Merhaba,
1 sene önce İtalya'da staj yaparken telefon kayıt ücretine zam geliceği duyurusu yapıldı. Bende bu sırada telefon değiştirmeyi zaten düşünüyordum. 4 yıllık Xiaomi Mi 8 kullanıyordum daha kullanabilirdim ama zam olayını duyunca ailecek ya şimdi ya da asla olcağının kararına vardık. Yurt dışından Apple almak en mantıklısıydı, çünkü Türkiye'de sebepsiz yere çok daha pahalı diğer markalara göre ve değerde az kaybediyor. Diğer marka telefon alınca ve kura vurup üstüne kayıt ücreti verince az çok aynı paraya geliyordu.
Her neyse o gün heyecanla koştura koştura gidip 128 GB (pişmanım) iPhone 14 Pro aldım sonra 6000TL IMEI kaydı için paşa paşa ödedim.
Bir süre sonra ne kadar iOS işletim sisteminden haz etmediğim gerçeği üstüme çökmeye başladı. Eskisi gibi Jailbreak yapar kendimi rahatlatırım diyordum fakat öğrendim ki artık 3 yıl iOS güncellemeyip beklemeden olmuyor, Jailbreak topluluğu ölmüş.
Şimdi telefonu Anneme verebilsem kendime hemen Android telefon alırdım. Ama aptal 3 yıl kayıtlı olduğu şahıs hariç kullanılamama durumu söz konusu. Ben önümüzdeki ay yüksek lisans için Türkiye'den en az 2 yıl gidiyorum. Sonra da ziyaret vb. hariç geri bu ülkeye gelme niyetim yok. Kendime yurt dışında yaşarken güzel bir tane Android telefon alacağım.
Bu konuda ne yapmak daha mantıklı. Elimdeki 14 Pro 2 yıl yatsın mı Annem kullanabilene kadar yoksa verdiğim 6000TL'yi umursamadan eBay üstünden bu telefonu satsam daha mı mantıklı olur. Satmazsam yılda bir Türkiye'ye gelince kullanmak için durmuş olur. Yurt dışında yaşayan arkadaşlar nasıl yapıyor. Yani artık kayıt ücreti ödenecek bir seviyede olmadığı için yurt dışında kendime yeni alacağım cihaz hiçbir zaman Türkiye'ye kaydolmayacak. O yüzden 2. telefona ihtiyacım olacak gibi, en azından arama ve IMEI kaydı olmayan telefona internet paylaşmak için. Ama 14 Pro gibi pahalı bir telefonu 2 yıl boş tutmakta çok akıl kârı gelmiyor. O yüzden sizden tavsiye bekliyorum.
Hızlıca bakınca bu telefonu yurt dışında satsam maksimum 500-600 Euro edecek gibi duruyor. 1000+ Euro verdiğimi düşünürsem her halükarda büyük zarardayım. Yeni alacağım cihazda 2. el olur cebimden çok para çıkmaz ama kayıt olayı saçmalığı insanın sinirini bozuyor.