Statik Basınçlı Fan Önerisi

Mrtzkyldz

Hectopat
Katılım
10 Kasım 2014
Mesajlar
527
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar dün FSP Windale 6 işlemci soğutucusu aldım. Beraberinde gelen fanı ve Akasa Viper fanları denedim, ikisin'de de iyi bir sonuç alamadım. Yapraklar arası mesafe dar olduğu gibi soğutucu da epey geniş olduğu için sıcak havanın atılması zorlaşıyor. Sizlerden 1 adet 120mm statik basınçlı fan önerisi istiyorum. Bütçe sınırsız. @Asım Demir

Eski kullandığım Akasa Nero 3 ile FSP Windale 6'yı Ryzen 1700 üzerinde 30 dakika AIDA64 ile Stress testine soktum. İkisin'de de 50 dereceyi gördü. Daha serin olması gerekmez miydi? Farkı görmem için 125W'lık İşlemci mi gerekiyor? Herkese Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Sizlerden 1 adet 120mm statik basınçlı fan önerisi istiyorum.
Corsair ML120 PRO 120mm PWM Manyetik Levitasyon Fan Fiyatı

Bu fanı tercih edin.

Eski kullandığım Akasa Nero 3 ile FSP Windale 6'yı Ryzen 1700 üzerinde 30 dakika AIDA64 ile Stress testine soktum. İkisin'de de 50 dereceyi gördü. Daha serin olması gerekmez miydi? Farkı görmem için 125W'lık İşlemci mi gerekiyor?
Akasa Nero 3 küçümsenecek bir işlemci fanı değil. Aradaki fark aynı termal şartlar altında yüksek frekanslarda açılacaktır. Ayrıca testi nasıl gerçekleştirdiğiniz de önemlidir. 5-10 dakikalık sentetik stress testi aradaki farkı çok açmayabilir.
 
Corsair ML120 PRO 120mm PWM Manyetik Levitasyon Fan Fiyatı

Bu fanı tercih edin.


Akasa Nero 3 küçümsenecek bir işlemci fanı değil. Aradaki fark aynı termal şartlar altında yüksek frekanslarda açılacaktır. Ayrıca testi nasıl gerçekleştirdiğiniz de önemlidir. 5-10 dakikalık sentetik stress testi aradaki farkı çok açmayabilir.
Hocam iki soğutucu da Akasa Viper fanlarla test edildi. Dediğiniz gibi belki de ağır test altında olmadığı için fark açılmadı. Aynı sonucu alınca acaba dedim boşuna mı aldım. :)
 
Ben zamanında 2 adet Cougar CF-D12HB-R fan almıştım. 4 sene oldu yavaştan ses gelmeye başladı artık. Hazır alıyorken düzgün bir fan almanı tavsiye ederim. Tavsiye edilen fan gayet iyidir. Uzun süre sıkıntı çıkarmaz.
 
SP serisi hidrolik rulman kullanırken ML serisi manyetik rulman kullanıyor. Manyetik rulman hidrolik rulmana göre bir çok konuda daha avantajlıdır. Ayrıca ML PRO serisinin statik basınç gücü ve hava akımı eşit RPM değerlerinde daha iyi.
 
ML, ''Manyetik Levitasyon'', SP, ''Static(k) Pressure(Basınç) anlamına geliyor... Açıkçası işlemci soğutması için SP tercih edilmesinden yanayım. Basınç ve hava akımı düzeyi aynı...
 
Statik basınç ve hava akımı değerleri aynı değil.

ML120'de statik basınç 4.2 mmH20
SP12'de statik basınç 3.1 mmH20

ML120'de hava akımı 75 CFM
SP120'de hava akımı 62.74 CFM
Her ne olursa olsun ML fanlar işlemci soğutması için değil, kasa içi akımı arttırmak için kullanılmalıdır. Corsair tarafından da, bağımsız test edenler tarafından da SP öneriliyor... Zira mevcut RPM değerine göre, SP bir fanın, ML bir fana göre basınç uyguladığı alan daha büyük ve yapraklar arası mesafe çok daha azdır. Bu da işlemci soğutucularında olmasındaki büyük roldür.
 
Her ne olursa olsun ML fanlar işlemci soğutması için değil, kasa içi akımı arttırmak için kullanılmalıdır.
Böyle bir şey yok. ML ve SP serisi fanlar yüksek mühendislik süreçlerinde tasarlanmıştır ve bir çok amaçlar için kullanımı uygundur. Bu fanları özellikle CPU hava soğutma fanı ve sıvı soğutma radyatör fanları ile değiştirenler var. SP serisi elbette tercih edilebilir fakat teknik özellik olarak ve extradan 3 yıl garantili olması son kullanıcı açısından önemli bir kriter.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı