Fikrinizi güzelce belirtmişsiniz, yanlış anlamadım zira haklı olduğunuz kısımlar var. ASUS'un renk gamutu biraz daha fazla ama kontrast oranı zayıf. İki modelde yeteri kadar doygun göstermesine karşın kontrast oranı farkı IPS'te daha önemli. 2-3K daha fazla ödeyince biraz renk gamutu alıyorsunuz fakat IPS'in en kötü olduğu konudan yani kontrast oranından feragat ediyorsunuz. Yani siyahlarda belirgin bir fark olacak, ASUS ve Lenovo yan yana koyulduğunda ASUS'un siyahları gri gözükecek.
Bir de ASUS'un fiyatı çok tuzlu olduğu için yakın fiyatta AOC Q27g4zr, GS27QXA, VX2758a 2K Pro 3 240Hz (Gigabyte ve AOC 260Hz) veya öğrenci indirimiyle G65B falan alabiliyorsunuz.
Monitör iyi lafım yok, malzeme kalitesi, kontrol menüsü vs premium hissettiriyor. Ama ayakları berbat değilse yani sallanıp düşme durumu yoksa veya OSD menüsü kötü değilse ASUS'u almaya gerek yok. Gigabyte ve ViewSonic aynı gamut değerini sunabiliyor. İkisi de 240Hz ve hızlı modeller. Parlaklık ASUS'la benzer. Gigabyte daha iyi kontrast oranına sahip. ViewSonic ise ASUS'la benzer seviyede. Ama sonuç? 240Hz ve oxide TFT panel kazanıyorsunuz.
İkide bir okside TFT deyip duruyorum ne bu diyeceksiniz? Oda şöyle, oxide TFT genelde a-si TFT panelden çok daha az kullanılır çünkü daha pahalı bileşenlerden oluşur.
Oxide TFT de oksit, galyum, çinko ve indiyum bulunur. A-si TFT'de ise amorf silikon bulunur. Güç tüketimi daha düşüktür, yüksek kontrast oranına daha elverişlidir vs özetle daha iyidir.
XG27acs ile alakalı da bir sürü şikayet var ama artılar ve eksiler değerlendirildiğinde F/P odaklı Lenovo, aynı fiyat bandında ise daha üst seviye modellere yönelmek daha mantıklı. Aslında ASUS'u sürekli yermemin sebeplerinden biride bu.
ASUS'la alakalı ne şikayet duydunuz diyeceksiniz? O kısımda şöyle, ölü piksel, agresif mat kaplama, aşırı IPS glow, coil whine vb şikayetler duydum.
Eki Görüntüle 2532777
Kaynakta paylaşabilirim bu arada ama şans faktörünü de unutmamak gerek. Lenovo eskiden ciddi oranda bu model bazlı kalite kontrol sorunu vardı, birkaç aydır minimal şikayet görüyorum. ASUS modelle alakalıysa şikayetler arttı ve şu sıralar fazla duyuyorum.