Pollux 3AD alınır mı?

ugur26

Hectopat
Katılım
12 Eylül 2020
Mesajlar
114
Çözümler
1
Selamlar değerli arkadaşlar, aranızda yeniyim. Herhangi bir tanışma başlığı göremedim, kusura bakmayın.

Yaklaşık 11 yıldır kullandığım bilgisayarım son zamanlarda bazı problemler çıkarmaya başladığından dolayı yeni bir bilgisayar ihtiyacım doğdu. Açıkcası bilgisayar donanımlarından çok fazla anladığım söylenemez, 3000 TL civarı ayırdığım bütçem var, internetten araştırdığım kadarıyla 2800 TL gibi bir fiyata bu bilgisayarı almayı düşünüyorum. Pollux 3AD | Game Garaj
Sizlerden ricam acaba bu fiyata bu sistemi almak mantıklı mı? Eğer alınmaz derseniz bu fiyat bandında muadili tavsiyelerinize açığım. Bilgisayar ile genelde Knight Online gibi eski çok fazla sistem gerektirmeyen oyunları oynuyorum, fakat yeni alacağım bilgisayarda ister istemez bazı popüler (PUBG, GTA gibi) oyunları Ultra düzeylerde olmasa bile en azından açıp oynatsın isterim. Bunun dışında yeni bilgisayarlarda fanların ses düzeyleri nasıldır bilmiyorum ancak 11 yıllık bilgisayarımın çalıştığını duymuyorum (Gerekli temizliklerini aralıklarla yapıyorum.). Bazen oyun amaçlı bilgisayarı 2-3 gün kapatmadığım oluyor, bu sebeple ses düzeyi benim için önemli.

Bu bilgiler doğrultusunda bana yardımcı olabilirseniz çok memnun olacağım. Şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara teşekkürler.

Teknolojiye ne kadar uzak olduğumu gösteren şu anki bilgisayarım:

Pentium Dual Core 3.00GHz E5700 işlemci
Intel G41T anakart
Radeon HD 6350 512 MB ekran kartı
2 GB 1333 MHz RAM
120 GB HDD
250W PSU
Exper kasa (Bilgisayar Exper'den alınma)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dediginiz gibi yaparsam ileride ekran kartı takınca işlemci değistirmem gerekecek mi? Yani çok bilgim yok. APU işlemciler farklı diye okumuştum.

Alınmaz dostum. 3000 TL bütçeniz varsa APU sistem toplayın ileride ekran kartı takarsınız.

APU bir sistemle bile daha iyi performans alırsın hocam. O sistemi önermem. Hiç geleceğe dönük değil.

Net anlamak için soruyorum, bu sistemdeki donanım parçalarımı kötü yani eski teknoloji vb. gibi yoksa fiyat olarak mı yüksek? Bu sebeple mi tavsiye etmiyorsunuz? Sitede araştırdığım kadarıyla birçok 3 bin TL civarına kasa toplama önerileri yapılmış onlardan birini toplasam yukarıda yazdığım beklentileri karşılamaz mı ya da şu an kullandığım bilgisayardan daha iyi olmaz mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şöyle anlatalım, arkadaşların APU sistem önermesinin sebebi RX 550 kartının aşırı güçsüz olmasından kaynaklı. O kasada olan işlemci R3 1200 ki bu ilk nesil en zayıf işlemcidir. Bu linkteki video ile R5 3400G ile R3 1200 arasındaki farkı görebilirsiniz. FPS değerleri her ne kadar eşit olsada, işlemci kullanımı olarak R3 1200 %90 seyrederken, R5 3400G %70 işlemci kullanımında. Bu da demektir ki R3 1200 1650S'e darboğaz yapacakken R5 3400G o kartı besleyebilir. Şimdi size ekran kartının ne kadar güçsüz olduğunu gösteren farklı bir video ile geliyorum. Bu linkteki videoyu izlerseniz göreceksiniz ki, işlemcinin içindeki grafik birim(Vega 11) RX 550 ile neredeyse başa baş bir mücadele ediyor. 1300 TL işlemci desek, 450 anakart , 600 Ram , 270 SSD, 400 PSU desek, kasayıda eski kasanızı kullansanız(ki gaming gecelerini bekleyip çoğu parçayı daha ucuza alabilirsiniz) 3020 TL ile idaha ileriye dönük işlemci ve 16 GB Ram bir kasamız olur. İleride elinize para geçincede RX 580, 1650S 1660 takabilirsiniz gönül rahatlığı ile darboğaz falan yaşamazsınız. En son yazdığınıza gelirsek tabiki şimdiki bilgisayarınızdan daha iyi olur. Aklınıza takılan sorular varsa sorabilirsiniz.
 
Dediginiz gibi yaparsam ileride ekran kartı takınca işlemci değistirmem gerekecek mi? Yani çok bilgim yok. APU işlemciler farklı diye okumuştum.




Net anlamak için soruyorum, bu sistemdeki donanım parçalarımı kötü yani eski teknoloji vb. gibi yoksa fiyat olarak mı yüksek? Bu sebeple mi tavsiye etmiyorsunuz? Sitede araştırdığım kadarıyla birçok 3 bin TL civarına kasa toplama önerileri yapılmış, onlardan birini toplarsam yukarıda yazdığım beklentileri karşılamaz mı ya da şu an kullandığım bilgisayardan daha iyi olmaz mı?
@HakanAtilla hocam çok güzel yazmışsınız. Elinize sağlık.

@ugur26 şöyle anlatabilirim ;
Önceki sisteminizden iyi olduğu kesin ama daha iyisi alınabilirken daha kötüsünü almanın mantığı yok.
Seçtiğiniz sistemin kötü yanlarını hemen burada da anlatmış olayım ;

1200 AF işlemci kullanılmış. 1200 AF ölü bir işlemci. 2020'de en son durumda alınmasını önerdiğim bir işlemcidir. Yani neredeyse hiç önermiyorum. Birincisi çok güçsüz bir işlemci. Güncel ekran kartlarının neredeyse hiçbirini besleyemeyecek bir işlemci. 1200 AF ile kullanabileceğiniz en güçlü ekran kartı RX 570.

Anakart olarak ise A320 anakart seçilmiş. A320'lerin eksisi şudur hocam ; A320 çipset anakartlarda overclock yani hız aşırtma yapamazsınız. Overclock'a her an ihtiyacınız olabilir. İleride bu sisteme yapacağınız bir güncellemede işlemcinin gücü yetmeyebilir ve işlemciye overclock yapmanız gerekebilir. O yüzden B450 anakartlı bir sistem almanızı öneririm. A320 anakartlar yeni çıkan 4.nesil ryzen işlemcilere destek sunmayacak. İleride 4.nesil bir ryzen işlemci kullanmak isterseniz anakart değiştirmek zorunda kalacaksınız. O yüzden alınmasını önermiyorum. B450 anakartların A320'lere göre farkı ise A320'de OC yapamıyorken ve 4.nesil işlemci kullanamayacakken B450 anakartlarda OC'da yapabilirsiniz, 4.nesil ryzen işlemci de kullanabilirsiniz.

Ekran kartı RX550. RX550, GT 1030'dan bile güçsüz bir ekran kartıdır. O yüzden alınmasını önermem. 3400G gibi bir APU işlemciyle bile RX550'den daha iyi performans alabilirsiniz. Aynı işlemci gibi çok güçsüz bir ekran kartı.

RAM tek kanal seçilmiş ve Crucial'ın neredeyse bulunması en zor olan RAM'inden seçilmiş. AMD sistemlerde çift kanal RAM, performansta gözle görülür bir artış sağlar. O yüzden AMD tabanlı bir sistem toplayacaksanız RAM'i çift kanal almanızı öneririm. Şimdi derseniz ki bu sistemi alır ileride aynı RAM'den bir tane daha eklerim diye malesef biraz zor olur. Çünkü o RAM'in aynısını bulmanız çok zor olabilir. Stokları çok az.

SSD olarak Netac marka bir SSD kullanılmış. Bir ara donanım arşivi de sistem toplama videosunda kullanmıştı fakat ne kadar güvenilir olduğunu o bile bilmiyordu. O yüzden bu SSD'yi önermem. Riske atmaya değmez.

Güç kaynağı GameGaraj'ın üstüne marka bastığı fakat aslında AIGO markasının ürettiği ürünlerdir. Pek güvenilir sayılmaz. Zaten 450W. İleride yapacağınız bir güncelleme de yüksek ihtimalle PSU'da değiştirmek zorunda kalacaksınız. Ne kadar kalitelidir orasını ben bilmiyorum.

Kasa gayet güzel. Darkflash Pollux Mesh kasa kullanılmış. Bana da zamanında önerilen bir kasaydı.


Yani hocam şunu söyleyebilirim. Kasa dışında sistemde güzel bir bileşen yok. Bana kalırsa o sistem kesinlikle alınmaz. Eğer isterseniz 3400G ile sizin için bir APU sistem toplayabilirim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şöyle anlatalım, arkadaşların APU sistem önermesinin sebebi RX 550 kartının aşırı güçsüz olmasından kaynaklı. O kasada olan işlemci R3 1200K'i bu ilk nesil en zayıf işlemcidir. Bu linkteki video ile R5 3400G ile R3 1200 arasındaki farkı görebilirsiniz. FPS değerleri her ne kadar eşit olsa da, işlemci kullanımı olarak R3 1200 %90 seyrederken, R5 3400G %70 işlemci kullanımında. Bu da demektir ki R3 1200 1650S'e darboğaz yapacakken R5 3400G o kartı besleyebilir. Şimdi size ekran kartının ne kadar güçsüz olduğunu gösteren farklı bir video ile geliyorum. Bu linkteki videoyu izlerseniz göreceksiniz ki, işlemcinin içindeki grafik birim(Vega 11) RX 550 ile neredeyse başa baş bir mücadele ediyor. 1300 TL işlemci desek, 450 anakart, 600 RAM, 270 SSD, 400 PSU desek, kasayı da eski kasanızı kullansanız(ki Gaming gecelerini bekleyip çoğu parçayı daha ucuza alabilirsiniz) 3020 TL ile idaha ileriye dönük işlemci ve 16 GB RAM bir kasamız olur. İleri de elinize para geçincede RX 580, 1650S 1660 takabilirsiniz gönül rahatlığı ile darboğaz falan yaşamazsınız. En son yazdığınıza gelirsek tabii ki şimdiki bilgisayarınızdan daha iyi olur. Aklınıza takılan sorular varsa sorabilirsiniz.

@HakanAtilla hocam çok güzel yazmışsınız. Elinize sağlık.

@ugur26 şöyle anlatabilirim;
Önceki sisteminizden iyi olduğu kesin ama daha iyisi alınabilirken daha kötüsünü almanın mantığı yok.
Seçtiğiniz sistemin kötü yanlarını hemen burada da anlatmış olayım;

1200 AF işlemci kullanılmış. 1200 AF ölü bir işlemci. 2020'de en son durumda alınmasını önerdiğim bir işlemcidir. Yani neredeyse hiç önermiyorum. Birincisi çok güçsüz bir işlemci. Güncel ekran kartlarının neredeyse hiçbirini besleyemeyecek bir işlemci. 1200 AF ile kullanabileceğiniz en güçlü ekran kartı RX 570.

