1000MBPS yerine 100Mbps almak

Öncelikle iyi forumlar dilerim Türknetin uygulamasında hız paketini düşürmüş olabilirmisiniz?
Modem arayüzündeki değerlerin ekran görüntüsünü paylaşabilirmisiniz?

İyi sosyaller ayarlardan Ethernet'in size ne kadar hız sağladığını burada gorseli ile paylaşır mısınız?(ek ayarlardan denetim masasındaki Ethernet yazan sağ yere tıklayıp özellik deyince çıkması gerekiyor) orada 100 mü cikiyor? Bir de modem arayüzünden ayarlarda size gelen Ethernet olanın herhangi bir hız sınırlandırılması var mı? Ya da direkt sıfırlayın düzelebilir. Modeme geleb hız ve gönderilen hız 1GB geliyor mu?(burada yeniden baslat kısmının orasinda olabilir)

Benzer sıkıntıyı Turkcell'de yaşadım. Başlarda 1000 Mbps hızı sıkıntısız alıyordum. Sonradan 100 Mbps'ye düştüğünü gördüm. Driver silip kurunca ve kabloyu arada çıkarıp takınca bazen düzeliyordu. Sıkıntı bilgisayarda sandım bu yüzden. Evde başka CAT 6 bir kablo daha vardı onunla da test ettim. O kabloda hiç 100 üstüne bile çıkamadı. Son çare kaliteli bir kablo alıp tekrar deneyeyim dedim ve sorunum çözüldü. Sizin sıkıntıda bence %90 kablo ile çözülecek. Satın almış olduğum kabloda buydu. Amazon.com.tr

Konudaki mesajları başından sonuna kadar okudum. En başta aklıma üç madde altında çeşitli ihtimaller geldi. Konuyu okudukça bazılarını eledim.

1- Ethernet kablosu üzerinde veya uçlarından birisinde hasar yada paslanma sebebiyle bağlantı sorunu
Konudaki 42 numaralı mesajda kabloyu bir kez değiştirdiğini ve her ikisinde de aynı hızı aldığını söylemişsin. O yüzden kablo kaynaklı değildir. Zaten 4 çift teli olan CAT5e ve üzeri herhangi birisi sana yeter.
2- Router ethernet portunda hasar(pin eğilmesi vs.) veya port ayarlarında çalışma modunun kısıtlanması sebebiyle hız düşüşü
Farklı LAN portları üzerinde deneme yaptığın için portlarda fiziksel sorun olmadığını düşünüyorum. Ancak hala router ayarlarına bakmak gerekli. Bir sebepten ötürü LAN portları gigabit(1000Mbps) yerine fast(100Mbps) modda çalışıyor olabilir. Tabi böyle bir seçeneğin olup olmaması, varsa arayüzün neresinde olduğu cihazın modeline göre değişir.
3- Bilgisayar anakartının LAN portunda hasar(pin eğilmesi vs.) veya onu ilgilendiren yazılım sorunları
Ağ ayarlarında manuel olarak 1Gbps seçmissin zaten. Sürücüyü de yeniden yüklemişsin sanırım. O halde LAN portunda bir hasar ihtimali var.

Birinci maddeyi komple eledim. Çünkü kablo bir kez değişmiş. Router tarafında -eğer varsa- LAN portlarının çalışma hızını kontrol eden bir ayar var mı diye araştır. Eğer yoksa veya router üzerinde de 1Gbps sabitlmen halinde hala sorun devam edersen sorunun bilgisayardan kaynaklı olduğunun teyiti için mümkünse gigabit ethernet portu olan herhangi başka bir cihazla test yapmak gerekir(başka PC, oyun konsolu vs.). Başka cihazla aynı kablo ve router testi mümkün değilse bilgisayarı başka yere götürmek de bir seçenek. Ancak başkasına ait router, modem vb. cihazı eve getirmek bile daha kolay olabilir. Çünkü aktif bir internet bağlantısı olması veya 1Gbps internet paketi olması şart değil. Bilgisayarının CAT5e veya üzeri bir kablo ile 1Gbps hızında "ağ bağlantısı" yapabildiğini teyit etmemiz lazım.

Ethernet portunun fiziksel olarak hasar görüp görmediğini kontrol et hasar varsa, bir USB-Ethernet adaptörü al
Modem arayüzüne gir lan ayarları bölümüne gir
Ethernet portlarının hızını kontrol et. 100 Mbps'ye sabitlenmişse, 1 Gbps'ye ayarla.
Ethernet adaptörünün güç tasarrufu modu hızı sınırlayabilir Aygıt Yöneticisi'nden
Ethernet bağdaştırıya sağ tık yapıp özellikler seçeneğinden
Güç yönetimi kısmına gir, güç tasarrufu için bu aygıtı kapat seçeneğinin işaretini kaldır.
Son olarak bir de CMD'den
Şu kodla ağ yığınını sıfırla şunları yaz CMD'ye netsh int IP reset.
Netsh winsock reset.
Ipconfig /flushdns

Hocam ben de aynı problemi yaşıyordum geçen hafta; başta kablodan olduğunu sandım ama kabloyla ilgili bir sıkıntı yoktu. Geçen hafta yeni SSD aldım ve bilgisayara format atmak durumunda kaldım. Format attıktan sonra düzeldi sorun bende. Belirteyim belki çözümünüz olur. Birebir aynı sorunu yaşadım ama söyleyeyim.

Hocam birebir aynı olmasada benzer sorunu bende yaşamıştım. Başka cihazlarında 600 hiz aldığını söylemişsin sana tavsiyem mümkünse farklı bir işletim sistemine geçmen mesela ben Linux a geçmiştim düzeldigini gördüm ve şuan win 10 kullanıyorum win11 de problem yaşamıştım

Detaylı cevapların için teşekkür ederim öncelikle, Router ayarlarını kontrol etmek gerekli kısmına pek hakim değilim ve nasıl yapacağımı da bilmiyorum. Lan portunda hasar ihtimalinin olup olmadığını görmek için şuan bir test yapmam farklı bir cihaza ethernet ile bağlanmam mümkün değil ama kısa bir süre içinde bilgisayarcıya gidip bunu test etmeyi planlıyorum. Olur da sorun sistemsel ve kablosal değilse internet servisim ile tekrar iletişime geçeceğim.

Router kısmında hala kafam kaldı bu nasıl ayarlayıp kontrol edebileceğim bir şeydir anlatırsan sevinirim.

İlk iki madde harici dediğiniz şeyleri tek tek uyguladım ancak bir çözüme ulaşamadım.

modem arayüzüne girip lan ayarlarını kontrol etmeyi bilmiyorum ve fiziksel bir hasar tespitini şuanlık sağlayamıyorum.

Wi-Fi üzerinden herhangi bir cihazla 100 Mbps değerinin çok üzerinde hız alabildiğine göre İSS şirketin altyapısı ile alakalı bir sorun değildir. ONT/GPON cihazı veya bu cihazla router arasındaki kabloda da sorun yoktur. O yüzden router, ondan bilgisayara gelen kablo veya bilgisayarın kendisi olmak üzere üç odaklı ihtimaller üzerinde durdum. Sorun router cihazından ise şirketi arayıp ekip istemek işe yarayabilir. Onun dışında onları aramaya şimdilik gerek yok.

Router/modem cihazlarının arayüzüne bir web tarayıcıdan 192.168.1.1 adresini yazarak(üretici başka bir adres de belirtmiş olabilir) ulaşabilirsin. Buradan kullanıcı adı ve parola girerek cihazın ayarlarına ulaşabilirsin. Cihazla ilgili pek çok bilgi, özellik ve ayara buradan ulaşabilir. Marka ve modele göre değişkenlik gösterdiği ve sendeki cihazı tanımadığım için ayrıntılı yol gösteremiyorum. Bu tür cihazlarda LAN ve WAN portlarını ilgilendiren ayarlar da yapılabiliyor. Şayet LAN portlarının hızlarını kontrol eden bir ayar varsa bunu araştırabilirsin. Daha önce dediğim gibi böyle bir seçeneği hiç koymamış da olabilirler. Zaten bir noktada kendi kendine hızın kısıtlanmaya başlaması ve resetleme sonrası düzelmemesi de buradan olmadığı ihtimalini güçlendiriyor.

Yani bilgisarın LAN portunun 1 Gbps hıza ulaşabildiği doğrulanması şu an için denenmesi gereken ilk ve en mantıklı işlemdir. Aynı router ve aradaki ethernet kablosunu başka cihazda test edemiyorsan veya gigabit LAN portuna sahip başka bir modem/router/AP cihazı tedarik edemiyorsan dediğin gibi kasayı alıp bir bilgisayarcıya veya eşe dosta götürmek lazım. Tekrar edeyim internet hızının 1 Gbps olması şart değil. 1 Gbps destekleyen herhangi bir LAN portuna takıp bilgisayarın "ağ ve internet" ayarları kısmından bu hızda ağ erişimi olduğunun teyiti lazım. Yine bilgisayar 100 Mbps değerinde kalırsa artık harici bir ethernet kartı alma yolu görülür. Bunların da iki türlüsü vardır. Ekran kartının hemen altında gözüken PCIe X1 yuvasına takılan kartlar veya USB 3.x üzerinden takılan modeller vardır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…