Bir oyuna Türk topluluğu karışınca neden oynanılmaz hale geliyor?

Ben 23 yaşında bir insanım ve oyun oynamayı severim. Yıllardır müsait oldukça kafa dağıtmak için oyun oynarım. Son 2 yılı saymassak genellikle online oyunlar oynardım. Ancak başlıkta da belirttiğim gibi bir oyuna Türk topluluğu geldiği vakit bırakıyorum. Olaydan bahsedeyim.

Hatırladığım ilk online oyun sanırım metin 2 olabilir. Arkadaşlarımızla internet kafeye gidip oynardık ve hardcore değil zevkine oynardım. Beraber bir ayı öldürmek felan aşırı eğlenceli gelirdi. Hatta hiç unutmuyorum beyaz bir kaplan vardı arkadaşımı harita boyunca kovalamıştı. Üstündekileri çıkarıp bir koşuşu vardı bende peşlerinden güle güle koşuyordum. Güzel günlerdi. Sonra oyunda Türk oyuncular artmaya ve hile açarak oyunu mahvetmeye başladı. Biz eğlencemize bakalım dedik ancak yok olmadı. Bir noktadan sonra sizin önünüzde ki hayvanları bile kendilerine çekip kesmeye başladılar. İtem kasıcaz diye oyunu mahvettiler. Şehire döndüğümüzde adım atacak yer olmuyor ve bilgisayar kasıyordu resmen. Sonunda bıraktık oyunu ve Wolfteam'a geçtik.

Wolfteam'ı 4 arkadaş oynuyorduk. Herkes normaldi ve güzel güzel eğleniyorduk. Metin 2'den daha çok sarmıştı bizi. Herkesin bir görevi vardı ve onu güzel bir şekilde yerine getiriyordu. Bir örnek vermem gerekirse şöyle anlatayım. Pain labireninde insanlara karşı kurtlar oynuyorduk. Benimle beraber 2 kişi daha Gardiyan kurt almıştı. Toplam 3 tank önde tanklayarak gidiyorduk arkamızdan Buz kurt rakibi donduruyordu, Deli kurt ise kendine çekiyor, Zeki ve Hayalet ise ortalığı karıştırıyordu. İnanılmaz zevk alıyorduk. Ta ki oyuna yine Türk topluluğu gelip mahvedene kadar. Türk topluluğu kadar oyunda kendini mahvetti gerçi. Oyuna eklenen yeni kurtlar sana direk "parayı yatır oyunu kazan" diyordu. Annelerinden para bulabilen 10-12 yaşında ki tüm çocuklar oyuna para yatırıp o özel kurtları açıp bizleri kesmeye başladı. İşin acı kısmı şu aynı kurt ile karşı karşıya gelsek basesinden çıkamayacak çocuk özel kurt ile bizimle dalga geçer gibi oynamaya başlayabiliyor. Bu durum böyle devam etti bir müddet ve Metin 2'de olduğu gibi mecbur bırakmak zorunda kaldık çünkü oyunun eğlence anlayışı yine "rank kasmak ve parayı yatıran oyunu kazanıra" dönmüştü. Bu sefer League of legends'a geçtik.

