Hak Ettiğimiz Değil, İhtiyacımız Olan MMORPG Oyunu GuildWars2!

My Man!

Kilopat
Katılım
29 Mart 2015
Mesajlar
3.065
Makaleler
11
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar öncelikle merhaba!

Ben deli gibi MMORPG seven, yıllardır da deli gibi oynayan biriyim. Daha önce belirli konularda bunu belirtmiştim zaten. Geçenlerde de Beta'sını oynadığım bir oyunu arkadaşımın teklifi üzerine indirdim ve oynamaya başladım. Evet, o oyun Guild Wars 2 idi. (Bundan sonra kısaltması olan GW2'yi kullanacağım.)

Slot ve Mob'ları öldürüyorsunuz, tecrübe kazanıyorsunuz, level atlamaya çalışıyorsunuz. Bunlar sıradan MMORPG'de de olan şeyler. Bu oyun diğerleri gibi değil!

Oyunda 5 ırk ve 9 class bulunmakta. Irkların her hangi bir ekstra özellikleri yok ancak başladığınız bölgeler ve hikayeleriniz değişkenlik gösteriyor ırklar arasında. Bütün class'ların kullanabildiği silahlar var ve her silahın skilleri değişiyor. Bir çeşit silahı birden fazla class kullanabiliyor ama o silahın da skilleri class'lar arasında değişiyor.

Yani Warior Class'ında Hammer kullanıyorsunuz, 5 tane skilliniz var ve bunları gayet iyi öğrendiniz, çok iyi gidiyorsunuz, bir Mob'dan daha iyi özelliklere sahip Great Sword düştü. O Sword'u kuşandınız ve 5 tane çok iyi öğrendiğiniz skill birden bire değişti. Boss öldürmeye çalışıyorsunuz arkadaşlarınızla ya da WvW savaşında tank görevindesiniz bu yüzden kalkan ve tek elli kılıç kuşandınız, skilleriniz değişti. Aynı Great Sword'u bir Mesmer kuşandı, aynı kılıç başka skiller ile geldi. Bu bir kere zaten oyunun üzerinde ne kadar düşünüldüğünün başlıca kanıtı olabilir ama daha yeni başlıyoruz.

Oyunda bildiğimiz o Kutsal 3'lü olarak geçen DPS dealer, Tank ve Support class'ları yok. Her class her şey olabilir. Arkadaşlarınıza destek olmak istiyorsanız ona göre silah kuşanıp destek olabilirsiniz, ya da tank'lık yapabilirsiniz. Her class her şeyi diğeri kadar iyi yapamıyor tabii ki de, Elementalist ile tank olmaya çalışırsanız düşündüğünüz gibi gitmeyebilir işler.

Class'ları ve Irkları söylemem gerekirse;
Irklar: Asura, Charr, Norn, Human, Sylvari

Class'lar:

Mesmer: Sihir yapabilen, kendini çoğaltabilen Warior diyebiliriz. :D

Guardian: Tank denmeyen Tank sınıfı. Ne tam tank ne tam DPS. (Son patch ile daha iyi tanklıyor ama dediğim gibi oyunda tank diye bir şey yok, isterseniz Support olun.) Yine de en iyi tank Guardianlardan çıkıyor. :D

Necromancer: Bu class'ı oynamadım, bir çeşit büyücü diyelim. :D

Ranger: Okçu, Druid ne derseniz artık. Genellikle ok ve çift bıçak kullanırken gördüğüm class. Açık dünyada dolaşan hayvanları bulup, kendinizin yapabiliyor savaşta onları kullanabiliyorsunuz. Çok fazla DPS yapamasa da hem Support hem DPS olarak gidebileceğiniz eğlenceli bir class.

Warior: Hadi şunu çabukça öldürelim. Warior tek cümle ile. Buff'ları da skilleri de bir şeyleri daha çabuk öldürmek üzerine olan bir class.

Elementalist: Elementleri kullanarak hem healer olabilen hem de en çok DPS çıkarabilen class. Neredeyse bütün skiller alan hasarı veriyor, yani bir yerleri temizlemek için yanınızda bulundurmak isteyeceğiniz neredeyse ilk class.

Thief: Bildiğimiz Asas. En mobile olan ve Pvp'nin gözdesi.

Engineer: Oynamadığım başka bir class. Bomba, iksir gibi şeyler yapan, silah kullanan bir class.

Bir de Revenant var. Oyunu bedava oynuyorsanız (benim gibi) tam sürüme upgrade etmeyen kişilerin açamayacağı bir class. Tam ne yapar bilmiyorum açıkçası. :D

Bu oyunu diğerlerinden ayıran sadece sınıfların önünün açık olması ve skill çoğunluğu değil, görev sistemi ve haritası da aslında çok özel.

