Overclock için gereken terimler nelerdir?

saydut

Kilopat
Katılım
9 Eylül 2017
Mesajlar
253
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Gerek İntel gerek AMD işlemciler için anakartlar üzerinde OC yaparken yardımcı olabilecek arkadaşlar genel terimleri basit bir şekilde açıklarsa bu konuda bilgisi olmayan ya da uzman olmayan arkadaşlara yardımcı olacaktır diye düşünerek bu konuyu açmaya gerek gördüm. 🙂 Sevgili Recep ve Ali Bey'de yardımcı olacaklardır.

Örnek verirsek: CPU Voltage: İşlemciye verilecek voltajdır deneyerek yavaş yavaş verilmesi gerekir vs..
Offset Voltage ayarı: İşlemcinin gereken zamanlarda daha yüksek voltaj için ayarlanması gibi..

Bu konu hakkında bilgisi olan @Shimada kardeşim ve diğer tecrübeli arkadaşların yardımlarını bekliyorum.🙂
 
Son düzenleyen: Moderatör:
OC için önemli ayarlardan biri olan LLC yani load line calibration ayarından bahsedeyim biraz.

İşlemci yüke girdiğinde işlemciye giden voltaj düşer. E biz işlemci frekansını 4 GHz'e ayarladığımız için sistem frekansı düşürmez ve sonuç: Bum, mavi ekran! Bunun kaçarı yok maalesef. Mesela 1.35V'a ayarlanan işlemci yük altında 1.3V düşer. Bu düşüşü azaltmak veya önlemek içinse bu LLC ayarı gerekir. Şimdi bu LLC arkadaşımız PWM oranını arttırarak voltaj düşüşünü engeller ancak işlemcideki yük durumu bittiği zaman bu bileşenler olayın geç farkına vardığı için anlık bir voltaj patlaması gerçekleşir ve anlık olarak ayarlanandan çok daha yüksek voltaj oluşur. Bu olay sensörlerce algılanamaz. İşte LLC ayarının kademeleri de bu yüzden var. Mesela benim anakartımda LLC'nin 4 kademesi var: regular, normal, high ve extreme. Bu ayarı yükselttikce voltaj düşüşü azalır ancak sonunda oluşan voltaj patlamasının şiddeti de bir o kadar artar. Normalde sağlam anakartlar bu olayla kolayca başa çıkabilir sonuçta üreticiler de bu olayın farkında ve önlemi alıyorlar ancak işin bo*unu çıkarırsak ciddi zararlar verebilir anakarta. Giriş seviyesi anakartlarda ise daha önemli zararlara neden olabilir. Ve altta belirttiğim kanalın sahibinin güzel bir sözü var: "asla, asla ve asla, hiçbir koşulda, ne olursa olsun extreme LLC kullanma! O fazladan 100 MHz'den vazgeç ama asla ve asla, sakın extreme LLC kullanma."

İngilizce biliyorsan YouTube'da Actually Hardcore Overclock adlı bir kanal gayet güzel açıklıyor paint kullanarak 🙂

Edit: Kullandığım 1.3V, 4 GHz gibi değerleri örnek olması açısından salladım.
 
Son düzenleme:
Öncelikle çok teşekkürler zaman ayırıp cevapladığınız için. Anladığım kadarıyla LLC tehlikeli bir şey ama tehlikeyi severim. 😁 😁 Şaka bir yana cevapladığınız için teşekkürler sizinle kendi BIOS'um üzerinde ki ayarları paylaşmak istiyorum fikrinizi alma açısından.

Öncelikle ayarlarım bu şekildedir.
1.png
2.png


LLC menüsünü DigitALL Power sekmesinin altındaki ayarlardan buldum. Hatta ekstra bir çok menü daha vardı ne oldukları hakkında bilgi sahibi iseniz ve anlatırsanız sevinirim. Benim anakartımda 8 adet mod var. Ne yapmamı önerirsiniz ? Voltajlarım normal mi ? Eksik yada şu şöyle daha iyi olur tarzında önerilerinizi bekliyorum. LLC ayarını deneye deneye mi yapayım ? Nasıl anlayacağım?
3.png
4.png

Son olarak ingilizce bölüm okuyorum evet ama itiraf etmek gerekirse ingilizcem yeterli değil yada çok terim var ben anlamıyorum. Attığınız videodan bir ara üstüne düşersem daha çok bilgi edinebileceğim kanaatindeyim. Geç dönüş için de kusura bakmayın hep sayısalcıydım yine ceza almışım onu bekledim😁😁
 
İşlemci voltajı çok yüksek. Ben 4 GHz'de bile o kadar yüksek tutmuyorum. Voltage offseti 0.14 civarına ayarla. Dram voltajı da bana bir tık yüksek geldi. Onu da 1.35 yapıp dene.

LLC ayarında da yavaş yavaş yükselt. HwInfo yazılımını öneririm gözlemlemek için. İşlemci voltajı 1.45'i geçmemeye çalış.
 
Hatta en doğrusu XMP ayarını profil 2 olarak ayarlaman olacaktır.
XMP Profil 2'de sistem fan ayarlarını düzgün kullanamıyorum sanırım bir bug var orada. Fakat 3000Mhz Cl15 değerlerinde olmaları lazım maalesef RAM konusunda bir türlü stabilite yakalayamadım. Ayarları dediğiniz gibi uyguladım son durum şöyle LLC Mode 3 seçili.
Ek Açıklama 2019-07-13 192157.png


Yalnız şöyle bir ekleme yapmak istiyorum: Daha önce çok denedim düşük voltajı tabi sizin söylediğiniz gibi LLC ayarlı değildi. Offset ayarını 1 kademe bile düşürsem yük altında mavi ekran yada sistem kilitlenmesi oluyordu.
İşlemci Vcore 1.392 görünüyor.
Hocam LLC ayarı sayesinde şu an 3.9GHz'de sistem çakılmıyor teşekkür ederim fakat voltajı düşürünce bir türlü stabilite sağlayamıyorum.
Hocam LLC ayarı sayesinde şu an 3.9GHz'de sistem çakılmıyor teşekkür ederim fakat voltajı düşürünce bir türlü stabilite sağlayamıyorum. @Shimada
 
Son düzenleme:
XMP Profil 2'de sistem fan ayarlarını düzgün kullanamıyorum sanırım bir bug var orada. Fakat 3000Mhz Cl15 değerlerinde olmaları lazım maalesef RAM konusunda bir türlü stabilite yakalayamadım. Ayarları dediğiniz gibi uyguladım son durum şöyle LLC Mode 3 seçili.Eki Görüntüle 415775

Yalnız şöyle bir ekleme yapmak istiyorum: Daha önce çok denedim düşük voltajı tabi sizin söylediğiniz gibi LLC ayarlı değildi. Offset ayarını 1 kademe bile düşürsem yük altında mavi ekran yada sistem kilitlenmesi oluyordu.
İşlemci Vcore 1.392 görünüyor.
Hocam LLC ayarı sayesinde şu an 3.9GHz'de sistem çakılmıyor teşekkür ederim fakat voltajı düşürünce bir türlü stabilite sağlayamıyorum.
HWInfo'da biraz daha aşağıda Core Voltage ve VDDCR voltage şeklinde iki CPU voltaj değeri olması lazım. Onları da atar mısın? Silikon şanssızlığına denk gelmişsin maalesef.
 
Cevabınız için teşekkürler.
Ek Açıklama 2019-07-14 174615.png
Ek Açıklama 2019-07-14 174655.png

Sanırım bunlar. @BilgisayarKurdu hocamında düşüncelerini ve bu başlık altına bizim gibi uzman olmayan arkadaşlara tavsiyelerini yazmasını rica ediyorum. 🙂
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı