz üniversitenin ve bölümün de bir anlamı olmalı. Eğer derdiniz sadece diploma almak ise bunun için AÖF'lere bakabilirsiniz. AÖF için @Yeniçocuk hocamla rehber hazırlayacaktık ama bakalım o zamana forumda olabilirsem inşallah hazırlarız. AÖF'ler bunun için var, diploma oradan da alınabilir. Kısacası anlamsız bölüme çok bel bağlamayın, sonradan üzülen taraf olursunuz çünkü diplomalı bir işsiz olunca. Herkes üniversite okuyor, diğer kişilerden bir farkınızın olmasını istiyorsanız maalesef iyi bir üniversite ve bölüm şart.

Eğitim sisteminde izlenen yanlış politikalardan ve birçok nedenden dolayı zaten çoğu üniversite, liselerin falan olsun niteliği düştü. Kısacası okumanın niteliği düştü. Bazı arkadaşlarımızın okumaktan başka çaresi olmadığını da biliyorum ama üniversite okuyacaksanız da okuduğunuz bölümün bir anlamı olması lazım. Kısacası iyi bir üniversite ve bölümde okumaya çalışın.

Bazı kişilerde mezuna kalma korkusu olduğunu biliyorum, onun için de genel bir konuşmak gerekecek olursak anlamsız bölüm ve üniversitede emin olun 2 ya da 4 sene kaybetmektense bir sene mezuna kalmak kat kat daha iyidir. İnsanız, geçmişe yönelik yaşamamak lazım. Hatalardan ders çıkarılmalı, yapılan hatalardan bir ders çıkararak ertesi sene kat kat daha iyi bölüm ve istenilen bölüm için hazırlanmak kat kat daha iyidir.

Bazı kişilerde akran korkusu olduğunu da tahmin edebiliyorum. "a" ya da "b" kişisi üniversiteye gidiyor da ben niye gidemiyorum şeklinde tribe girenler de illaki vardır, "a" ya da "b" kişisinin attığı story, hikaye gibi şeylerden imrenenler de oluyordur ya da herkesin sivri zeka bir akrabası illaki vardır. Eğitimin E'sinden anlamayan, bizim Ayşe'ya da Mehmet bile üniversite kazandı. Sen nasıl kazanamadın şeklinde laf atan akrabalar da olur, olmaz değil. Varlar da bir türlü bitmiyor nesilleri. Çoğaldıkça da çoğalıyorlar. Benim diyeceğim, onları elden geldiğince umursamamak olur. Şöyle düşünün, Ayşe'nin ya da Ahmet Mehmet bilmem ne kişisinin sırf üniversite okumak için okumuş olup, üniversite okuyup 2 ya da 4 sene sonra işsiz kalması gibi işsiz kalmak ister misiniz? Hayır, onun için anlık gaza gelmeyin. Kaldı ki mevcut puanınızla zaten üniversite kazanıyordunuz. Daha iyi bir üniversite ve bölüm için mezuna kaldınız. Bunu unutmayın :)

Onun dışında vereceğim tavsiyelerden birisi de şu olur ki sorular yayınlandığında kesinlikle sorularla cevabınızı karşılaştırmayın. Cevabı dört dörtlük hatırlayabilmeniz zaten zor, hiç değilse sınav sonuçları açıklanıncaya kadar kafanızı rahat bir şekilde dinleyin. Zaten sınav için uzun bir süre kafa yordunuz, o bir aylık tatil de hakkınız. Sorulara bakıp şunun cevabını ne yapmıştım ya şunun cevabı neydi gibi belirsizliğe düşmekten ziyade sınav sorularına bakmamak emin olun daha iyidir. Tercih zamanı yoğun geçiyor zaten kafanızı tercih dönemine yoğunlaştırırsınız.

18 Haziran günü TYT sınavından çıkınca da doğrudan eve gidin ve sınav hakkında konuşmayın. Öğrenci milletinde TYT kötü geçerse zaten AYT ve YDT'de kötü geçer mantığında bakıyor. TYT'yi iyi yapıyor ama AYT ya da YDT'yi batırıyor. Morali son ana kadar en yukarıda tutmak da önemli şeylerden birisi bence. Moralinizi ne olursa olsun bozmayın, çalışan kişilerin korkması gereken bir durum olacağını açıkçası sanmıyorum. Sonuçta çalıştınız, çalışmayanlar korksun :) siz çalıştığınız sınavdan niye korkuyorsunuz yahu? :)

En önemlisi de anlık gaza ve sırf üniversite ortamını merak için yanlış kararlar verip hayatınızdan sene çalınmasına izin vermeyin. Sınava giren her birey 18 yaş ve üzerindeki birey oluyor. Sonuç olarak artık reşitsiniz, mantıklı kararlar verebilecek yaştasınız. Çevrenizin gazına ya da anlık duygunuza kapılıp duygularınızla karar vermeyin. Yanlış bir karar vermiş olursunuz çünkü.

Şimdi sınav hakkındaki tahmine gelecek olursak da sınavın kolay geleceğini açıkçası sanmıyorum. 2020 senesinde ÖSYM sınavı kolay yaptı ve ciddi bir yığılma oldu. Sınav kolay geldiği için herkes yaptı. Unutmayın ki sınav kolay gelirse korkun, sınav kolay gelirse bir eleyiciliği olmaz çünkü. TYT için bir tahmin yapacak olursak ÖSYM 2021 senesi için oldukça zor bir sınav sordu ve eleyiciliği ciddi anlamda yüksekti. Hem TYT olsun hem AYT olsun kolay bir sınav değildi.

2022 sınavında ise benim tahminime göre gene zor ve anlaşılması güç Türkçe paragraf soruları öğrencileri bekliyor olacak. Belki baraj kaldırıldığı için 2021 sınavını aratacak düzeyde sorular da sorabilirler. Olabilir, neden olmasın? Sosyal ve fen derslerinin zorluğu da ortalama olup oradan eleme yapacaklarını açıkçası düşünmüyorum. 2021 sınavı için kolay bir matematik beklerken tam tersine o da çok zordu. 2021 senesinin ayarında bir matematik soruları da gelecek olabilir, kaldı ki o yaş sorusunu şimdi hatırladım da nasıl soruydu yahu öyle? ÖSYM'nin en kolay sorduğu yaş problemlerinde bile zorlamaya başlamış artık.

Kısacası tahminime göre gene zor bir TYT sınavı öğrencileri bekliyor olacak. Çalışan ve çalışmayan öğrenci tahminime göre ayırt edilecek bu şekilde. ÖSYM 2020 senesindeki yaptığı kolay sınav hatasına açıkçası düşeceğini sanmıyorum. O sene ciddi bir yığılma oldu çünkü. Çalışan ve çalışmayan öğrenciyi pek ayırt eden bir sınav değildi. Çoğu öğrenci de zaten bu durumdan şikayetçi olmuştu, 2021 sınavında o dengeyi tutturmuş olmalı ki şikayet eden ben görmedim. Bir de bu sene baraj falan da kaldırıldı, sınava kayıt sayısı da 3 milyon 200 bin bandına falan yaklaştı.

Açıkçası TYT için tahminim bunlar, alanım AYT olmadığı için AYT hakkında net bir yorumda maalesef bulunamayacağım. YDT için bir yorum yapmak gerecek olursak ÖSYM YDT için pek zorlamıyor. Keşke sınav yds ayarında gelse de dil öğrencilerinin hakkı yenmese ancak gene kolay bir sınav olacak ki TYT'yi yapamayan dil öğrencileri için büyük bir eksi olacak. Umarım dil öğrencileri TYT'yi ciddiye almıştır demek düşer bana da.

YDT için günlük makalesini okuyan, o makalenin analizini yapıp sıfatıdır, zarfıdır, fiilidir listesini çıkartıp kısacası makalenin hakkını vererek okuyan ve test çözme tekniğini bilen öğrencinin YDT adına zorluk çekeceğini düşünmüyorum ancak iş keşke YDT ile bitse. YDT ile de bitmiyor, dil öğrencisinin TYT'yi yapması da bekleniyor. Dil sınavı öğleden sonra 15.45'te yapıldığı için alan dışı giren çok fazla öğrenci oluyor. YDT'yi 50-60 net bandında yapıp TYT'yi çok iyi yapan bir sayısal öğrencisi, sınavı fulleyen öğrencinin kat kat önüne geçiyor.

Benim aklıma gelenler şu anlık bunlar. Yarınki gireceğiniz sınavda başarılar diliyorum, inşallah emeğinizin karşılığınızı alabilirsiniz. 🙏

12 Nisan 2022'de yaptığım bir tahmin.

24 şubat 2022'de yaptığım bir tahmin.

Türkçe sorularını kim yazdıysa kucak dolusu selam.
 

Geri
Yukarı