1 yıllık yurt dışı kayıtlı iPhone 14 Pro ile ne yapmalı?

Makaleler
2
Yer
Ankara
Daha fazla  
Meslek
İşsiz (öğrenci)
Merhaba,
1 sene önce İtalya'da staj yaparken telefon kayıt ücretine zam geliceği duyurusu yapıldı. Bende bu sırada telefon değiştirmeyi zaten düşünüyordum. 4 yıllık Xiaomi Mi 8 kullanıyordum daha kullanabilirdim ama zam olayını duyunca ailecek ya şimdi ya da asla olcağının kararına vardık. Yurt dışından Apple almak en mantıklısıydı, çünkü Türkiye'de sebepsiz yere çok daha pahalı diğer markalara göre ve değerde az kaybediyor. Diğer marka telefon alınca ve kura vurup üstüne kayıt ücreti verince az çok aynı paraya geliyordu.

Her neyse o gün heyecanla koştura koştura gidip 128 GB (pişmanım) iPhone 14 Pro aldım sonra 6000TL IMEI kaydı için paşa paşa ödedim.

Bir süre sonra ne kadar iOS işletim sisteminden haz etmediğim gerçeği üstüme çökmeye başladı. Eskisi gibi Jailbreak yapar kendimi rahatlatırım diyordum fakat öğrendim ki artık 3 yıl iOS güncellemeyip beklemeden olmuyor, Jailbreak topluluğu ölmüş.

Şimdi telefonu Anneme verebilsem kendime hemen Android telefon alırdım. Ama aptal 3 yıl kayıtlı olduğu şahıs hariç kullanılamama durumu söz konusu. Ben önümüzdeki ay yüksek lisans için Türkiye'den en az 2 yıl gidiyorum. Sonra da ziyaret vb. hariç geri bu ülkeye gelme niyetim yok. Kendime yurt dışında yaşarken güzel bir tane Android telefon alacağım.

Bu konuda ne yapmak daha mantıklı. Elimdeki 14 Pro 2 yıl yatsın mı Annem kullanabilene kadar yoksa verdiğim 6000TL'yi umursamadan eBay üstünden bu telefonu satsam daha mı mantıklı olur. Satmazsam yılda bir Türkiye'ye gelince kullanmak için durmuş olur. Yurt dışında yaşayan arkadaşlar nasıl yapıyor. Yani artık kayıt ücreti ödenecek bir seviyede olmadığı için yurt dışında kendime yeni alacağım cihaz hiçbir zaman Türkiye'ye kaydolmayacak. O yüzden 2. telefona ihtiyacım olacak gibi, en azından arama ve IMEI kaydı olmayan telefona internet paylaşmak için. Ama 14 Pro gibi pahalı bir telefonu 2 yıl boş tutmakta çok akıl kârı gelmiyor. O yüzden sizden tavsiye bekliyorum.

Hızlıca bakınca bu telefonu yurt dışında satsam maksimum 500-600 Euro edecek gibi duruyor. 1000+ Euro verdiğimi düşünürsem her halükarda büyük zarardayım. Yeni alacağım cihazda 2. el olur cebimden çok para çıkmaz ama kayıt olayı saçmalığı insanın sinirini bozuyor.

Yanlış bilgi
3 sene şahıs kullanımı sonrası herkese açılma durumu olmuyor artık. Bu sene gelen bir kanun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdi hocam öncelikle her hatta açılma durumu 3 takvim yılı sonrasında oluyor. Sizle aynı zamanda ben de 14 Pro almıştım net tarihi oradan biliyorum sanırım 2023 Temmuz ayında kayıt ettirdiniz. Yani 1 Ocak 2026'da cihazınız TR cihazı olacak ve tüm hatlara açılacak. Dolayısıyla örnek veriyorum o zamanki TR cihazı sizle aynı kozmetikte bir 14 Pro 70K ise siz de 70K'ye satabileceksiniz. Yani yurt dışı muamelesi görmeyecek böylece gerek döviz gerek TL her anlamda bugünden çok daha kârda olacaksanız 15 ay kaldı. Şimdi telefonun 15 ay yatmasına gerek yok. Anneniz yine kullanır. Siz burada kendi üzerinize ait bir hat alacaksanız annenizin numarasına. Böylece numara fark etmiyor neticede anneniz de sizin üzerinize olan hat olacağı için burada 14 Pro'yu kullanacak. Bunu her operatör yapıyor TR'de tabii devretme işleminin bir ücreti var 300-500 TL mi öyle bir şey tam net rakam aklımda değil annenizle beraber operatörünüze gideceksiniz. Dediğim gibi 14 Pro'yu zararına satmak mantıklı değil ayrıca bu 3 sene kuralı yukarıda arkadaşın dediği gibi kalkmadı halen daha devam ediyor.

