1.5 TB RAM ne işe yarıyor?

İlgisayarlarımızda yaptığımız en basit işlemden en karmaşık işleme kadar her şey, verilerin işlenmesiyle alakalıdır. Siz bir tuşa basarsanız bu komut bilgisayarın işlemcisine gider, RAM ise geçici hafıza görevi yaparak, işlemcinin üzerindeki yükü azaltır. Eğer aynı işlemi bir yazılımla programlayarak otomatik hale getirirseniz, bu kez RAM o komutu çalıştıran yazılım için de güç harcar.

Binlerce satır koddan oluşan dev oyunların çalışma mantığı da böyledir. Köşeden çıkan düşmanlara ateş etme komutlarınız bir kenarı, onların hangi köşeden nasıl ve kaç farklı şekilde çıkacaklarını programlanmış yazılımlar belirler. komut sayısı arttıkça RAM'in daha çok işlem yapması gerekir. Ancak gümüzdeki en ağır oyunu bile 32 GB'lık bir RAM ile sorunsuz oynayabilirsiniz.
Yani 1,5 TB RAM'e sahip Mac Pro'yu zorlamak için daha fazla şeye ihtiyacınız var. Daha çok komut, daha ağır görevler, daha çok işlem… mesela; dünyanın en etkili yapay zekalarını simüle edebilirsiniz. öğrenen makine mantığına sahip yazılımların beyni haline getirebilirsiniz.

Sıkıcı mı? Biraz heyecan katalım… uçak kanatları ya da araba tasarımlarının sanal ortamda aerodinamik testlerini yapabilirsiniz, bu testler sırasında ise her bir hava molekülü, gerçeği taklit ederek tasarladığını uçak kanadını test edebilirsiniz. Yani arabayı, uçak kanadını üretmek için milyon dolarlar harcamadan en doğru tasarıma karar verebilirsiniz.

Bunu 4 dakikada nasıl yazdınız?
Anladım.
 
Server RAM'ler özeldir, bizim bilgisayarlar da kullandıklarımızdan farklı mesela diye biliyorum işlemcinin ve anakartın desteklemesi lazım.
 
Sunucu için olduğunu pek zannetmiyorum. Çünkü amacı sunucu kurmak olan bir insan Mac yerine daha iyi sunucular alabilir ki bence Mac'in bazı donanımları sunucu için gereksiz güçlü diye düşünüyorum.

Daha çok ağır video ve fizik simülasyonları içindir yazılmış zaten. 2 Saat sürecek Bilim Kurgu tarzı ağır görsel efekt içeren yüksek çözünürlüklü filmleri işleyebilir. Ya da simülasyonlar. Yazılmış zaten bahsetmeme gerek yoktur.

Zaten bu bilgisayarı alan muhtemelen amacı oyun olmayan bu bilgisayarın parasını çok rahat kazanabilecek insanlardır. Yanlış bilmiyorsam zaten bu bilgisayar için özelleştirme seçenekleri var alan adam istediği gibi RAM seçebilir.
 
Bilgisayarlarımızda yaptığımız en basit işlemden en karmaşık işleme kadar her şey, verilerin işlenmesiyle alakalıdır. Siz bir tuşa basarsanız bu komut bilgisayarın işlemcisine gider, RAM ise geçici hafıza görevi yaparak, işlemcinin üzerindeki yükü azaltır. Eğer aynı işlemi bir yazılımla programlayarak otomatik hale getirirseniz, bu kez RAM o komutu çalıştıran yazılım için de güç harcar.

Binlerce satır koddan oluşan dev oyunların çalışma mantığı da böyledir. Köşeden çıkan düşmanlara ateş etme komutlarınız bir kenarı, onların hangi köşeden nasıl ve kaç farklı şekilde çıkacaklarını programlanmış yazılımlar belirler. Komut sayısı arttıkça RAM'in daha çok işlem yapması gerekir. Ancak gümüzdeki en ağır oyunu bile 32 GB'lık bir RAM ile sorunsuz oynayabilirsiniz.
Yani 1,5 TB RAM'e sahip Mac Pro'yu zorlamak için daha fazla şeye ihtiyacınız var. Daha çok komut, daha ağır görevler, daha çok işlem… mesela; dünyanın en etkili yapay zekalarını simüle edebilirsiniz. Öğrenen makine mantığına sahip yazılımların beyni haline getirebilirsiniz.

Sıkıcı mı? Biraz heyecan katalım… uçak kanatları ya da araba tasarımlarının sanal ortamda aerodinamik testlerini yapabilirsiniz, bu testler sırasında ise her bir hava molekülü, gerçeği taklit ederek tasarladığını uçak kanadını test edebilirsiniz. Yani arabayı, uçak kanadını üretmek için milyon dolarlar harcamadan en doğru tasarıma karar verebilirsiniz.

Kaynak: Apple Mac Pro’nun 1500 GB’lık RAM’i Ne İşe Yarıyor?

Aynı şeyi iMac Pro ile yapamaz mıyız?

 
Son düzenleme:
Aynı şeyi iMac Pro ile yapamaz mıyız?

Pek bilgim yok yazının kaynağına bakın belki vardır.
Yinede şahsi düşüncem, bu bilgisayarlar çok üst kademe işler içindir herkes alamıyor zaten.
Mesela Apple web sitesi tüm dünya tarafından 7/24 kullanılıyor ve o sunucu bilgisayarı çok çok güçlü olmalı.
 

Geri
Yukarı