Anakart olarak ise A320 anakart seçilmiş. A320'lerin eksisi şudur hocam; A320 çipset anakartlarda overclock yani hız aşırtma yapamazsınız. Overclock'a her an ihtiyacınız olabilir. İleri de bu sisteme yapacağınız bir güncellemede işlemcinin gücü yetmeyebilir ve işlemciye overclock yapmanız gerekebilir. O yüzden B450 anakartlı bir sistem almanızı öneririm. A320 anakartlar yeni çıkan 4.nesil Ryzen işlemcilere destek sunmayacak. İleri de 4.nesil bir Ryzen işlemci kullanmak isterseniz anakart değiştirmek zorunda kalacaksınız. O yüzden alınmasını önermiyorum. B450 anakartların A320'lere göre farkı ise A320'de OC yapamıyorken ve 4.nesil işlemci kullanamayacakken B450 anakartlarda OC'da yapabilirsiniz, 4.nesil Ryzen işlemci de kullanabilirsiniz.

Ekran kartı RX550. RX550, GT 1030'dan bile güçsüz bir ekran kartıdır. O yüzden alınmasını önermem. 3400G gibi bir APU işlemciyle bile RX550'den daha iyi performans alabilirsiniz. Aynı işlemci gibi çok güçsüz bir ekran kartı.

RAM tek kanal seçilmiş ve Crucial'ın neredeyse bulunması en zor olan RAM'inden seçilmiş. AMD sistemlerde çift kanal RAM, performansta gözle görülür bir artış sağlar. O yüzden AMD tabanlı bir sistem toplayacaksanız RAM'i çift kanal almanızı öneririm. Şimdi derseniz ki bu sistemi alır ileride aynı RAM'den bir tane daha eklerim diye maalesef biraz zor olur. Çünkü o RAM'in aynısını bulmanız çok zor olabilir. Stokları çok az.

SSD olarak netac marka bir SSD kullanılmış. Bir ara donanım arşivi de sistem toplama videosunda kullanmıştı fakat ne kadar güvenilir olduğunu o bile bilmiyordu. O yüzden bu SSD'yi önermem. Riske atmaya değmez.

Güç kaynağı GameGaraj'ın üstüne marka bastığı fakat aslında aıgo markasının ürettiği ürünlerdir. Pek güvenilir sayılmaz. Zaten 450W. İleri de yapacağınız bir güncelleme de yüksek ihtimalle PSU'da değiştirmek zorunda kalacaksınız. Ne kadar kalitelidir orasını ben bilmiyorum.

Kasa gayet güzel. Darkflash pollux mesh kasa kullanılmış. Bana da zamanında önerilen bir kasaydı.

Yani hocam şunu söyleyebilirim. Kasa dışında sistemde güzel bir bileşen yok. Bana kalırsa o sistem kesinlikle alınmaz. Eğer isterseniz 3400G ile sizin için bir APU sistem toplayabilirim.

Zaman ayırdığınız ve değerli yorumlarınız için çok teşekkürler. Yaklaşık bir haftadır internette yeni bilgisayar arayışındayken edindiğim bilgileri sizin verdiğiniz bilgilerle pekiştirmeye çalışıyorum tamam bu sistem anlınmaz onu bir kanarıya bıraktık ama yine araştırdığım kadarıyla bazı arkadaşlar APU sistem de tavsiye etmiyorlar anladığım kadarıyla güçlü bir ekran katı takılırsa işlemci değişmesi gereken bir sistem oluyor hatta yanlış okumadıysam RAM değişimine kadar gidenler oluyormus yanlış anlamış olabilirim kusura bakmayın okuduklarımdan yola çıkarak bunları yazıyorum sanırım benim için harici ekran kartlı bir sistem daha uygun olur gibi. Yani tekrar belirtmek isterim ki aşırı güncel oyun hastası biri değilim şu an oynadığım oyun 16 yıllık ve yine dediğim gibi 11 yıllık bilgisayarımda sorun yaşamadan oynayabiliyorum. Bir de anlamadığım bir nokta var netten parça araştırması yaparken örneğin B450 anakart bakıyorum MSI, Gigabyte, ASUS gibi markalar çıkıyor ya da ekran kartı RX550 bakıyorum yine MSI, Red Dragon, ASUS gibi markalar çıkıyor şimdi bunların hepsi aynı kart ama üreticilerimi farklı oluyor bunu anlayamadım ya da kendi işimden örnek vereyim ben elektrikçiyim 16 amper bir sigorta düşünelim bunun günsan markası var makeli var Schneider markası var ama içlerinde en sağlamı alman Mali Schneider'dir mesela bu ekran kartı anakart gibi malzemelerde ki farklı markalar ama aynı ürünler bunun gibi bir şey mi doğru mu anladım.
 
Zaman ayırdığınız ve değerli yorumlarınız için çok teşekkürler. Yaklaşık bir haftadır internette yeni bilgisayar arayışındayken edindiğim bilgileri sizin verdiğiniz bilgilerle pekiştirmeye çalışıyorum tamam bu sistem anlınmaz onu bir kanarıya bıraktık ama yine araştırdığım kadarıyla bazı arkadaşlar APU sistem de tavsiye etmiyorlar anladığım kadarıyla güçlü bir ekran katı takılırsa işlemci değişmesi gereken bir sistem oluyor hatta yanlış okumadıysam RAM değişimine kadar gidenler oluyormus yanlış anlamış olabilirim kusura bakmayın okuduklarımdan yola çıkarak bunları yazıyorum sanırım benim için harici ekran kartlı bir sistem daha uygun olur gibi. Yani tekrar belirtmek isterim ki aşırı güncel oyun hastası biri değilim şu an oynadığım oyun 16 yıllık ve yine dediğim gibi 11 yıllık bilgisayarımda sorun yaşamadan oynayabiliyorum. Bir de anlamadığım bir nokta var netten parça araştırması yaparken örneğin B450 anakart bakıyorum MSI, Gigabyte, ASUS gibi markalar çıkıyor ya da ekran kartı RX550 bakıyorum yine MSI, Red Dragon, ASUS gibi markalar çıkıyor şimdi bunların hepsi aynı kart ama üreticilerimi farklı oluyor bunu anlayamadım ya da kendi işimden örnek vereyim ben elektrikçiyim 16 amper bir sigorta düşünelim bunun günsan markası var makeli var Schneider markası var ama içlerinde en sağlamı alman Mali Schneider'dir mesela bu ekran kartı anakart gibi malzemelerde ki farklı markalar ama aynı ürünler bunun gibi bir şey mi doğru mu anladım.
APU sistem önermemin sebebi de şu ;
İleride 1660 Super gibi güçlü bir ekran kartını bile takabilirsiniz. 3400G güçlü bir işlemci.
İlk başta APU olarak kullanırsınız. Sonradan elinize tekrardan para geçince ekran kartı alırsınız.

Önemli : Gerçi 16 yıllık bir oyundan bahsediyoruz. İşlemciyi yüksek ihtimal hiç yormayacak bir oyundur diye tahmin ediyorum. Ekran kartı almanıza bile gerek yok aslında.

Ekran kartı konusunda sorduğunuz sorunun cevabı da evet. Modeller aynı ve üreticiler farklı. Fakat tamamen aynı değil. Üreticiye göre kartın gücü de değişkenlik gösterebiliyor.
 
Bende eski laptopumda APU sistem kullanıyordum. Eski AMD APU ları gerçekten problemli idi. Ama RYZEN serisinin APU larında çoğu insan sorun yaşamıyor.

Şimdi gelelim markalara. Her marka aynı çipi kullanır, genel olarak aralarında çok fazla güç farkı olmaz(maks. +-%4). Markadan markaya modelden modele değişiklik gösteren şey soğutmadır. ASUS DUAL serisi kart 78 derecelerde takılabilir iken Sapphire kartlar 72 derece arasında takılır. Markacılık yapmak çok yanlıştır, çünkü en kötü kart ASUS DUAL serisi iken en iyi kartlar ASUS ROG STRİX modelidir. İkiside aynı markanın ürünü ama birisi en alt seviye ötekisi en üst seviye kart. Bunların arasında performans farkı çok olmaz ama sıcaklık farkı çok yüksek olur. RX 550'nin en iyi tasarımlı kartı bile olsa kart güçsüz. Eşeğe altın semer taksanda yine eşşek hesabı.

Siz ben zaten çok oyun oynamıyorum desenizde iyi bir bilgisayarınız olduğunda oyun oynayabilirsiniz. Misal ben sadece LOL, CS oynarken, artık Witcher 3, Star Wars, RDR2 gibi oyunları oynuyorum. Çünkü bilgisayarım oynatabiliyor. Şimdi siz oyun oynamam desenizde bir oyun oynarsınız misal Witcher 3, hikayeli oyunları çok beğenip oynamak isteyebilirsiniz.

Biz burada elinizdeki fiyata en iyisini ve önü açığını aldırmaya çalışıyoruz. O gönderdiğiniz kasanın işlemcisi o kadar güçsüz ki, ileride ekran kartı yükseltmek isteseniz maksimum alabileceğiniz ekran kartı RX 570. Çünkü işlemci anca o kartı besleyebilir. R5 3400g'de çok ahım şahım güçlü bir işlemci değil fakat RX 590'ı, NVidia'da 1660'ı bile besleyebilecek daha güçlü bir işlemci. O kadar para verip önü kapalı işlemci almak yerine +200 TL koyup daha önü açık bir sistem toplamak daha iyi.
 
Gerçekten zaman ayırdığınız için tekrar tekrar teşekkürler fakat nedense APU sistem bana sıcak gelmiyor belki de nasıl bir sistem olduğunu net olarak idrak edemediğimden halen harici ekran kartlı bir sistem almak istiyorum ve de halen netten parça araştırmaya devam ediyorum şu anda aklımda netleşen bazı parçalar var bu parçalara ekleme çıkarma yaparak başta belirttiğim 3000 TL'lik bütçeyi de belki bir 500 TL daha aşarak bana 3500 TL gibi rakamlara harici ekran kartlı en azından düzgün sessiz çalışacak ne bileyim mavi ekrandır kendi kendine reset atmadır gibi sorunlar yaşamayacağım icabında 1-2 gün kapanmadan bahsettiğim eski oyunu çalıştıracak bir bilgisayar toplayabilir miyiz eski bilgisayarımı temizlik amaçlı birçok kez komple söküp topladım parçaları tanıyorum 1-2 defada Windows 7 kurmuşluğum var yani montajını kendim yapabilirim sanırım çok da zevkli bir iştir daha önce hiç yaşamadığım bir şey olduğundan beni heyecanlandırıyor açıkcası.

Araştırdığım kadarıyla en çok tevsiye edilen ve mantıklı gelen parçalar:

İşlemci: AMD Ryzen 5 2600 3.9GHz 16MB Cache Soket AM4 İşlemci Fiyatı

Anakart: Gigabyte B450M S2H AMD B450 DDR4 M.2 mATX Anakart incehesap.com

RAM: ( Bu parçadan tam emin değilim daha uygun olduğunu düşündüğünüz farklı bir parça ile değiştirebilirsiniz ileride 1 adet 8 GB daha ilave edebilirim ) Corsair CMK8GX4M1D3000C16 Vengeance 8GB 3000MHz DDR4 CL16 Siyah | Trendyol

SSD: Kingston A400 SSDNow 240GB 500MB-350MB/s Sata3 2.5" SSD Fiyatı

Kasa: Dark Raider 500W 3x12cm RGB Fanlı, Tempered Glass Cam Panel, USB 3.0 Bilgisayar Kasası (D Fiyatı ve Özellikleri - GittiGidiyor

Buraya kadar 2900 civarı tutuyor eğer bu parçalar sizce mantıklı ve benim işimi görür ise geriye sadece ekran kartı kalıyor maalesef en çok tavsiye edilen ekran kartları fiyat olarak epey yüksek bu parçaların yanına ekran kartını siz ilave edebilirseniz çok sevinirim.
 

Geri
Yukarı