Teşekkürler bilgi için, telefonu dediğiniz gibi temmuz ayında tam kayıt işlemine zam geliceği açıklanan gün alıp kaydettirdim. Benim hattım aslında babamın üstüneydi. Sonra numara değişmedem kendime geçirmek için 1000tl üstü para verdik 1 yıllık faturaya bölünecek şekilde. Eğer annemin numarası değişmeden hattını benim üstüme alabiliyorsak ona versem daha mantıklı olur. Onun iPhone X yedekte durmuş olur. Ben bir kendisiyle konuşayım bakalım aklına yatıcak mı.

14 Pro'yu yedeğe atmak veya satmak gibi büyük zarara girmektense iPhone X'i satmak veya yedekte tutmak her türlü daha mantıklı olacaktır tabii bir konuşun ama bundan başka da seçeneğiniz yok maalesef kalan 15 ay için.

3 sene şahıs kullanımı sonrası herkese açılma durumu olmuyor artık. Bu sene gelen bir kanun.
Gerçekten çok saçma, yani yeni cihaz alınınca eskisi çöp mü olsun. İsraf gerçekten. Direk yasaklasalar daha iyi olur bu saatten sonra. Yurt dışı alışverişinide patlattılar zaten sanki yeterince vergilendirilmemişti gibi. Neyseki çekip gidiyorum.

Annemin hattı kendi üstüme çekersem annemin banka uygulamaları falan problem çıkarır mı? Numarası değişmeyeceği için çıkarmaz diye düşünüyorum ama kendisi tedirgin birazcık.

Birde kamera içinde toz var garantiye vermem lazım ama 1 yılı gıdı gıdına geçtiği için veremiyorum anca Avrupada 2 yıl garantiden faydalanabilirim, kamera değişmesi gerekiyor anladığım kadarıyla. Bunu kendisi beni ziyarete gelince yaptırırım diyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_2764.jpeg
    59,8 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
Annemin hattı kendi üstüme çekersem annemin banka uygulamaları falan problem çıkarır mı? Numarası değişmeyeceği için çıkarmaz diye düşünüyorum ama kendisi tedirgin birazcık.
Yok hocam banka uygulamalarının konuyla alakası bile yok. Tedirgin olacak bir durum yok.

Kamera değişmesi gerekmiyor. Sadece camı çıkarıp tozu alacaklar ve yeniden camı takacaklar. FPPro'ya verebilirsin işini iyi yapan servistir.

Telefonu söktürmeyeceğim şimdilik belki yurt dışına çıkınca yaptırabilirim kendi servisinde. Bugün gidip soracağım hat değişimi için ne kadar para alıcaklarını. Muhtemelen taadütü iptal edip bir sürü ceza kesicekler. Çünkü babamın üstüne olan kendi hattımı kendi üstüme alınca 1000tl üstü geçirmişlerdi.

Olsun cihazı bekletmekten veya 30K zarara satmaktan iyidir.

Olsun cihazı bekletmekten veya 30K zarara satmaktan iyidir.
Kesinlikle haklısın. Kendiside istiyor zaten kaç yıl oldu iPhone X çıkalı. Ben kendime Poco f5 gibi çok daha dandik bir şey alıcağım yeterki Apple olmasın diye.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…