Tepki süresinden çok hertz daha önemli geliyor bana. Tamam profesyonel sporculuğa atılmak isteyenler 1 ms alsın ona lafım yok. Ama hani 4 ms fark için 60 hertz daha vermek... Birazcık bana mantıksız geliyor şahsen. Bu fikri genelleme yaparak söylüyorum çünkü çoğu kişi oyunu keyif için oynar. Keyfi de en çok o 1 ms değil de daha akıcı yani daha yüksek frekanstaki monitörler verir. 1 ms ile 5 ms arasındaki fark "yahu görüntü çok geç geliyor" tepkisi kadar değil. Ama hertz düşünce yani 120 hertz monitör kullandınız 60 hertz geçiş yaptığınızda "çok kasıyor" bile demeniz olası. Bu dediğim olay 120-144 hertz arası için de geçerli. Bu monitörleri şu ana kadar gözüm görmedi ancak monitörüm 75 hertz olduğu için o aradaki 15 hertz bile çok fark yaratıyor. Hatta ilk 75 hertz yapışımda "görüntüye bak çok akıcı oldu" dedim. 75 hertz için böyle tepki verdim 120 hertz için nasıl tepki verilir bir de bunu düşünün. Hertz farkını da bir yayıncıya sormuştum 144 hertz monitörü vardı tepki olarak bir fark görebildin mi dedim hiç bir fark yok dedi sadece daha keyifli oluyor tatmak isteyeceğin bir zevk dedi. Ghosting olayına gelince 120 hertz için 5 ms GTG de olsa yeterlidir. Yani Ghosting yapmaz. 1 saniye içerisinde 120 kareyi verebilmek için her kare başına 8.3 mili saniye gecikme de olsa o kareler sığar. 120*8.33333333333 milisaniye = 1000 mili saniye. 1000 mili saniye = 1 saniye. Ghosting sadece panelin tepki süresine bakar ama o genel gecikme süresi var ya sunucuyla olan bağlantıdaki pinge bile bakar.
Profesyonel oyunculuğa gelince de hertz çok yüksek olması çok çok önemli değil. Zaten 60 hertz insan için yeterlidir. Buradaki yeterlilik tepki ile alakalı. Yani ikisi de aynı tepki süresi ve input lag değerine sahip 120 ve 60 hertz monitör karşılaştırıldığında gecikme olarak bir fark olmaz. Biraz abartalım;
hani şu filmlerde kurşunu görebilen insanlar var ya onun gibi bir fark var ama o kadar da değil.
@Yusuf Ensar Ertan bu işi pratiğe döktü saniyede 90 karelik bir animasyon yaptı ve sadece 1 karesinde nokta vardı. Sonuçlar, 90 hertz altındaki monitörlerde bazen nokta gözükmedi bazen gözüktü. Bu da biraz şans meselesi o kareyi bazen yakalıyor bazen yakalayamıyor. Ama çoğunlukla o nokta gözüktü. Bu örnek, oyunlardaki hız, refleks, zamanlama gibi şeylerin çok üstündedir. CS:GO'da önünüzden mermi geçince zaten gözükmüyor (belki de gözüküyor bilmiyorum o kadar da). Gözükse de ne olacak? Zaten mermi yanınızdan geçerken sesi geliyor. Profesyoneliz diye de işi abartmanın manası yok. Tepki süresi ve input lag değeri oyundaki gecikme değeri vesaire E-spor için
yeterlidir. Bunun dışındakiler abartıdır. Oyundan hiç bir şey anlamayan ama en baba yüksek hertzli monitörü kullanan yayıncılardan farkınız kalmıyor. İhtiyacın olanı alacaksın fazlasını değil. E-spor istiyorsan ve gerçekten bunun için her şeye katlanmaya hazırsan ki katlanılacak da bir şey yok bunda sadece oyundan az keyif alırsın o kadar. 90 kare verilen animasyondaki o 1 noktayı her daim görmek isteyen bir psikopat iseniz o başka...
Şu çok basit konu için bile bu kadar uzun yazı yazıyorum. Şu detaycılık sorunumdan ne zaman kurtulacağım bilmiyorum.
Bu arada tepki süresini hissettiğim tek yer Super Hexagon oyununda Hardestestest seviyesidir. Birinci sebebi renklerin keskin değişmesi yani o GTG var ya ona göre baya bir yüksek seviyede renk değişimi var. İkinci sebebi;