Rehber HP Victus Hall Sensörü sorunlu bilgisayarın mahkeme süreci ve değişim sonucu

Arkadaşlar yaklaşık 4 ay önce HP Victus 16 r0013nt 7p6b4ea bilgisayarımda ekran gitmesi sorunu yaşadım kısa bir araştırma sonrası bilgisayarın kronik arızalı olduğunu fakat markanın bunu kabul etmeyip insanları DOA süreci gibi saçmalıklarla kandırdığını öğrendim. Bir süre araştırma yaptıktan sonra markaya ve satın aldığım yere dava açtım. Davanın sonuçlanması 4 ay sürdü. 4 Ay boyunca bilgisayarı sorunsuz kullandım ve şimdi de 1 hafta içinde marka bilgisayarımı alıp ayıpsız mislini vermek zorunda. Bu yazıda süreci nasıl yönettiğimi adım adım anlatacağım. İstediğiniz her yerde paylaşıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz yeter ki hiçbir kullanıcı mağdur olmasın.

Adım 1:

Arızanın ortaya çıktığı tarihi kaydedin.
HP yetkili servislerinden herhangi birini arayıp bilgisayarı göndermek istediğinizi söyleyin. Kabul etmeyip görüntülü çözelim derlerse HP'nin resmi sitesine girip canlı desteğe bağlanın.
Canlı destekte bilgisayarda arıza olduğunu, yetkili servise göndermek istediğinizi söyleyin ve kargo kodu isteyin.
Bilgisayarı düzeltmek isteyeceklerdir bir şeyler denetirler. Siz hala sorun olduğunu söylediğinizde kargo kodu verecekler.
Nasıl kutulamanız gerektiğini de sorun şarj aleti koyup koymayacağınızı söyleyecekler.

Adım 2:

Bilgisayarınızı size söyledikleri şekilde kutulayın. Kutunun içine bilgisayarınızın onarımını değil değişimini istediğiniz bir dilekçe (Dilekçe 1 başlığı altında örneği aşağıya bırakıyorum) yazın. Aynı dilekçenin bir nüshasını kutunun üstüne de yapıştırın. Aynı şekilde bu dilekçeyi HP'nin herhangi bir mail adresine de yollayın ki dijital kanıt olsun.
Dilekçede cihazınızın seri numarasını belirtmeniz önemli.

Adım 3:

Servis bu noktada cihazınızın değişim talebini reddedibilir ya da sizi umursamayıp cihazı ücretsiz onarabilir. Ne yaptıkları önemli değil, size gönderdikleri servis formunu saklayın. Ülkemizde kural şu: Eğer cihaz üretici kaynaklı arızalanmışsa garanti sürecinde olsun ya da olmasın tüketicinin 4 hakkı var: 1) Cihazın ayıpsız misliyle değişimi 2) Ücretsiz onarım 3) Para iadesi 4) Arıza bedelinin geri ödenmesi. Bu 4 hakkından birisini seçme hakkı bize yani tüketiciye ait.

Bu durumda yetkili servis ücretsiz onarım yapmışsa size sormadan 4 hakkınızdan birini size kullandırtmış, böylece cihazın üretici kaynaklı arızalı olduğunu kabul etmiş demektir. Bende yaşanan şey bu ve dava dilekçemi (Dilekçe 2) buna göre yazdım. Birçok insanda böyle olduğunu bildiğim için dava eden birçok kişinin kazanacağını tahmin ediyor ve umuyorum.

Adım 4:
Önceki adımlarda bahsettiğim şeylerden sonra cihaz yetkili servis tarafından onarılarak ya da onarılmadan elinize ulaştığında. Değişim talebiniz gözardı edilmiş veya reddedilmiş ise bu noktada isterseniz direkt dava açabilirsiniz veya son bir umut ürünü satın aldığınız yere durumu anlattığınız ve değişim talebinizi içeren bir mail atabilirsiniz.

