Üniversiteler açılacak mı?

dermeister

Hectopat
Katılım
4 Mart 2019
Mesajlar
364
Makaleler
2
Çözümler
1
Yer
Eskişehir
3. sınıf öğrencisi biri olarak bu sorunun cevabını çok merak ediyorum ve artık netleştirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. 22 Şubat'ta akademik takvim başlayacak görünüyor ancak hiç kimseden ses seda yok, 1 aylık bir vakitten söz ediyoruz. Herkes 1 senedir bu sürecin devam etmesinden dolayı yurdundan, evinden çıktı fuzuli masraf olmaması adına.

Yurt popülasyonu, toplu taşıma kullanımı, derslik ortamları; ki tüm derslerim amfi... Bunların hepsinin büyük bir sorun teşkil edeceğini düşünüyorum. Sınav takvimimize göre Şubat 22'de açılan okul bütünlemelere kalmayan bir kişi için Mayıs'ın son haftasında bitiyor. 3 aylık bir süreç için insanları yurt veya ev tutmaya zorlamanın hem böyle bir dönemde masraf açısından hem de kalabalık yaratacağını düşündüğümden açıkcası ben açılacağını pek zannetmiyorum, sizin de fikirlerinizi merak ediyorum.
 
Neredeyse %80'lik bir kesim açılmasını istiyor. Zirâ hocalarım da canlı dersler de büyük ihtimalle açılabilceğini belirttiler. Şahsi fikrim olarak umarım açmazlar. Açarlarsa vaka sayılarında ciddi bir artış olacağını düşünüyorum. 100 kişilik sınıfta sosyal mesafeyi ne kadar koruyabilirler ki? Ayrıca ev sahiplerinin 5-6 ay süresiyle kira sözleşmesi yapmayacağını da biliyoruz. Boş yere yaz tatili boyunca kira ödeyeceğiz bu da cabası.
 
Üniversiteleri kapalı tutup düğün vb. organizasyonlara izin gelecekse, dışarıdan tatil için turist akınları gelmeye devam edecekse ve bunun gibi bir sürü tetikleyici etken olup hala üniversitelerin kapalı olması saçma bir karar olur.
 
Uzaktan eğitimden zerre memnun olmayan, deli gibi okulların açılmasını isteyen birisi ularak açılmamasını umuyorum. Yukarıda da yazmış arkadaş. Hem sürecin kısa oluşu hem maddi sebepler hem de dolaşımdan ötürü vaka sayılarındaki muhtemel artış... Zor biraz yani. Ama şu var turist olayı gibi esnafı canlandırma adına bir "yaz okulu" ortamı yapılabilir diye tahmin ediyorum.
 
3. sınıf öğrencisi biri olarak bu sorunun cevabını çok merak ediyorum ve artık netleştirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. 22 şubat'ta akademik takvim başlayacak görünüyor ancak hiç kimseden ses seda yok, 1 aylık bir vakitten söz ediyoruz. Herkes 1 senedir bu sürecin devam etmesinden dolayı yurdundan, evinden çıktı fuzuli masraf olmaması adına.

Yurt popülasyonu, toplu taşıma kullanımı, derslik ortamları — ki tüm derslerim amfi... Bunların hepsinin büyük bir sorun teşkil edeceğini düşünüyorum. Sınav takvimimize göre şubat 22'de açılan okul bütünlemelere kalmayan bir kişi için mayıs'ın son haftasında bitiyor. 3 aylık bir süreç için insanları yurt veya ev tutmaya zorlamanın hem böyle bir dönemde masraf açısından hem de kalabalık yaratacağını düşündüğümden açıkcası ben açılacağını pek zannetmiyorum, sizin de fikirlerinizi merak ediyorum.

Açılmaması yönünde dua ediyorum. Tekrardan bir eve yerleşmekten, tekrar bir düzen oturtana kadar her şey bana maddi açıdan çok pahalıya patlayacak ve bunu karşılayabilecek maddi gücümde henüz yok. Açalarsa arkadaşında dediği gibi yüz kişilik sınıflarda nasıl vaka artışında azalma olacak?

Tabi bu söylediklerim bir anlam ifade etmiyor. Sonuçta tek bir adamın yani padişahımızın iki dudağının arasına bakıyor, tıpkı ülkedeki her şey gibi.
 
Şimdi şöyle bir durum var YÖK'ün üniversitelere güz dönemi başlangıcında gönderdiği yönergelere göre yurt ve sınıflar için 4m2'ye 1 kişi düşecek şekilde alanları ayarlayın demişler. Bu da KYK yurtlarında oda başına 2 kişi demek. KYK yurtları tam kapasiteyken yurda giremeyen insanlar varken 2 kişilik odalarla mevcut nüfusun üzerine nasıl öğrenci alacaklar? Açıkta kalanlar böyle bir dönemde, bunca ekonomik buhran arasında özel yurtlara veya evlere nasıl para yetiştirecek? Şu da bir gerçek 1 yılın acısını esnafından ev sahibine okul açıldığında bizden çıkaracaklar, fiyatlara bizim açımızdan olumsuz bir yansıması olacağı düşüncesindeyim.

Sınıf ortamı muhabbetine gelirsek tüm dersleri amfi olan biri olarak 200 küsürlük bir sınıf mevcuduna sahibiz ve derse katılım %60-%70 civarındayken amfide insanlar oturacak yer bulamıyor, merdivenlere vs. oturuyordu. 4m2'ye 1 kişi mantığıyla nasıl sığdıracaklar?

Sınıftan veya yurttan biri virüslü çıktığında nasıl bir karantina politikası izlenecek? Bu olaylar sınav haftasına gelirse telafisi nasıl olacak? Yurt yemekhaneleri, okul yemekhaneleri ve toplu taşımadan bahsetmiyorum bile.

O yüzden açılmayacağını düşünüyorum. Açılırsa da Tıp, Diş gibi bölümlerin açılacağını, ama herkese açılırsa da işin sağlık tarafı değil siyaseti, ekonomisi düşünülerek açılacağını düşünüyorum.
 
Açılacağını düşünmüyorum. Dönem arasında milyonlarca kişi şehir değiştirip ev tutarsa hem yoğunluk olur hem de virüs patlar yine. 2021 güz döneminde açılma ihtimali yüksek ama yaz tatilinde yine turizm sebebi ile yetersiz önlem alınırsa 2022'ye kalır. Daha aşı Çin'de nisan ayında onaylanacak, her gün 100.000 kişiyi aşılasak 800 gün sürer aşılama. Böyle bakınca 2022 bahar döneminde açılması çok mantıklı geliyor bana.
 
Üniversitelerin artık açılacağını sanmıyorum.

Eğer açılırsa bu vaka sayıarını aşırı derece artttırır.

Fakat tek sorun bu da değil, insanların alım gücü azaldığından çocuklarının uni de okutacak paraları yok zaten.

Bundan dolayı imkansız.
 

Geri
Yukarı