Görevleri bir NPC'den alıp tekrar ona verme saçmalığını kaldırmışlar, siz tamamen açık olan dünyada dolaşırken birden sağ üstte bir Event beliriyor, onu yapıyorsunuz ve kimseye gidip vermenize gerek olmadan ödülü alıyorsunuz. Bu kadar basit. Bir de story görevleriniz var, bunlar başlangıçta karakterinizin biyografisin belirdeğiniz yere göre size özel oluyor. (Başkası aynı seçimleri yaparsa o da aynı görevleri yapıyor tabii ki.)

Harita da tam olarak açık diyorum ama bu nasıl bir açıklık? MMORPG'lerde zaten rahatça dolaşamıyor muyuz?

Evet, rahatça dolaşabiliyorsunuz ama haritalar kısıtlı oluyor. Her ırkın başlangıcına yürüyerek gidebiliyor olsaydınız? Her ırkın görevlerini yapabiliyor olsaydınız? Bu oyun size bunu veriyor. Başlıyorsunuz, başladığınız yerdeki Point of Interest, Vista ve görevlerini yapıyorsunuz sonra haritayı keşfetmeye devam ediyorsunuz. Ben daha çok ilermediğimden ileri de ne olacak bilmiyorum ama çok uzun bir süre boyunca haritayı tamamen keşfedemeyeceğimi biliyorum.

Şimdilik ufaktan değiniş oldum, bir başka zaman da craft gibi derin işlerine girerim. Oyunu oynamak isteyen, oynayan kişiler bana buradan ulaşabilir, beraber oynarız. :D
 
Oyun gayet güzel özellikle World of Warcraft mantığında. Tavsiye ederim gerçi beni pek sarmamıştı. :)
 
Hiç MMORPG oynamadım. Merak ediyorum nasıl bir oynanış diye. Acaba bu oyunu önerir misiniz?
Tavsiye ederim tabii ki. Sadece başlığa bakarak edeceğimi anlaman lazımdı hocam. :D

Anlattığına göre fena durmuyor. Merak etmedim değil açıkçası. Bir ara indirip şans vermeyi düşünüyorum. Belki beraber oynarız. :)
Ben de daha yeni başladım, BETA'dan beri pek değişmemiş, indirirsen beraber oynarız tabii ki. :D

Oyun gayet güzel özellikle World of Warcraft mantığında. Tavsiye ederim gerçi beni pek sarmamıştı. :)
Wow oynamış biri olarak, ben bunu biraz daha fazla sevdim. :D

Şimdi dank etti, hiç oynamadıysanız biraz kafa karıştırıcı gelebilir oyun. Yeni başlayanlara çok friendly değil. Ama daha önce oyun oynadıysanız, buna da alışırsınız. Gerekirse internetten video izler ya da bana sorabilirsiniz bir şey olursa. @JohnMacTavish
 
Guild Wars bana göre anlatılmaz yaşanır tarzından bir oyun. WvW PvP çok harika insanlar birbirine yardımcı oluyor güzel partiler oluyor güzel etkinlikler oluyor oyun bana göre dolu dolu. Tabi bu yazdıklarımın hepsi benim düşüncem.
 
Guild Wars bana göre anlatılmaz yaşanır tarzından bir oyun. WvW PvP çok harika insanlar birbirine yardımcı oluyor güzel partiler oluyor güzel etkinlikler oluyor oyun bana göre dolu dolu. Tabi bu yazdıklarımın hepsi benim düşüncem.
Daha 30 levele ulaşamadım, bir çok karakter denedim sadece. Ne zaman ölsem birisi ölmek pahasına geldi diriltti beni. Nerede bir event olsa, insanlar grup kurmadan gruplaştı. Ben de GW2'nin community'sini çok sevdim. Bu arada siz eski misiniz oyunda? Ben yeni biri olarak yardım alabilirim açıkçası sizden. :D
 
Daha 30 levele ulaşamadım, bir çok karakter denedim sadece. Ne zaman ölsem birisi ölmek pahasına geldi diriltti beni. Nerede bir event olsa, insanlar grup kurmadan gruplaştı. Ben de GW2'nin community'sini çok sevdim. Bu arada siz eski misiniz oyunda? Ben yeni biri olarak yardım alabilirim açıkçası sizden. :D
Çok isterim beraber oynamayı ama ben İngilizce fazla bilmediğim için acemi sayılırım gibi çoğu şeyi öğrendim ama.
 
MMORPG türünde oyun inceleyip oyunun evrenine ve hikayesine değinmemek olmamış. Bahsettiğin özellikler güzel ama yeni değil. Yazın incelemeden çok ön bakış gibi olmuş. Yine de bilgilendirici bir yazı.

MMORPG oynamak zaman ve emek ister eğer bu iki şeyi vermeye hazırsanız oyununuzu iyi seçin. GW2 oldukça popüler bir oyun, yanında ArcheAge ve Tera'yı tavsiye ederim.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı