Kiralık Araçla İlan Açmak: Bir BlaBlaCar Fiyaskosu

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.058
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
BlaBlaCar da ülkemizde kötü niyetli kullanımdan kurtulamıyor. Henüz kiralamadığı araçla ilan açmak bunun sadece bir örneği.

Her şey geçtiğimiz yaz arkadaşımla birlikte tatil için Antalya'ya gitmek istememiz ile başladı. Yolculuğu ekonomik, eğlenceli ve konforlu bir hale getirmek için BlaBlaCar üzerinden kendimize en uygun ilandan yerimizi ayırttık ve tatil gününü beklemeye başladık.

Saat 00:00'da Mecidiyeköy'den binecek ve sonrasında da sabah 08:00 gibi Antalya'da olacaktık. Hazırlıklarımızı yapıp beklemeye başladık. Bu esnada da ilanı açan kişi ile de düzenli olarak iletişim halindeyiz. Biniş vaktinden önce Mecidiyeköy'deki otobüs duraklarına vardık ve beklemeye başladık. Saat 11:00'e kadar her şey yolunda giderken son yarım saat kala ilanı veren kişi havalimanında aracı kiralayamadığını ve bu yüzden yolculuğu iptal ettiğini belirtti. Şimdi gelin buradaki sorunlar zincirine bir göz atalım.

Kiralık Araçla İlan Açmak

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki halihazırda kiralamış olduğunuz bir araç varsa bence bununla ilan açmanızda bir sakınca yok -BlaBlaCar kuralları nedir bilmiyorum. Ama daha kiralanmamış bir araçla ileriye dönük ilan açmak kesinlikle kabul edilebilir değil. Size bel bağlayan insanlar aracı kiralayamadığınız durumda ciddi anlamda mağdur olabiliyor, bizim durumumuzda olduğu gibi.

Beyefendi havaalanına geldiğinde aracı kiralamak için kredi notu yetmiyor. Daha kiralamadığı araç ile BlaBlaCar üzerinden para kazanma hesapları yapan birnin kredi notunun düşük olması beni hiç şaşırtmadı açıkçası. Bu vesile ile de araç kiralama için kredi notunuzun yüksek olması gerektiğini öğrenmiş olduk. Bunu ertesi gün yaşayacağımız Budget fiyaskosunda tekrar öğrenecektik fakat o konuyu başka bir yazıda ele alacağım.

BlaBlaCar Simsarları

Bu ilk fiyaskodan sonra hemen Anadolu yakasındaki otogara doğru yol almaya başladık. Bu esnada da olur da son anda bir Antalya yolculuğu çıkar diye ilanları kontrol etmeye devam ediyoruz. Derken hemen bir ilan belirdi, 90 TL ücretli. İlanı açan kadının BlaBlaCar profili daha çok yeni. Hemen ilan sahibini arıyoruz, rezervasyonumuzu teyit etmek için. Telefonu önce bir erkek açıyor, daha sonra telefonu kadına veriyor ve ikinci BlaBlaCar fiyaskosu başlıyor: "Maalesef ilandaki aracımız değişti, daha büyük bir araç var elimizde ve o da çok yaktığından dolayı kişi başı 120 TL ödemeniz gerekiyor."

Antalya'ya otobüs ile gitmek zaten 120 TL. Üstelik otobüs de minibüse göre çok daha rahat bir yolculuk sunuyor. Bu durumda ben neden sizin gibi dolandırıcılara 120 TL ödeyeyim ki? Acil durumlarda paranızı koparmaya çalışan bu tiplere prim vermeyin. Doğal olarak rezervasyonumuzu iptal ettik ve geleneksel otobüs yolculuğu ile yolumuza devam ettik. Bu gecikmenin faturasını bize daha sonra Budget kesecekti, 750 TL olarak...

Sonuç

Yurt dışında çoğunlukla sorunsuz çalışan hizmetler neden ülkemizde doğru düzgün çalışmıyor? Daha kiralamadığı araçla taşıyacağı yolcular üzerinden kazanacağı paraların hesabını yapmak ancak ülkemizde görülen bir durumdur herhalde. BlaBlaCar'ın bundan sonra ilan açanlardan ruhsat sorması bile gerekebilir. Zira bu tür zamansız iptaller gerçekten can sıkıcı.
 
Bu hizmeti otostoptan daha güvenli kılan şey adamın kimlik bilgilerini biliyor olmanız mı? Sürücünün yorumlarına falan bakabiliyoruz ama yine de kumar oynamak gibi geliyor bana böyle hizmetler.

Tabii ki biraz da şans gerekiyor, öven de var, sizin gibi şansızlıklar yaşayan da var.
 
Blablacar diyince aklıma üniversitedeki laz arkadaşım ile olan bir anı geldi aklıma hemen anlatayım. Yarıyıl tatili için herkes otobüs biletlerini ayarlıyordu. Arkadaşlar arasında konuşuyoruz kim hangi firma ile gidecek falan. Bizim laza geldi sıra sen hangi firmayla gideceksin dedik " Blablacar ile gideceğim " dedi. Biz daha önce hiç kullanmadığımız için güvenmiyorduk. Çocuğa dikkatli olmasını, ucuza seyahat edecem diye başına kötü şeyler gelebilir falan dedik. Bu bildiğinden şaşmıyor laz inadı tuttu. Ulan dedim adam ırzına geçse ne yapacaksın aklını başına al dedim. Ne dese gülersiniz? "Paramı geri isterim" dedi. O an yıkıldık tabi gülmekten. Böyle bir anımdır bu da :)
 
Bu bildiğinden şaşmıyor laz inadı tuttu. Ulan dedim adam ırzına geçse ne yapacaksın aklını başına al dedim. Ne dese gülersiniz? "Paramı geri isterim" dedi. O an yıkıldık tabi gülmekten. Böyle bir anımdır bu da :)

O laz benim 😄
 
Keşke eşşeği sağlam kazığa bağlasaydınız. Bu da tecrübedir sonuçta. Bizim millette ''şark kurnazı'' denilen tiplerden çok var. O yüzden işlemiyor olabilir.
 
BlaBlaCar zaten garip bir sistem. Yani "Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık." deriz ya, öyle bir şey. Ne halt olduğu belirsiz insanların arabasını kullanıyoruz. Belki de bu kişiler, bizi kaçıracak.

BlaBlaCar ile uğraşmak yerine ben de dahil olmak üzere çoğumuzun sevmediği Metro Turizm'i kullanırım, daha iyi.

O laz benim [emoji1]
Hocam nerelisiniz? :D
 
Son düzenleme:
Bu sistem ülkemizde düzgün işlemiyor maalesef. Araç sahibi olarak ilan açmıştım. Otobüs fiyatının yarısı gibi bir fiyat belirlemiştim. Yer ayırtanlar yolculuk gününde vazgeçtiler. "Abi gezmeye gideriz belki diye ayırttık" diyorlar utanmadan. O kadar süre beni oyaladıkları yetmedi, başkalarına da engel oldular. Kafasız, üçkağıt işlerinden başka bir şey bilmeyenlerle dolu ortalık. Kimsenin, başkasına veya kendisine saygısı yok. İlk ve son ilanım da o olmuştu zaten.
 
BlaBlaCar zaten garip bir sistem. Yani "Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık." deriz ya, öyle bir şey. Ne halt olduğu belirsiz insanların arabasını kullanıyoruz. Belki de bu kişiler, bizi kaçıracak.

BlaBlaCar ile uğraşmak yerine ben de dahil olmak yerine çoğumuzun sevmediği Metro Turizm'i kullanırım, daha iyi.


Hocam nerelisiniz? :D
Metro Turizm ile de bir anım var. Hatta Star Mardin diye ilk kez duyduğum bir otobüs firmasıyla da ilginç anılarım oldu :D
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı