"Bootable device not found" hatası

Katılım
1 Ekim 2017
Mesajlar
10
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
İyi günler arkadaşlar. Eskiden kullandığım kasamı tekrar faaliyete geçirme kararı aldım ve üzerinde bulunan eski 250GB harddiske Windows 7 kurdum. Bir müddet bu şekilde kullandım. Ardından eski bir laptoptan söktüğüm 500 GB Samsung harddiski de yanına takarak boyut genişletmek için kullanmak istedim. Ancak unuttuğum şey laptop harddiskindeki işletim sistemini sıfırlamayı unutmuş ve SATA bağlantılarımı galiba laptop harddiski önce boot edilecek şekilde yaptım. (Anakart tarihi eser olduğu için SATA giriş numaraları silinmiş) Bu sıkıntı sonrasında bilgisayarım birazcık çıldırdı denilebilir.

İntel DP35DP model bir anakartım var BIOS'a girmem için F2 tuşunu öneriyor bana ancak ben başlangıçta giremiyorum. Bir ara "firmware" sözcüğü içeren bir hata gördüm siyah ekran üzeri beyaz azıda. BIOS sıfırlamak için anakart üzerindeki "switch" denilen şeyi denedim 2-3 arası taktım olmadı, anakartın kılavuzuna baktım tamamen çıkartın yazıyordu onu da denedim işe yaramadı.

Sonuç olarak şu an üç farklı harddisk denedim. İçi boş olsa bile "bootable device not found" benzeri bir hata veriyor. Tüm HDD çeşitlerinde. Sorun için açıklaması ve önerisi olan var ise şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İlk tavsiyem BIOS güncellemesi yapmanız:

Download BIOS Update [DPP3510J.86A]

ZIP olanı indirip, Rufus ile DOS USB hazırlayıp güncelleyebilirsiniz.

Sonrasında Clear CMOS Jumper'ın yerini bilmiyorsanız BIOS pilini söküp sıfırlama yapabilirsiniz.

Bu arada içi boş HDD'de sistem zaten "Bootable device not found" der...
 
İlk tavsiyem BIOS güncellemesi yapmanız:

Download BIOS Update [DPP3510J.86A]

ZIP olanı indirip, Rufus ile DOS USB hazırlayıp güncelleyebilirsiniz.

Sonrasında Clear CMOS Jumper'ın yerini bilmiyorsanız BIOS pilini söküp sıfırlama yapabilirsiniz.

Bu arada içi boş HDD'de sistem zaten "Bootable device not found" der...

Cevabınız için teşekkür ederim Recep bey. Bahsettiğiniz jumper'ın yerini kullanım kılavuzundan baktım yerini buldum ancak söyleneni uyguladığımda bir değişiklik olmadı. Pili söküp bir miktar bekleyip taktığım zaman da bir değişim görmedim. Şu an boot etmek istediğim disk hali hazırda en başta sorunsuz kullandığım eski HDD ve halen Windows kurulu halde. İçerisinde bir değişiklik yapmadım, sadece bunun yanına yeni bir disk taktıktan sonra eski diski de kullanamaz hale geldim.Yeni diski çıkarıp sadece eski diskle devam etmeye çalışsam da yine aynı hatayı aldım.

İçi boş bir HDD takıp içine tekrar Windows kurmak istediğimde USB'den boot edemedim. BIOS'a ulaşamadığım için de boot sırasını değiştiremiyorum. Eski HDD'ye USB üzerinden Windows kurmuştum yani önceki formatta aslında USB'den boot ayarını yapmıştım ancak şu an videolarınızda anlattığınız şekilde format atma amaçlı USB hazırlasam da bilgisayar USB'yi görmüyor sanırım.

BIOS'a ulaşmak konusunda da, iki farklı USB klavye denedim. Bir tanesi Windows boot etmeden çalışmıyor. Diğerinin ışıkları yanıyor ancak F2 ye basmama rağmen BIOS ayarları açılmıyor. Yani kısacası ne BIOS'a ulaşabiliyorum ne de boş bir HDD'ye USB üzerinden sistem kurabliyorum. Tavsiyeniz üzerine BIOS güncellemesi deneyeceğim ancak güncelleme için de BIOS paneline ulaşmam gerekli ise bunu nasıl gerçekleştireceğimi bilmiyorum paneli açamamam sebebi ile.
 
Son düzenleme:
Verdiğim linkten .BIO uzantılı olanı indirip, USB belleğe atıp bu yöntemle güncellemeyi dener misiniz bri de?

F7 BIOS Flash Update Instructions for Intel® Desktop Boards

Bu işlem öncesi bütün diskleri sökün.

Bu arada bunlar da anakartınızın kısayol tuşları:


Tuş

Amaç

F2

Accesses the BIOS Setup program.

F7

Initiates a BIOS update process. The updated files are stored on a USB flash drive. For instructions on this BIOS update method, see Instructions for F7 BIOS Flash update.

F8

Opens the Windows* boot option menu. This option allows you to boot into safe mode, enable boot logging, perform restore tasks, and more.

F9

Launches the Intel® Remote PC Assist Wizard. This function is only available if your board supports Intel® Remote PC Assist Technology (Intel® RPAT).

F10

Accesses the boot menu and displays all bootable devices.

F12

Allows you to boot to a network. This option is generally used to install an operating system from an image on the network.

Control+I

Opens the Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST) option ROM user interface. This prompt is available on boards configured to support RAID.

Control+M

Opens the Marvell* RAID option ROM user interface. This prompt is available on boards configured to support Marvell RAID.

Control+P

Opens the Intel® Management Engine BIOS Extension (Intel® MEBX) Configuration user interface. This prompt is only available on boards that support the Intel® Management Engine.
[TBODY] [/TBODY]
 
İki uzantı türünde de Rufus adındaki programı kullanmalı mıyım? Bir de "Setup entry key detected" olarak bir uyarı veriyor "bootable device not been found" demeden önce. Ayrıca hiçbir kısayol komutuna da cevap vermiyor USB klavye ışığı yanmasına rağmen sıkıntı olma ihtimali var mıdır?
 
Son düzenleme:
Maalesef sadece klavye takılı halde de BIOS'a ulaşamadım. Anakartın "Press F2 for BIOS settings" uyarısından önce klavye ışığı yanmakta, uyarı çıktıktan sonra F2 basmama rağmen beni dinlemiyor boot etmeye çalışıyor ve yine aynı hatayı veriyor doğal olarak.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı