Ekran kartınız kaç GB ve memnun musunuz?

RTX 3050 Ti Laptop var bende 4 GB VRAM'lik, açıkçası rekabet olmadığı için NVIDIA baya eziyor milleti. Ben bu durumdan memnun değilim. Tamam sürücüsü vs AMD'den sonra ilaç gibi geldi bana ama bu sefer oyunlar problemli çıkıyor artık. Oyun firmalarını mamalıyor, oyunları optimizasyon sorunlu çıkar, sonra da oyuna DLSS 3 koy bu sorunu fazlasıyla çöz diye. DLSS 3, RTX 40 ailesine özel yap sonra bu kartları sat paraya para deme oh ne ala. RTX 40 ailesi gelene kadar çıkan bir çok oyunda RTX 3050 Ti gibi bir laptop kartı çoğu oyunda 1080p Ultra veya High ayarı DLSS açık ya da kapalı hatrı sayılır kare hızları alırken, RTX 40 serisi çıktıktan sonra 1080p Low ayarlarda düşük kare hızlarında açmaya başladı. 4 GB VRAM'li bir kart bir daha alır mıyım bilmem ama bir sonraki kart olarak çıktığında RTX 5070 gibi bir modele geçmeyi planlıyorum. Ancak AMD şuan Nvidia'nın ekmeğine daha çok yağ dökmek ile meşgulken, Intel'in bir an evvel devam nesilleri ile rekabet yaratması gerekiyor. Gerek fiyat, gerek performans ve gerek sürücü kalitesiyle. Intel'in fazla destekçisi değilim AMD'ye işlemci pazarında yaptıklarıyla ancak ekran kartında Nvidia işini garantiye almış bir durumdadır. Şuan geliştirilen tüm oyunlar Nvidia'nın emri altındadır. Buna emin olun.
Kullanıcılar yüzünden hocam. Adamlar kazık sattıklarını bile bile hala Nvidia alıyor. Kim uğraşıcak ya Amd ile dediklerinden Nvidia satışları düşmüyor adamlar da normal olarak tepemize biniyor. Intel ard arda devrim niteliğinde şeyler yapmadığı sürece (ki pek sanmıyorum yapacaklarını daha Amd bile yeni toparlanıyorken) insanlar yine Nvidia alıcak. Böyle gider bu kısır döngü. Tüm oyunlar Nvidia'da değil bu arada hocam. Sayıları çok olmasa da Amd tabanlı oyunlar var. Re8 Callisto Protocol ve Dead Island 2 gibi. Bunlar küçük markalar değiller.
 
Kullanıcılar yüzünden hocam. Adamlar kazık sattıklarını bile bile hala Nvidia alıyor. Kim uğraşıcak ya Amd ile dediklerinden Nvidia satışları düşmüyor adamlar da normal olarak tepemize biniyor. Intel ard arda devrim niteliğinde şeyler yapmadığı sürece (ki pek sanmıyorum yapacaklarını daha Amd bile yeni toparlanıyorken) insanlar yine Nvidia alıcak. Böyle gider bu kısır döngü. Tüm oyunlar Nvidia'da değil bu arada hocam. Sayıları çok olmasa da Amd tabanlı oyunlar var. Re8 Callisto Protocol ve Dead Island 2 gibi. Bunlar küçük markalar değiller.

Valla açıkçası bende almaya devam edeceğim. Intel sağlam işler yapmadığı sürece. AMD yıllardır pazarda olmasına rağmen %9 pazar payı varken, Intel sadece giriş seviyesi çıkarttığı 2 kart ile 1 yılda %9 kullanım oranına ulaşarak kendini eşitledi. Ancak daha çok devam etmesi gerekiyor. AV1 Encoder kullanan ilk kartlar oldular ancak bu gibi yeniliklere devam etmeleri gerektiği gibi sürücü yazılımlarını da stabil tutmaları gerekiyor. Bugün yazılım demek hemen hemen her şey demek. Bugün Apple nasıl düşük özelliklerine rağmen stabilliğine ve düşük hata payına sahip olduğu için tercih ediliyorsa Nvidia'da aynı şekilde böyle tercih ediliyor. Sırf ucuz ve daha güçlü diye her hafta sürücü problemlerine cebelleştiğim (2019-2021 arasında savaş verdim resmen) AMD'yi şahsen bir daha tercih etmezdim.
 
Ek olarak evet tüm oyunlar Nvidia'da olmamasına rağmen AMD kanadında çok fazla oyun bulunmuyor. Kaldı ki AMD kanadı da hemen hemen Nvidia destekli oyunlardan farksız olmaya başladı. FSR ve DLSS her ne kadar güzel gibi görünse de PC oyuncularının başına bela olmaya başladı. DLSS veya FSR bulunan çoğu oyuna bakınca optimizasyon özürlü olduğunu görüyoruz. Bu yüzden DLSS bulunan oyunlarda DLSS 2'yi açınca inan mutlu oluyorum. Ek olarak bazı oyunlarda TAA kenar yumuşatmadan daha iyi görüntü verdiğini ve daha iyi performans (kare hızı bakımından değil, zaten amacı kare hızını yükseltmek) verdiğini gözlemledim. Oyun stüdyolarına bir şey demek istemiyorum zaten insanları satın aldıkları kartlara göre ayrıştırmaları bile doğru değil. Bugün tüm oyunlarda DLSS, FSR ve XeSS gibi teknolojilerin yer alması gerekiyor. İsteyen istediğini açıp kullanabilmeli.
 
RTX 3050 Ti Laptop var bende 4 GB VRAM'lik, açıkçası rekabet olmadığı için NVIDIA baya eziyor milleti. Ben bu durumdan memnun değilim. Tamam sürücüsü vs AMD'den sonra ilaç gibi geldi bana ama bu sefer oyunlar problemli çıkıyor artık. Oyun firmalarını mamalıyor, oyunları optimizasyon sorunlu çıkar, sonra da oyuna DLSS 3 koy bu sorunu fazlasıyla çöz diye. DLSS 3, RTX 40 ailesine özel yap sonra bu kartları sat paraya para deme oh ne ala. RTX 40 ailesi gelene kadar çıkan bir çok oyunda RTX 3050 Ti gibi bir laptop kartı çoğu oyunda 1080p Ultra veya High ayarı DLSS açık ya da kapalı hatrı sayılır kare hızları alırken, RTX 40 serisi çıktıktan sonra 1080p Low ayarlarda düşük kare hızlarında açmaya başladı. 4 GB VRAM'li bir kart bir daha alır mıyım bilmem ama bir sonraki kart olarak çıktığında RTX 5070 gibi bir modele geçmeyi planlıyorum. Ancak AMD şuan Nvidia'nın ekmeğine daha çok yağ dökmek ile meşgulken, Intel'in bir an evvel devam nesilleri ile rekabet yaratması gerekiyor. Gerek fiyat, gerek performans ve gerek sürücü kalitesiyle. Intel'in fazla destekçisi değilim AMD'ye işlemci pazarında yaptıklarıyla ancak ekran kartında Nvidia işini garantiye almış bir durumdadır. Şuan geliştirilen hemen hemen çoğu oyun Nvidia'nın emri altındadır. Buna emin olun.

Zaten son çıkan çoğu oyunu incelerseniz konsollarda 30 FPS çalışmaya başladılar birden önemli bir grafiksel devrim yaratmadıkları halde. Ek olarak RTX 40 ailesi dışında RTX 30 ailesi bile kare hızlarında can çekişmeye başladı. RTX 40 ve DLSS 3 ile Nvidia yeni bir devir açtı. Artık kabataslak oyunları geliştirip tasarlayıp direk Export edip yayınlıyorlar. RTX 40 ailesi DLSS 3 ile toparlıyor zaten 100 FPS+ rahat alıyorlar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı