Çözüldü 1 Gbps internette Bufferbloat olabilir mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Oğuz Atbaş

Kilopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Sosyal Medya Uzmanı
Merhaba, dün internet paketlerine zamlar geldigini görünce 120 TL fark ile 200 Mbps internetimi 1 Gbps çıkardım. Modemimde QoS açıktı dalgalanmalar olunca işkillendim ve biraz araştırdım. Birkaç testten sonra gördüm ki QoS açıkken 1 Gbps değil de 200 Mbps olarak internetimi sınırlıyor. (Ne kadar doğru bilmiyorum tamamen benim anladığım bu) Sonra QoS kapattım. Şu an internetim 1 Gbps download - 60 Mbps upload böyle kullansam oyunlarda falan anlık bufferbloat olur mu? Ne önerirsiniz? Araştırıp gördügüm kadarıyla 1Gbps simetrik veya degil QoS açılmıyormuş sanırım. Evdekiler internete girip Instagram veya WhatsApp üzerinden bir video yollarsa uploaddan dolayı bufferbloat yaşar mıyım? Yaşarsam nasıl önüne geçerim?

Modem Markası ASUS RT-AX56U

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
1 Gbps hızı kolay kolay dolduramazsınız.
Download için QoS ayarlamanıza gerek yok.
1 Gbps QoS için de PC kullanmanız gerek zaten.
Piyasadaki routerler 100-200 Mbps hızlarda takılıyor.

Sadece upload için QoS kullanın.
Upload hızınız download hızına göre çok düşük.
Upload için QoS kullanmanız şart.
Evet bu bahsettiğiniz şey mümkün. Yani telefondan yapılan upload internet hızınızı, pinginizi etkileyebilir. Modeminiz destekliyorsa, Wi-Fi kanallarına hız atayabilirsiniz. 50Mbps atadığınız taktirde hem telefonlar için yeterli olacaktır hem de dalgalanma yaratacak kadar çekim yapmaz.

Screenshot_31.png

ZyXEL modemimden bir örnek.

QoS'u kendin için aç. İndirme lazım olunca kapatırsın. Zaten gigabit indirme sunan pek yer yok. Anca test yaparsın.
Kendin için açtığında diğer kişilerden öncelikli olursun. Sen oyun oynarken onların paketlerinden önce seninkiler gider. Tabii yine de onların zararı olur ama o kadar çok olmaz.

Herhalde Asus cihaz için açmayı koymuştur.

Çözüm

QoS açmasam peki oyunlardaki paketleri öncelik tanır mı? Tam emin olamadıgım için QoS açık 200 Mbps alıyorum. Kendimi keriz gibi hissetmeye başladım boşuna 1Gbps para ödemek istemiyorum böyle olacaksa ya da donanımsal bir şey lazımsa alayım onu da bulamadım maalesef.

QoS açmasam peki oyunlardaki paketleri öncelik tanır mı? Tam emin olamadıgım için QoS açık 200 Mbps alıyorum. Kendimi keriz gibi hissetmeye başladım boşuna 1Gbps para ödemek istemiyorum böyle olacaksa ya da donanımsal bir şey lazımsa alayım onu da bulamadım maalesef.

Hattınızın download hızının tamamını kullanmadığınız sürece download için QoS pek bir işe yaramaz.
1000 Mbps'nin tamamını kullanmanız da zor zaten.
Upload için QoS ekleyin yeter.

Hattınızın download hızının tamamını kullanmadığınız sürece download için QoS pek bir işe yaramaz.
1000 Mbps'nin tamamını kullanmanız da zor zaten.
Upload için QoS ekleyin yeter.

Uyarlanabilir QoS, Geleneksel QoS ve Bant sınırlayıcısı hepsini açtıgımda otomatik 200 ve altına atıyor wavefromdan test yapınca da B veya C puan veriyor tam çözemedim hala yine de teşekkürler.

Buradan merlin FW indirip cihaza atabilirsiniz:

Abi senin videodan sonra merline yükledim zaten hatta cake kullanıyordum ama cake 200 Mbps sabitliyor. Uyarlanabilirde 700-40 olarak ayarladım onda da upload çok yüklenmedikleri zaman ping atmıyor iyi gibi şu anlık ama yine de 700-40 da kullanabileceğim bir SQM var mı merak ediyorum.

@Oğuz Atbaş
Cake ya da FQ_Codel kullanın.

Cake 200 Mbps sabitlemiyor, işlemci %100'e vuruyor.
Download için QoS uygulamak istiyorsanız hazır router yerine bir mini PC kullanın.

Cake ile:
Download kısmına 0 girin. (Download için QoS'i kapatır.)
Upload kısmına 50 Mbps için 50000 girin.

Ben 500/40 Mbps internette Mir4a Giga router ile bu ayarları kullanıyorum:

Screenshot_20230124-122526_Firefox~2.png

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı