Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Western Digital'in Caviar Green HDD'lerinin, saldırgan bir güç tasarrufu özelliği nedeniyle kritik bir tasarım hatasından muzdarip olduğu ortaya çıktı. Western Digital'in IntelliPark adını verdiği (bir diğer adıyla Idle 3 mode) yeni bir teknoloji ile sabit disk 8 saniye işlem yapmazsa gereksiz elektrik harcamasını kesmek için kendini kapatıyor ve diskin okuma yazma kafası park pozisyonuna geçiyordu.

Yapılan araştırmalar ve kullanıcılardan gelen raporlar sonucunda bazı yazılım ve işletim sistemlerinin IntelliPark özelliğiyle uyumlu olmamasından dolayı diskin okuma yazma kafasının sürekli giriş çıkış yaptığı ve bunun sonucunda sabit diskin sürekli boşa alma ve çalışma modu arasında takılıp kaldığı gözlendi. Bu anormal hareketin sabit diski strese soktuğu ve aşağıdaki sorunlara neden olduğu bildirildi:

• Yüksek sesler / tıklama sesleri/ sabit diskten gelen uğultular
• Yapay olarak S.M.A.R.T. Yükleme/Boşlatma değerinin artması
• Muhtemelen HDD yaşam süresinin kısalması
• Muhtemelen HDD performansının azalması

Western Digital yayınladığı bir bilgi bankası makalesinde "Bu tür uygulama ve program kullanan sistemlerin sayısı sınırlıdır." gibi yanlış ve doğru olmayan bir açıklamada bulundu. Sabit diski sadece 8 saniye sonra uykuya göndermek, birçok yazılım diske çoğu zaman veri yazıp diskten veri okuduğu için anormal bir davranıştır.


Western Digital'e göre aşağıdaki modeller bu sorundan etkileniyor: WD20EADS, WD20EARS, WD15EADS, WD15EARS, WD10EADS, WD10EARS, WD8000AARS, WD7500AADS, WD7500AARS, WD6400AADS, WD6400AARS, WD5000AADS, WD5000AARS, WD1000FYPS, WD7500AYPS ve WD7501AYPS.

Western Digital sabit diskin uzun süre işlem yapmadıktan sonra bekleme moduna çağrılmasını düzenlemeyi mümkün kılan DOS tabanlı bir program yayınladı. Firmanın gönderdiği bütün sabit disklerde hala bu değer 8 saniye olduğu için kullanıcılara şiddetle bu programı kullanarak sabit diskin beklemeye geçme süresini değiştirmelerini ve diskin SMART değerlerini kontrol etmelerini öneriyoruz.

IntelliPark'a Geçiş Zamanı Nasıl Ayarlanır?

1. WDIDLE3 ISO imajını indirin ve DVD/CD'ye yazın.
2. SATA denetleyicinin BIOS'tan IDE moduna ayarlanmış olduğundan emin olun.
3. CD / DVD'den Boot edin, DOS'un açılması gerekir.
4. 8 saniye olan varsayılan zamanı 300 saniye (5 dakika) olarak değiştirmek için DOS komut satırına "wdidle3 /S300" yazın ve Enter'a basın
5. Sonucu doğrulamak için komut satırına "wdidle3 /R" komutunu girin.

Western Digital'in gezegeni korumak adına yaptığı enerji tasarrufu çalışmalarını haklı buluyor ve destekliyoruz fakat disklerin 8 saniye sonra kendilerini boşa alması, disklerin ömrünü azaltarak tam tersi bir duruma neden olacak ve disklerin değiştirilmesini gerektirecektir.

Western Digital Forumlarında bir kullanıcı aynı sorunun Caviar Black diskinde de meydana geldiğini dile getirdi: "Caviar Black 12.8 saniye sonra bekleme moduna giren bir disk ve günde 1400 yükleme/boşaltma işlemi görüyorum"

Kaynak: Critical Design Flaw Found in WD Caviar Green HDDs
 
Recep abi WDIDLE3 ISO'yu indirmeye tıkladığımda kaynak siteye atıyor o sitede de tıkladığımda yine aynı sayfa açılıyor nasıl indiricem başka kaynakda da yok. Yardım edermisin ?
 
Öncelikle merhaba, konuyu hortlattığım için özür dilerim, fakat güncel kalacak bir konu. Bende de Caviar Green WD6400AARS model 640 GB Sata 2 disk var. 2 yıldan fazla süredir kullanmaktayım, şuana kadar hiçbir dert çıkarmadı bana, tabi haber ömrünün kısalmasıyla alakalı. Öncelikle bu sorun, aslında bu diskin bir özelliği, revizyon sürümüyle falan alakalı değilmidir; Yani yukarıdaki modellerin tüm zamanlarda piyasaya çıkmış versiyonlarının hepsinde mevcut mu?
Bu özellik, sistemin güç ayarlarında da olan (şu süre sonunda tasarruf için diski kapat) ayarı ile yapılandırılamaz mı. Burada bahsedilen İntelliPark daha farklı bir olay herhalde.
Son olarak Recep Bey şu verdiğim linke bakarmısınız; WDIDLE3 isimli fix' in her model ile uyumlu olmadığından bahsedilmiş. Sizden cevap beklemekteyim, her şey için teşekkürler...

WD Deste
 
Hayır anlatamadım; Recep Hocanın konusuna göre benim WD6400AARS modelli diskimde de 8 saniye sorunu var ve fix diskimi destekliyor, yapmam lazım.
Benim aşağıda verdiğim linkte ise wdidle3_1 isimli fix WD1000FYPS-01ZKB0, WD7500AYPS-01ZKB0, WD7501AYPS-01ZKB0 bu cihazlar için geliştirilmiş, benim model yok arasında. Şu modeller haricindeki disklere katiyen uygulamayın diye de not düşülmüş. Sorum şu; benim diskte WD6400AARS bu sorun var mı, varsa fix benim diski desteklemiyor, ne yapacağız...
 
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı