Annemin daha çok kullandığı evdeki 9400 GT ekran kartlı Phenom 2 X4 965 işlemcili sistem cortlayınca defnedip yenisini toplama sözü verdim. 10 bin TL'yi çok geçmeyecek şekilde ve böyle bir sistem elde ettim 4 haftada.
Ekran kartı başta RX 480-580 veya 590 olacaktı fakat fiyatları çok oynak ve madencilerin elinden sıkça geçmiş bir kart olduğu için sıfır kartlara yöneldim. RX 560'a 2.5k vermek yerine sıfır R9 270 aldım, kafam rahat. Zaten evde AAA oyun oynayan kimse yok, benim de kendime ait ayrı çok daha güçlü bir ITX sistemim var.
Anakart ve işlemcileri 1 hafta önceki Hepsiburada ve Amazon indirimlerinde yakalayıp aldım. Oysa 3 hafta evel çok daha iyi fırsat vardı, 6500 TL'ye MSI B550-A Pro + Ryzen 7 3800X + Wraith soğutucu + 2x8GB 3600 MT/s bellekli kombo bulmuştum fakat başkasına nasipmiş, benden önceki kişi aldı. Hal öyle olunca her şeyi sıfır baştan aldım, yoksa en az 1500 TL kârdan ve 3800X gibi performans canavarından ve çok daha kaliteli bir anakarttan mahrum kaldım.
SSD boot için hızlı olsun diye aldım, 1.5 TB HDD + 240GB ekstra SSD halihazırda mevcut.
En çok göze batan parça RAM, dışarıdan bakınca çok eğreti duruyor böyle bir ortalama sisteme öyle bir OC RAM'i kel alaka kaldı ama ileride planım kısmetse 5700x3D'ye (veya AMD bir güzellik daha yapıp 5950x3D çıkarırsa ona) geçmek olduğu için ileride bu fiyata stok bulamam düşüncesiyle aldım. Kafam atarsa anakartı da değiştiririm o büyük bir sorun değil ama DS3H ile 3866 MCLK 1933 FCLK 1.45v ile stabil çalışan birçok sistem gördüm yabancı OC platformlarında. Çok çok 1:1 kullanırım.
Güç kaynağı da yine başka aldığım güç kaynağının sahibi kargoya bir türlü veremeyince iptal olunca ben de ucuza kapatmaya çalıştım. Single-rail switch-modlu olsun diye çok bakındım ama bir tane DeepCool bir de eski Thermaltake dışında 1800 TL altında bulamadım.
Kasa, klavye, monitör, fare, ses sistemi vs. mevcut. Kargo ücretlerini çıkarınca ortalama 10,000 TL'ye denk geliyor topladığım sistem. İstanbul'da yaşıyor olsaydım daha farklı olurdu, kolay olurdu ama uzaktan ve onca işin gücün arasında sadece akşam vakitleri araştırmayla bu kadar oldu. Daha sistemi kurup belleğe ince ayar yapacağım, fan eğrilerini kurcalayacağım, stabilite testleri yapacağım, mavi ekran alacağım vs. çok iş var. İnsanın gençken ne de çok vakti oluyormuş onun farkına vardım yeniden.
Düzenleme: Technopat moderasyonu ChatGPT'ye devretmiş galiba, zira başlığın içerikle alakası "Osmanlı torunuyuz" diyenlerin ecdadla alakası ne kadarsa o kadar. "Ev halkının ortak kullanımı için topladığım AM4 ATX sistem" başlığını nasıl buna uydurdunuz şaşırdım.