10 metre şerit LED için kontrol kumandası önerisi

ilovepattis

Hectopat
Selamlar. Odamın tavanını kaplamak için 10 metre RGB şerit LED aldım. (adreslenebilir değiller.) Ancak ne kontrol kumandası ne de trafosu ile birlikte gelmiyor. Trafoyu kendim sipariş verdim o iş tamam ancak kontrol kumandalırna baktığımda neredeyse her kumanda da sadece 5 metre şerit LED'e kadar desteklendiği yazıyor. 10 metreye kadar desteklenen bulamıyorum. Bir de benim bu internetten alacağım herhangi bir kontrolcü benim ledlerime etki eder mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
RGB LED'lerde R, G, B ve GND yada Pozitif besleme olmak üzere 4 bağlantı olur. LED trafosu diye aldığın şey trafo değil, bizim milletin cahilliği trafo diye satıyorlar. Onlar SMPS güç kaynakları. Bu güç kaynağı yalnızca LED'lerin besleme işini halleder. Kontrolcü dediğin şey ise bu LED'leri gerçek anlamda süren aletin kendisidir. Yani akım bu kontrolcü üzerinden geçer. 5 metre LED sürmeye uygundur diyorsa akım hesabı ona göre yapılmıştır ve senin işini görmez. Bu sebeple akım değeri yüksek olan kontrolcü bulman gerek.

Merhaba dostum, biraz geç oldu ama tavsiyelerimi paylaşmak istiyorum.

Şerit LED’inin markasını bilmiyorum ama piyasada çok fazla farklı marka var. Özellikle internetten aldıysan, büyük ihtimalle Cata ya da Noas gibi markalardan birini tercih etmişsindir. Bu markalar genellikle ucuz ve düşük kaliteli ürünler sunuyor. Eğer bu tarz malzemeler aldıysan, yine internet üzerinden "RGB kumanda" diye aratarak uygun fiyatlı kumandalardan alabilirsin.

Ancak burada dikkat etmen gereken bir nokta var: Kumandanın desteklediği amper değeri. Hatırladığım kadarıyla, 10 metrelik bir şerit LED'i destekleyebilmesi için kumandanın 36 amperlik olması gerekiyor. Zaten ideal olan da budur. Fiyatı çok yüksek değildir, tuşlu olan modelleri tercih edebilirsin.

Gelelim trafoya. Eğer kalitesiz bir trafo aldıysan, maalesef geçmiş olsun diyebilirim :) Üzerinde 33 amper yazsa bile gerçekte 10 amper bile vermezler.

LED’lerinin 1.2 watt çektiğini varsayarsak, toplamda yaklaşık 12 amper gerekiyor. Buna bir miktar tolerans da eklersek, 16.7 amperlik bir trafo yeterli olacaktır.

Merhaba dostum, biraz geç oldu ama tavsiyelerimi paylaşmak istiyorum.

Şerit LED’inin markasını bilmiyorum ama piyasada çok fazla farklı marka var. Özellikle internetten aldıysan, büyük ihtimalle Cata ya da Noas gibi markalardan birini tercih etmişsindir. Bu markalar genellikle ucuz ve düşük kaliteli ürünler sunuyor. Eğer bu tarz malzemeler aldıysan, yine internet üzerinden "RGB kumanda" diye aratarak uygun fiyatlı kumandalardan alabilirsin.

Ancak burada dikkat etmen gereken bir nokta var: Kumandanın desteklediği amper değeri. Hatırladığım kadarıyla, 10 metrelik bir şerit LED'i destekleyebilmesi için kumandanın 36 amperlik olması gerekiyor. Zaten ideal olan da budur. Fiyatı çok yüksek değildir, tuşlu olan modelleri tercih edebilirsin.

Gelelim trafoya. Eğer kalitesiz bir trafo aldıysan, maalesef geçmiş olsun diyebilirim :) Üzerinde 33 amper yazsa bile gerçekte 10 amper bile vermezler.

LED’lerinin 1.2 watt çektiğini varsayarsak, toplamda yaklaşık 12 amper gerekiyor. Buna bir miktar tolerans da eklersek, 16.7 amperlik bir trafo yeterli olacaktır.
Selamlar, yanıtın için teşekkürler.
Alalı 2 hafta oldu ve elimde 16.5 amperlik trafo var. Trafoyu ve şerit led kontrol cihazını internetten almaktansa tanıdığım bi elektrikçiden aldım ve evet Cata markaymış :D Şuan için memnunum ancak tek sıkıntısı sanırım bu trafodan çok tiz ve ince bir voltaj sesi gibi bir şey geliyor. Kulaklık takarken falan pek rahatsız etmiyor tabii, alıştım denebilir.
Bir sorum daha olacak, ben odaya 5 metre daha led takmak istesem (toplamda 15 metre olacak) 16.5 Amperlik bu trafo yetersiz kalır değil mi?

Ledlerim bunlar: https://www.hepsiburada.com/intec-3-cipli-silikonsuz-rgb-serit-led-ic-mekan-led-10-metre-p-HBCV00000240VI?magaza=İntecElektronik&

Trafo denilen zımbırtı ise bu: Noas 12 Volt 16,5 Amper Süper Slim Şerit Led Trafosu Yl25-0200 - Fiyatı, Yorumları

Dostum, öncelikle trafonun üzerinde 16.5A yazıyor ama gerçekte verebileceği maksimum akım 7-8 amperi geçmez. Noas ve Cata diyorsun, bir gün trafonun içini aç üstteki kapağı kaldır içi bomboş. :) Yani ekleme yapmayı bırak, çünkü bu trafo amperi az olduğu için çok ısınıyor. Bu da ileride LED’lerinde sönük yanmalara sebep olur. LED’in hakkında bilgim yok, marka da açıkçası hiç duymadığım bir şey. Trafo kaliteli ve amper değeri yüksek olursa led uzun ömürlü olur.

Ayrıca attığın fiyatlar inanılmaz uçuk. İstanbul’daysan istersen sana çok daha uyguna halledebilirim. Ücretsiz de çözerim hediyem olsun odana. 400 TL'ye Noas trafo mu olur, ahaha. :)

Fanlı trafoysa ses gelir değilse bilmiyorum bozuktur belki

Son düzenleme:
Dostum, öncelikle trafonun üzerinde 16.5A yazıyor ama gerçekte verebileceği maksimum akım 7-8 amperi geçmez. Noas ve Cata diyorsun, bir gün trafonun içini aç üstteki kapağı kaldır içi bomboş. :) Yani ekleme yapmayı bırak, çünkü bu trafo amperi az olduğu için çok ısınıyor. Bu da ileride LED’lerinde sönük yanmalara sebep olur. LED’in hakkında bilgim yok, marka da açıkçası hiç duymadığım bir şey. Trafo kaliteli ve amper değeri yüksek olursa led uzun ömürlü olur.

Ayrıca attığın fiyatlar inanılmaz uçuk. İstanbul’daysan istersen sana çok daha uyguna halledebilirim. Ücretsiz de çözerim hediyem olsun odana. 400 TL'ye Noas trafo mu olur, ahaha. :)

Fanlı trafoysa ses gelir değilse bilmiyorum bozuktur belki
Fiyatı uçuk biraz tabi de ben trafoyu beleşe aldım zaten bizim elektrikçi tanıdık olduğu için :D
Maalesef İstanbulda değilim, teklifin için teşekkür ederim yine de.
Önerebileceğin daha iyi bir trafo var mıdır?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı