Konudaki mesajları başından sonuna kadar okudum. En başta aklıma üç madde altında çeşitli ihtimaller geldi. Konuyu okudukça bazılarını eledim.
1- Ethernet kablosu üzerinde veya uçlarından birisinde hasar yada paslanma sebebiyle bağlantı sorunu
Konudaki 42 numaralı mesajda kabloyu bir kez değiştirdiğini ve her ikisinde de aynı hızı aldığını söylemişsin. O yüzden kablo kaynaklı değildir. Zaten 4 çift teli olan CAT5e ve üzeri herhangi birisi sana yeter.
2- Router ethernet portunda hasar(pin eğilmesi vs.) veya port ayarlarında çalışma modunun kısıtlanması sebebiyle hız düşüşü
Farklı LAN portları üzerinde deneme yaptığın için portlarda fiziksel sorun olmadığını düşünüyorum. Ancak hala router ayarlarına bakmak gerekli. Bir sebepten ötürü LAN portları gigabit(1000Mbps) yerine fast(100Mbps) modda çalışıyor olabilir. Tabi böyle bir seçeneğin olup olmaması, varsa arayüzün neresinde olduğu cihazın modeline göre değişir.
3- Bilgisayar anakartının LAN portunda hasar(pin eğilmesi vs.) veya onu ilgilendiren yazılım sorunları
Ağ ayarlarında manuel olarak 1Gbps seçmissin zaten. Sürücüyü de yeniden yüklemişsin sanırım. O halde LAN portunda bir hasar ihtimali var.
Birinci maddeyi komple eledim. Çünkü kablo bir kez değişmiş. Router tarafında -eğer varsa- LAN portlarının çalışma hızını kontrol eden bir ayar var mı diye araştır. Eğer yoksa veya router üzerinde de 1Gbps sabitlmen halinde hala sorun devam edersen sorunun bilgisayardan kaynaklı olduğunun teyiti için mümkünse gigabit ethernet portu olan herhangi başka bir cihazla test yapmak gerekir(başka PC, oyun konsolu vs.). Başka cihazla aynı kablo ve router testi mümkün değilse bilgisayarı başka yere götürmek de bir seçenek. Ancak başkasına ait router, modem vb. cihazı eve getirmek bile daha kolay olabilir. Çünkü aktif bir internet bağlantısı olması veya 1Gbps internet paketi olması şart değil. Bilgisayarının CAT5e veya üzeri bir kablo ile 1Gbps hızında "ağ bağlantısı" yapabildiğini teyit etmemiz lazım.