0'dan İngilizce nasıl öğrenilir?

Daha fazla  
Merhaba, benim İngilizcem 0. hayatım boyunca İngilizce eğitimi almadım neredeyse. 7.sınıfa kadar hayatım boyunca neredeyse İngilizce eğitimi görmedim. 7. sınıfta ise birden üstüme atıldığında hiçbir şey anlamıyordum. İşte 50 alacak kadar yapıp geçiyordum. Şimdi ise İngilizce öğrenmek istiyorum. 0'ım tahminen oyunlardan, sağdan soldan 500-600 arası belki sözcük ya biliyorum ya bilmiyorum. Ama günlük hayatta kullanılan terimlerin neredeyse hiçbirini bilmiyorum. Sözcük bilgim bile bence çok zayıf, nasıl bir yol izlemem lazım. Çoğu yer ağır geliyor, nasıl bir yol izlemem lazım? Hangi kanalları, hangi kitapları önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler.

Şahsi kanaatime göre İngilizce ezber ile değil yaşayarak öğrenilir. Telefonunuza ve bilgisayarınıza birer sözlük indirin ve cihazları İngilizce olarak kullanmaya başlayın. Zor olacak ama güçlü bir yöntemdir.

Ortaokulda İngilizcem çok güzeldi. Hani bazıları ortaokulda notlar sisiriliyor falan diyor ya öyle bir şey yoktu bizim okulda. Olan okul olduğunu da pek sanmıyorum. Benim o zaman İngilizcemi geliştirmeme en büyük olanak sağlayan şey sınavlar ve öğretmenimizdi. Yeni bir üniteye geçtiğimizde kelimeleri manasıyla tahtaya yazar, ordan biz deftere geçirir daha sonrasında da ezberleyin bir dahaki derse soracağım derdi. Ben de evde 90-100 kez bir kelimeyi manasıyla okurdum. Sonra oraya bakmayarak okurdum. Diğer kelimelere de aynı şekilde yapar gider anne babama dinlettirirdim kendimi. Kelimeleri ezberlerkende yazıldığı gibi değil İngilizler nasıl konuşuyorsa öyle ezbelerdim. Daha sonrasındaki gün kendim tekrar tekrar çalışır, arkadaşlara dinletirdim. Ben onları dinlerdim. Sınıfta bir tek ben ve bir kız yapardı bunu. Hocada artı atar bizi sınıfta överdi, çok hoşuma giderdi sırf bunun için bile ezberledim. Yeri gelir etkinlik falan yapardık evden bir şeyler getirir yerdik. Sınavları da çatır çutur yapıp 85-90 alıp o da motive ederdi. Yane burdan çıkarılacak mesaj eğer sen yaptığın bir işte ilerleme görürsen veya da kendini motive edecek, ödüllendirme sistemi gibi şeyler devreye sokarsan yaptığın iş sürekli, devamlı ve güzel olur kardeşim benim.

Özel ders al.

Evde öğreneceksiniz tamamen maruz kalmadan ibaret, İngilizce şarkı dinlerken sözlerine bakın ve sonrasında cevirilerini inceleyin. Sitcom diziler izleyin, günlük dili çok fazla kullanıyorlar. Hayatınızın bır parçası haline getirin, alışmaya çalışın. Telefonu İngilizce yapalirsiniz yukarıda söylenmiş zaten.

500-600 kelime aslında fena değil başlangıç için iyi bile sayılır ama o kelimeleri ne kadar iyi bildiğiniz de önemli. Duyduğunuz anda anlayabiliyorsanız çok iyi. Youtube'dan basit içerikler izleyerek pratik yapabilirsiniz. Biraz zorlanıyorsanız güzel yavaş yavaş gelişiyorsunuz demektir ama katlanamayacak kadar zorluyorsa daha basit içerikler lazım. Youtube'da basit ingilizce kullanan videolara bakabilirsiniz. Anlıyor gibi olursanız hızlandıra hızlandıra bakabilirsiniz. Zorluyorsa Language Reactor gibi eklentilerle kelimelere baka baka çalışabilirsiniz ama çok sık kullanmak zorunda kalıyorsanız yine seviyenizi aşıyor demektir. Önemli olan seviyenizin bir tık üstü içeriği bulmak.

Eğer dinleyerek anlamanız da çok kötüyse chatGPT'ye bana çevirisi ile birlikte A1 seviyesinde ingilizce hikayeler yaz deyip onlara çalışabilirsiniz. Çalıştıktan sonra Google Translate'e atıp sesli okutarak takip etmeye anlamaya çalışın. Aslında seslendirme için Google Translate yerine elevenlabs da kullanabilirsiniz ama bence Translate'in de seslendirmesi fena değil. Amaç basit içerikleri hem okuyarak hem de dinleyerek anlayacak seviyeye gelmek olmalı.

Basit içerikleri anlayabilir seviyeye geldikten sonra yavaş yavaş seviye yükseltmek lazım. Yine ChatGPT'ye hikaye yazdırabilirsiniz. Bilmediğiniz zorlandığnız kelimeleri de içerek şekilde hikayeler yazdırabilirsiniz ama tabi bir yerden sonra bu sıkıcı olabilir. Bunun için seviyeye uygun, ilginizi çeken youtube kanalı bulabilirseniz çok daha güzel olur. Hem sıkılmazsınız ders çalışıyormuş gibi olmaz hem de anlama yeteneğinizi geliştirmiş olursunuz.

Şu Youtube serisine de bakabilirsiniz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…