Bu oyunu da diğerleri gibi uzun uzun oynadık. Hatta bunu bayaa uzun oynadık. Yıllarca oynadık. Gelen her modu oynadık, tüm şampiyonları oynadık. Kostümler felan çıkardık kutulardan birbirimize gösterip oynadık. Oynadıkta oynadık. Eğlenceli günlerdi. O zamanlar lol daha yeni bir oyundu ve şimdi ki kadar güzel görünmüyordu. Görsellik çamurdan farksızdı. Hani bırakın dışardan birinin oyunu anlamasını oynayan insan bile bazen anlamıyordu oyunu o kadar kötüydü görselliği. Hatta şöyle bir örnek vereyim. İnternet kafede Knight oynayan ağır abiler sigara içmek için dışarı çıkarken bizi görünce "bu ne lan anime oyunu mu oynuyosunuz?" diyip dalga geçerlerdi. Bunu diyen abiler durmadan solucan kesen abiler :D Koronadan önce deliler gibi lol oynayan insanlar bunu diyenler bu arada :D Neyse devam ettik oynamaya. Yeni şampiyonlar geldi güzelleşti oyun felan derken biz iyice kaptırdık gittik. Eğleniyorduk, ta ki tahmin edebileceğiniz üzere Türk topluluğu bu oyuna girene kadar. Metin 2 ve Wolfteam'dan bıkan o kanser kesim Lol'e gelip bu oyunuda mahvetmeye başlayana kadar gayet eğleniyorduk. Geldiler ve güzelim oyunu kanser bir oyuna çevirmeyi başardılar. Metin 2 ve Wolfteam'dan daha çok dayanmaya çalıştık bu sefer ama nafile. Bu kitle ile bırakın Lol oynamayı aynı odada 1 dakika bile durulmuyordu. Özel oyun kurup oynamak için insan beklerken bile katlanılmıyordu bunlara. Bu gözler o chatlerde ne küfürler gördü ne küfürler. Allah'a edilen küfürler mi Atatürk'e edilen küfürler mi Kur'an'a edilen küfürler mi ne ararsanız var. Sadece odayı kuran ben olduğum için bile anneme küfür geldi o kadar yani. Böyle tipler kendilerini oyuna girmeden evvel belli ederlerse direk atıyordum ancak oyun içine kadar gerçek kimliklerini saklamayı başarıpta oyunda kendilerini belli ederlerse o zaman da susturup oyunumuza devam ediyorduk. Ancak bu olay o kadar basit değil. Arkadaşlar Lol'de 1 oyun yaklaşık yarım saat sürer. Yarım saat boyunca 12 yaşında bir çocuğun sizin tüm sülalenize küfür etmesine en fazla ne kadar dayanabilirsiniz? Hani bir oyun takmıyorsunuz iki oyun takmıyorsunuz eyvallah ancak bir noktadan sonra bir bakıyorsunuz ki sizde onlardan biri olmuşsunuz. Sizde küfürler eder hale gelmişsiniz. Yani bu kitle öyle kanser bir kitle ki içlerinde kaldıkça sizde onlardan birine dönüşüyorsunuz. Çok uğraştık bunlarla yıllarca uğraştık ama nafile. Bu kitleye karşı yapılabilecek hiçbir şey kalmadı. Çok sevdiğimiz Lol'ü de bu kanser kitle yüzünden bırakmak zorunda kaldık.

Şimdi ise Beta sürecinden beri Blazing Sails oynuyorum. Beta'da ve oyun erken erişime açıldığında oyun çok eğlenceliydi. Aynı arkadaş topluluğumuzla girip yensekte yenilsekte inanılmaz eğlenceli vakitler geçiriyorduk. İşin en güzel kısmı ise kanser kitle yoktu. 3 kişiydik ve takımımıza gelen kişiye elimizden geldiğince yardımcı oluyorduk. Silah atıyorduk silahı yoksa. İçkimizden ikram ediyorduk :D 1 arkadaş aşağı ile ilgileniyordu. Ben dümende duruyordum ve diğer arkadaşım ise topları kontrol ediyordu. 4.kişi ise kafasına göre takılıyordu ister karşı gemiye atlıyor ister bize geleni vurmaya çalışıyor isterse de top atıyordu. Bu oyun güzel devam ederiz buna derken yine o kanser kitle giriş yaptı oyuna. Oyunda yenseler de yenilseler de "ne oldu lan orrro..... çocuklarıı haaaa?? Yat oğlum aşşaaaaa. Hahahaaaa.Ne oldu lan gav....ttlar heeee??" diyen insanlarla doldu taştı oyun. Bunu diyenlerle en az 10 dakika savaşıyoruz, karşılıklı top atışları tamirler, silah atışları felan derken oyun çok eğlenceli gidiyor ancak sonda gelip şu cümleleri duyunca insanda heves felan kalmıyor. Yani bu kitlenin geldiği oyun mahvolup gidiyor.

Bu kitleden bıktığım için hikayeli oyunlar oynamaya başladım. Gayette memnunum. Arkadaşlarımla oynamak istediğimde PVE bir oyun oynamak daha mantıklı geliyor. Türk topluluğu ile oyuna girip annemize bacımıza küfür yemektense botlarla vs atmayı tercih ediyoruz.

Peki siz bu oyuncu kitlesine rastladınız mı? Bu kitleden kurtulmak için neler yapmak lazım?
Aslında bunun oyunlarla ve yaşla da alakası var. Şöyle ki; World Of Warcraft gibi herkesin bilmediği bilse de tat almadığı oyunlar vardır. Bu sadece WoW için değil her oyun için geçerlidir ama WoW oynayan insanlar genel olarak 25 yaş üstüdür. Sebebi de oyunun derin ve büyük bir hikayesinin olması, iyi seviyede bir ingilizce istemesi ve guide'ları okunmadan oyunun öğrenilememesidir. Escape From Tarkov için de öyle mesela. Yıllarınk veren adamlardan bile hala her şeyi bilmeyenler var. Bu tip oyunlar genelde yüksek yaş kitlelerine hitap eder. Onlar da zaten genelde toxic olmazlar. Yani bu tip bir oyun oynarsanız kimsenin size ts3 üzerinden silah çekeceğini düşünmüyorum 😅 Arkadaşım olmaması sebebiyle oyunları genelde yalnız oynarım. Öyle olunca da tek tabanca takılmayı sevmem için takımlı oyunları genelde oynamam. Valorant giriyorum PC'ci kaldıran 10 yaş altı çocuk dolu oyun. Sövülmedik dini milli ailevi değerim kalmıyor resmen. Yahu ben 18 yaşındayım ağzımdan küfür çıkmıyor ailem olsa da olmasa da adam ailesinin yanında ana avrat sövüyor. Yani demem o ki her şey aile eğitimiyle hocam... Escape From Tarkov aldım geçen gün şu an gerilim fps oyunu gibi oynuyorum. Kapatıyorum ışıkları kasa fanlarını ve ledi kırmızı yapıyorum korkarak da olsa büyük bir zevkle oynuyorum.
 
Çoğu küçük çocuklar Pegi'ye uymuyor. Left 4 Dead oynuyorum. Pegi 16 belirtiyor. Bir bakıyorum 8 yaşındaki çocuk girmiş oyuna. Bir de anneanneme kadar sövüyor. Allah'tan oynadığım Server'da rankım iyi. Vote kick yapabiliyorum. Şu pegi denetimleri sıkı olmalı. Küfreden olursa ilk önce geçici, sonra kalıcı ban yemeli. En büyük suç bu yaştaki çocuğa bilgisayar oyununu öğreten evebeynlerde. Ben 14 yaşımda öğrendim bilgisayar oyununu. Plant vs zombies ile başladım. 15 yaşımda zaten Half-Life bitirdim. 17 yaşımda L4D2 öğrendim.

Left 4 sunucularından saatim düşük diye atılıyorum genelde. Casual ve Co-op bir oyunda insanların bu kadar kasması beni şaşırtıyor.
 
Bana sorarsan oyunuma gelen yabancıların Türklerden bir farkı yok veya daha kanser oluyor, onun dışında oynadığınız bütün oyunlar Online ve rekabetçi ağırlıklı ki böyle oyunlarda kanser kitlenin olması normal.

Argodan rahatsız oluyorsan diğerlerini susturabiliyorsun... Zaten millet neden argoya sürekli laf ediyor anlamıyorum şahsen. İnternet ortamında pislik var bu bilinen bir şey, pislikten kaçınmak size kalmış bir şey. Hile konusuna gelirsek maalesef eskiye kıyasla bir hile trendi var.

Oyun olarak arkadaşlarınla Battlefield oynamanı tavsiye ederim, güzel bir Squad ile eğlenerek oynarsın.
 
Türk oyuncu kitlesinin büyük çoğunluğu (hepsi değil) ya 8-10 yaşlarında ellerinde klavye sabaha kadar millete küfür edip "Aman en fazla ne yapacaklar" kafasında takılan çocuklar ya da yaşı büyümüş fakat beyni hala 8-10 yaşında kalan kişiler. Daha dün kardeşimin hesabından Roblox'a girdim en başta 8 yaşında olduğunu söyleyen bir çocuk tüm ailevi değerlerime küfür etti. Eğer küfreden kişinin yaşı küçükse chat'e "Şimdi ben bunların ekran görüntüsünü alıp EGM'ye göndersem ailenin haberi olsa ceza alsan ne yapacaksın?" diyin, kendileri büyük ihtimalle oyundan çıkacaktır. Yaşları büyükse görmezden gelmek ve mutelemek en doğru çözüm gibi duruyor.
 
İlk başta bende atılıyordum. Özel zombileri modifiye etmişler. Modifiyeli olarak kullanmaya alıştım. Zaten belli bir ranktan sonra atmamaya başladılar.
 
Uzun zamandır LoL oynuyorum. TR sunucularında oynadığım zaman her maçımda ya bana ya başkasına küfür edildiğini görüyordum. Mesela karşıdaki adamı öldürüyorum küfür ediyor :) veya ben ölüyorum takımım küfür ediyor. Bir de TR sunucusunda ki oyuncuların bildirme sistemindeki uygun seçenekler yerine fazladan adamın yapmadığı seçeneğe tıkladığı için adam ne kadar söverse sövsün anca 200. bildiriminde falan ban yiyor. Yani TR sunucusunda ki kişilerin büyük bir kısmı yanlış bildirme yapıyor. Mesela adam sadece küfür etmiş maçta beslememiş onu bildiren kişi adamı hem küfür hem de besleme yapmış seçeneklerini işaretlediği için sistem bir şey yapamıyor. 1 ay önce falan euw sunucularına geçtim. Yine küfür eden var ama en azından bildirdiğim zaman %70 oranında gereken cezayı yiyor. ( TR sunucularında %30 bu oran) bir de genel olarak euw sunucusunda küfür edenler yine Türk oyuncuları. Yabancıların çok nadir küfür ettiğini gördüm. Belki bana rast gelmemiştir bilmiyorum. Fakat çoğu oyunda Türk oyuncu kitlesi kötü durumda.
 
Türkiye sunucusunda oynamamak ve bedava oyunlardan kaçınmak tek çözüm gibi. 500 saatimi gömdüğüm oyundan soğudum bu kitle yüzünden. Her ülkede bu tarz insanlar var fakat ülkemizde daha fazla.
 
Ben 23 yaşında bir insanım ve oyun oynamayı severim. Yıllardır müsait oldukça kafa dağıtmak için oyun oynarım. Son 2 yılı saymassak genellikle Online oyunlar oynardım. Ancak başlıkta da belirttiğim gibi bir oyuna Türk topluluğu geldiği vakit bırakıyorum. Olaydan bahsedeyim.

Hatırladığım ilk Online oyun sanırım Metin2 olabilir. Arkadaşlarımızla internet kafeye gidip oynardık ve hardcore değil zevkine oynardım. Beraber bir ayı öldürmek falan aşırı eğlenceli gelirdi. Hatta hiç unutmuyorum beyaz bir kaplan vardı arkadaşımı harita boyunca kovalamıştı. Üstündekileri çıkarıp bir koşuşu vardı bende peşlerinden güle güle koşuyordum. Güzel günlerdi. Sonra oyunda Türk oyuncular artmaya ve hile açarak oyunu mahvetmeye başladı. Biz eğlencemize bakalım dedik ancak yok olmadı. Bir noktadan sonra sizin önünüzde ki hayvanları bile kendilerine çekip kesmeye başladılar. İtem kasıcaz diye oyunu mahvettiler. Şehire döndüğümüzde adım atacak yer olmuyor ve bilgisayar kasıyordu resmen. Sonunda bıraktık oyunu ve Wolfteam'a geçtik.

Wolfteam'ı 4 arkadaş oynuyorduk. Herkes normaldi ve güzel güzel eğleniyorduk. Metin2'den daha çok sarmıştı bizi. Herkesin bir görevi vardı ve onu güzel bir şekilde yerine getiriyordu. Bir örnek vermem gerekirse şöyle anlatayım. Pain labireninde insanlara karşı kurtlar oynuyorduk. Benimle beraber 2 kişi daha Gardiyan kurt almıştı. Toplam 3 tank önde tanklayarak gidiyorduk arkamızdan Buz kurt rakibi donduruyordu, deli kurt ise kendine çekiyor, Zeki ve Hayalet ise ortalığı karıştırıyordu. İnanılmaz zevk alıyorduk. Ta ki oyuna yine Türk topluluğu gelip mahvedene kadar. Türk topluluğu kadar oyunda kendini mahvetti gerçi. Oyuna eklenen yeni kurtlar sana direk "parayı yatır oyunu kazan" diyordu. Annelerinden para bulabilen 10-12 yaşında ki tüm çocuklar oyuna para yatırıp o özel kurtları açıp bizleri kesmeye başladı. İşin acı kısmı şu aynı kurt ile karşı karşıya gelsek basesinden çıkamayacak çocuk özel kurt ile bizimle dalga geçer gibi oynamaya başlayabiliyor. Bu durum böyle devam etti bir müddet ve Metin2'de olduğu gibi mecbur bırakmak zorunda kaldık çünkü oyunun eğlence anlayışı yine "rank kasmak ve parayı yatıran oyunu kazanıra" dönmüştü. Bu sefer League of Legends'a geçtik.

Bu oyunu da diğerleri gibi uzun uzun oynadık. Hatta bunu bayaa uzun oynadık. Yıllarca oynadık. Gelen her modu oynadık, tüm şampiyonları oynadık. Kostümler falan çıkardık kutulardan birbirimize gösterip oynadık. Oynadıkta oynadık. Eğlenceli günlerdi. O zamanlar LoL daha yeni bir oyundu ve şimdi ki kadar güzel görünmüyordu. Görsellik çamurdan farksızdı. Hani bırakın dışardan birinin oyunu anlamasını oynayan insan bile bazen anlamıyordu oyunu o kadar kötüydü görselliği. Hatta şöyle bir örnek vereyim. İnternet kafede Knight oynayan ağır abiler sigara içmek için dışarı çıkarken bizi görünce "bu ne LAN anime oyunu mu oynuyosunuz?" deyip dalga geçerlerdi. Bunu diyen abiler durmadan solucan kesen abiler :D Koronadan önce deliler gibi LoL oynayan insanlar bunu diyenler bu arada :D Neyse devam ettik oynamaya. Yeni şampiyonlar geldi güzelleşti oyun falan derken biz iyice kaptırdık gittik. Eğleniyorduk, ta ki tahmin edebileceğiniz üzere Türk topluluğu bu oyuna girene kadar. Metin2 ve Wolfteam'dan bıkan o kanser kesim LoL'e gelip bu oyunuda mahvetmeye başlayana kadar gayet eğleniyorduk. Geldiler ve güzelim oyunu kanser bir oyuna çevirmeyi başardılar. Metin2 ve Wolfteam'dan daha çok dayanmaya çalıştık bu sefer ama nafile. Bu kitle ile bırakın LoL oynamayı aynı odada 1 dakika bile durulmuyordu. Özel oyun kurup oynamak için insan beklerken bile katlanılmıyordu bunlara. Bu gözler o chatlerde ne küfürler gördü ne küfürler. Allah'a edilen küfürler mi Atatürk'e edilen küfürler mi Kur'an'a edilen küfürler mi ne ararsanız var. Sadece odayı kuran ben olduğum için bile anneme küfür geldi o kadar yani. Böyle tipler kendilerini oyuna girmeden evvel belli ederlerse direk atıyordum ancak oyun içine kadar gerçek kimliklerini saklamayı başarıpta oyunda kendilerini belli ederlerse o zaman da susturup oyunumuza devam ediyorduk. Ancak bu olay o kadar basit değil. Arkadaşlar LoL'de 1 oyun yaklaşık yarım saat sürer. Yarım saat boyunca 12 yaşında bir çocuğun sizin tüm sülalenize küfür etmesine en fazla ne kadar dayanabilirsiniz? Hani bir oyun takmıyorsunuz iki oyun takmıyorsunuz eyvallah ancak bir noktadan sonra bir bakıyorsunuz ki sizde onlardan biri olmuşsunuz. Sizde küfürler eder hale gelmişsiniz. Yani bu kitle öyle kanser bir kitle ki içlerinde kaldıkça sizde onlardan birine dönüşüyorsunuz. Çok uğraştık bunlarla yıllarca uğraştık ama nafile. Bu kitleye karşı yapılabilecek hiçbir şey kalmadı. Çok sevdiğimiz LoL'ü de bu kanser kitle yüzünden bırakmak zorunda kaldık.

Şimdi ise Beta sürecinden beri Blazing Sails oynuyorum. Beta da ve oyun erken erişime açıldığında oyun çok eğlenceliydi. Aynı arkadaş topluluğumuzla girip yensekte yenilsekte inanılmaz eğlenceli vakitler geçiriyorduk. İşin en güzel kısmı ise kanser kitle yoktu. 3 kişiydik ve takımımıza gelen kişiye elimizden geldiğince yardımcı oluyorduk. Silah atıyorduk silahı yoksa. İçkimizden ikram ediyorduk :D 1 arkadaş aşağı ile ilgileniyordu. Ben dümende duruyordum ve diğer arkadaşım ise topları kontrol ediyordu. 4.kişi ise kafasına göre takılıyordu ister karşı gemiye atlıyor ister bize geleni vurmaya çalışıyor isterse de top atıyordu. Bu oyun güzel devam ederiz buna derken yine o kanser kitle giriş yaptı oyuna. Oyunda yenseler de yenilseler de "ne oldu LAN orrro... Çocuklarıı haaaa? Yat oğlum aşaaaaa. Hahahaaaa. Ne oldu LAN gav...TT'lar heeee?" diyen insanlarla doldu taştı oyun. Bunu diyenlerle en az 10 dakika savaşıyoruz, karşılıklı top atışları tamirler, silah atışları falan derken oyun çok eğlenceli gidiyor ancak sonda gelip şu cümleleri duyunca insanda heves falan kalmıyor. Yani bu kitlenin geldiği oyun mahvolup gidiyor.

Bu kitleden bıktığım için hikayeli oyunlar oynamaya başladım. Gayette memnunum. Arkadaşlarımla oynamak istediğimde PvE bir oyun oynamak daha mantıklı geliyor. Türk topluluğu ile oyuna girip annemize bacımıza küfür yemektense botlarla vs atmayı tercih ediyoruz.

Peki siz bu oyuncu kitlesine rastladınız mı? Bu kitleden kurtulmak için neler yapmak lazım?

Bende aynı mantıkdayım. CS:GO Gireceksem Artık Resmen Dua Ediyorum Türk Gelmesin diye. Artık O Kadar Sıkıldımki Bende Hikayeli oyunlar oynuyorum. CS gireceksemde botlarla giriyorum.Çünkü zevk vermiyor . Ulan artık hikayeli oyunlar alıyorum The Long Dark vs. çünkü bıktım ben bu kesimden . Ulan ben kendimi tutamıyorum adamlar seslide sövüyolar Tab > CTRL > RMB > Mute yapıyorum . Çok sıkıyor çünkü o kesim :c
 
Aynen çok var. Ben 1-2 kez denk geldim ama çok denk gelen gördüm. Zaten CS:GO'yu botla oynadım. Zula'yı da hem P2W olmasından hem de hesap bilgilerimi unutmamdan dolayı bıraktım. Zaten çok az oynamıştım. LoL'ü hiç beğenemedim. Metin2 için de aynısı geçerli. WolfTeam'e de alışamadım. Sonra Call of Duty 4'e sarınca Türklere az denk geldim. Şans mı bilmiyorum hiç kanser Türk çıkmadı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı