1-) Klavye
Kullanım amacı: Daha çok oyun (hikaye ağırlıklı, arada bir rekabetçi oyunlar), not alma, yazı yazma. Bazen de yayın/YouTube.
Swıtch: Switch denilen şey hakkında çok bilgim yok ama basınca sesi hoş çıksın yeter. Ama geceleri de çok ses çıkmadan oynayacak bir switch olsun.
Renk: Beyaz veya siyah fark etmez.
LED/RGB: gerek yok ama olabilir. Karanlıkta tuşlar belli olan ışıkta olur.
Tuş: "wasd, space, Shift vs." butonları farklı renklerde oluyor ya, onlardan istemişimdir hep.
Anti-Ghosting: Doğru algılasın yeter.
Boyutu: %100 olmasın ama %60 da olmasın; %80 ideal gibi geliyor.
Kalite: Sağlam ve uzun ömürlü olsun, dayanıklı olsun (rage).
Kablo: Kablosuz tercihimdir; kablolu da olur.
Ekstra: Bilek desteği olursa mükemmel olur.
Maksimum bütçe: 1500₺
Not: Biliyorum, bu bütçede bu kriterleri karşılayacak klavye zor, ama hayal işte. Maksimum demiştim; ama 1500'ün üzerine X koy, şunu al derseniz onu da paylaşabilirsiniz, fakat 2000'in üzerine çıkmasın.
2-) Mouse
Kullanım amacı: Daha çok oyun (hikaye ağırlıklı, arada bir rekabetçi oyunlar). Bazen de yayın/YouTube.
DPI: Dediğim gibi, hikaye odaklı oyunlar ağırlığında ve arada bir rekabetçi, araba oyunları olmak üzere yeterli DPI olsa yeter.
Hz & ms: Hz: 2000-8000 Hz & 0.5 ms - 0.125 ms
Ağırlık: Söylediğim oyunlara göre olursa iyi olur; 70-90 gr iyidir.
Kablo: Kablosuz tercihimdir; kablolu da olabilir.
Renk: Siyah veya beyaz fark etmez, estetik dursun yeter.
LED/RGB: gerek yok ama olsa iyi olur.
Ergonomi: Tam tutuş olsun. Ele otursun. Konforlu.
Kalite: Uzun ömürlü olsun. Birkaç yıl götürsün (3-4 yıl). Kablosuz olacaksa şarj ömrü uzun olsun.
Click türleri: Drag Click, jitter vs. kolay yapılabilsin (istektir, illa olması gerekmemekte ama not düşerseniz güzel olur).
Ekstra: DPI ayar düğmesi olabilir veya uygulama üzerinden düzenlenebilir. Kayma yüzeyi ayarında olsun. Yan tuşları olabilir (herhalde MB4, MB5 diye geçiyor).
Not: Biliyorum, bu bütçede bu kriterleri karşılayacak mouse bulmak zor, ama hayal işte. Maksimum demiştim; ama 1500'ün üzerine X koy, şunu al derseniz onu da paylaşabilirsiniz, fakat 2000'in üzerine çıkmasın.
3-) Kulaklık
Kullanım amacı: Daha çok oyun (hikaye ağırlıklı, arada bir rekabetçi oyunlar). Bazen de yayın/YouTube.
Ses kalitesi: Sanal 7.1 veya 3D Audio olabilir.
Mikrofon: Mikrofon olabilir veya olmayabilir.
Mikrofon kalitesi (eğer mikrofonlu olursa): Gürültü engelleme özelliği olsun, çıkarılabilir veya katlanabilir olmalı. Karşı tarafa giden ses net ve kaliteli olsun. Cızırtı olmamalı.
Renk: Siyah veya beyaz olabilir, estetik dursun yeter.
Konfor: Uzun süreli kullanımda kulakta ağrı olmasın; yani kafa bandı ve kulak pedleri yumuşak olmalı (terletmeyen kumaş veya hafızalı köpük).
Ağırlık: 250-350 g bence idealdir.
Kablo: Kablosuz tercihimdir; kablolu da olabilir.
Bağlantı türü: Kablosuz olursa önemli olan şarj süresi en az 30-40 saat olmalı, gecikme olmamalı, rekabetçi oyunlarda zorlamamalı. Eğer kablolu olursa da zaten sıfır gecikme olacaktır.
Yapı kalitesi: Metal kafa bandı olsun, daha dayanıklı olur. Kablo değiştirilebilir veya çıkarılabilir olursa güzel olur ama zorunluluk değildir. Döner kulaklık tasarımı olabilir.
Yazılım: EQ ayarı yapabileceğim yazılım desteği; bazılarında oyun özel profilleri oluyor (Valorant, CS, Apex gibi).
Özellikler: RGB gerekmez ama hoş olabilir.
Not: Biliyorum, bu bütçede bu kriterleri karşılayacak kulaklık bulmak zor, ama hayal işte. Maksimum demiştim; ama 1500'ün üzerine X koy, şunu al derseniz onu da paylaşabilirsiniz, fakat 2000'in üzerine çıkmasın.