Adım 5:
Üretici (HP), satıcı (X, benimki mediamarkttı) değişim talebinizi kabul etmedi ve sizi dava açmak zorunda bıraktı. Dava açmadan önce kanıtlarınızı toplamanız lazım.
1- HP ye yolladığınız değişim talebinizi içeren mailleriniz. (Bu dilekçede mutlaka seri numarası geçirin)
2- Satıcıya yolladığınız değişim talebinizi içeren mailleriniz. (Bu dilekçede mutlaka seri numarası ve fatura numarası geçirin)
3- Servise yollarken kutuya attığınız, değişim talebinizi içeren dilekçeniz.
4- Fatura.
5- Garanti belgesi önlü arkalı. (arkasını okursanız bahsettiğim seçimlik haklarını göreceksiniz.)
6- Servis formu.

Adım 6:
Kanıtları topladıktan sonra E-devlet veya TUBİS üzerinden (bilgisayar satın alınırken kimin üzerine alındıysa onun e-devlet hesabı olmalı) fatura no, seri no, servis no içeren bir dilekçe ile (Dilekçe 2) SATICIYA (üreticiden ziyade ürünü satın aldığınız satıcıya dava açmalısınız) dava açıyoruz. Topladığımız kanıtları dosya olarak ekliyoruz zaten aşamalarda sizden isteyecek.

Örnek dilekçeler:

Dilekçe 1:
dilekçe 1.JPG


Dilekçe 2:
Media Markt Kocaeli Gebze Center AVM mağazasından satın aldığım ------- seri numaralı HP marka dizüstü bilgisayar garanti süresi içinde arızalanmıştır. Cihaz HP yetkilisinin tarafıma iletmiş olduğu ------ kargo kodu ile Yurtiçi Kargo şubesine verilmiş, 25 Ağustos 2025 tarihinde HP yetkili servisine ulaştırılmış ve WO-------- servis takip numarasıyla işleme alınmıştır.

HP yetkili servisi, tarafımdan onay almadan cihazı ücretsiz olarak onarmış dolayısıyla cihazın ayıplı olduğunu zımnen kabul etmiştir. Cihazın onarımını değil değişimini talep ettiğim cihaz onarılmadan önce de sonra da HP yetkililerine bildirilmiştir. HP yetkilisi 3 Eylül 2025 tarihinde değişim talebimi yazılı ve sözlü olarak reddetmiştir.

Cihazın ayıbından satıcının da sorumlu olması gerekçesiyle 3 Eylül 2025 tarihinde, ------- seri numaralı cihazımla ilgili değişim talebim MediaMarkt müşteri hizmetlerine e-posta yoluyla iletilmiştir. Firma, değişim talebime olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt vermemiş, sorumluluğun üretici firmada olduğunu belirtmiştir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 9. maddesi uyarınca satıcı malı sözleşmeye uygun teslim etmekle yükümlüdür. Aynı kanunun 11. maddesi uyarınca tüketici, malın ayıplı olduğu durumda satıcıdan değişim talep etme hakkına sahiptir.

HP yetkili servisinin ücretsiz onarım yapması, cihazın ayıplı olduğunu zımnen kabul ettiğini göstermektedir. Bu durumda MediaMarkt'ın da satıcı sıfatıyla sorumluluğu doğmuştur.

Tüm bu gerekçelerle, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 11. maddesi uyarınca -------seri numaralı cihazın ayıpsız misli ile değiştirilmesini talep ediyorum.

Benim davamın sonuç belgesini de sizinle paylaşmak istiyorum:
Ekran görüntüsü 2025-12-11 182043.png

Son olarak anlamadığınız merak ettiğiniz her türlü şeye yardımcı olurum çekinmeden sorun. Mağduriyetin azalması için paylaşmayı unutmayın.
 
@Favianobi deneyin fakat servis umursamayacaktır. Aynı Hall sorunundan 2. kez arızalınırsa o zaman servis kendisi de değişim sağlıyor. Fakat kronik sorun olduğu için "Ayıplı mal" oluyor. Sen servise bu notu yazarak ilet, yazışma olarak dönüş sağlarlarsa ve servise isterlerse gönder. Servis değişim sağlamayıp sorun bulamayıp geri gönderdiklerinde 2 servis raporunla ve yazdıklarını aynısını THH yazarak başvurabilirsin. Mahkeme emsal karar verecektir. Uzun süreli kullanıma engelleyeceği için THH kararını destekleyecektir. Biz böyle yapmazsak servis herkese aynı şekilde davranacaktır. Sonuçta herkes en az 1 kere aynı sebepten sorun yaşıyor, bu demek oluyor ki kronik tekrarlanan sorun demektir. Mühendis iç tasarımını tamamen değiştirmediği sürece aynı arıza ileride verecektir. Ben HP'nin yerinde olsam yeni serilerinde bu sorun tamamen çözülmüş olarak bu şikayetle gelen tüketiciye yeni Victus 16 verirdim ve 1 yıl daha garanti daha eklerdim. Marka bunu yapsa HP satın alırken güven sağlamış olacaktır. Marka bunun tam tersini uyguluyor, garanti uzatmayı da ek para alarak ceplerine kazanç olarak geri dönüyor.
 
Son düzenleme:
Ertesi gün aradılar. 1-2 gün içinde dönmezlerse şikayet var sitesinden şikayet edin bir sonraki gün arıyorlar.

Dediğiniz gibi oldu hocam şikayet var sitesine koyunca ertedi gün aradılar. Cihaz yasal işlem süresini geçmediği için değişim yapmayacaklarını söylediler. Ben ise sorunun kronik olduğunu garantisi bitmesine rağmen ücretsiz onardıklarını söyledim. Ama kabul etmediler belirlenen bir kronik sorun olmadığını ürünü garanti kapsamında görüp ücretsiz onarabilmiş olacağını söyledi müsteri hizmetlerindeki kişi.
 
@RHEZNOW şimdi ne yapacaksınız ben de 1 kere gönderdim. Ama benim paneli yamuk montelemişler onu da yazmıştım düzeltilmedi. İlk maile cevap geldi ama ekran sorunundan bahsetmemiştim ikinci maili attım teknosaya ekran sorununu da dahil ederek. Cevap geldiği gibi davayı açacağım. Bende ekstradan panel sorunu olduğu için kazanacağımı düşünüyorum sadece 1 servis görmüş olsa bile.
 
Satıcı HP'e kararı göndermiş. HP ne önerecek merak ediyorum. HP kabul etmezsem DOA raporu isteyip distribütör ile değişim sağlayabilirim. HP Omen önerirlerse Omen'de sensör aynı yerde mi ve kronik sorunu var mı?
Benimki Omen’di ve sorun çıktı. Ama yeni modellerde olacağını sanmıyorum.
 
Evet ama yine de araştırmak lazım var mı diye.

Anakart tasarımı değiştirmişlerse, sensörün yerini sorun olmaz herhalde. Sıvı metal kullanıyorlar sanırım yeni modelde kullanan arkadaşlar varsa yazsa iyi olur.

Şöyle fotoğraf buldum. Hall Sensor sanırsam NVME altında kalıyor daha güvenli yerde fakat Wi-Fi yukarıda, ileride Wi-Fi alakalı sorun olabilir.

1767015373565.png
 
Son düzenleme:
Anakart tasarımı değiştirmişlerse, sensörün yerini sorun olmaz herhalde. Sıvı metal kullanıyorlar sanırım yeni modelde kullanan arkadaşlar varsa yazsa iyi olur.

Şöyle fotoğraf buldum. Hall Sensor sanırsam NVME altında kalıyor daha güvenli yerde fakat Wi-Fi yukarıda, ileride Wi-Fi alakalı sorun olabilir.

Eki Görüntüle 2630872
Ya Allah için koskoca mühendis benden tabi iyi bilecek deyip laf etmeyeyim diyorum ama o Wi-Fi kartı ne Allah için. İleride %90 yanacak demedi demeyin tabi benim görüşüm ama.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı