Türkiye'de çakı taşınması yasal olarak pek düzenlenmemiş, daha çok polisin inisiyatifine bırakılmış.
Önerdiğim Victorinox markası İsviçre çakısı olarak bilinen basit çok amaçlı çakıları icat eden firma. Bu tip çakıları İngiltere'de bile taşıyabiliyorsunuz. Burada da arızalı bir polise denk gelmezseniz hiç sorun yaşamazsınız.
(İngiltere bu konularda çok sıkıdır çünkü sokak çeteleri yani roadmen denilen tipler çok yaygındır orada.)
Ama özellikle yaylı otomatik ve kolay açılabilen çakılar, üzerinde kan oluğu bulunduran çakılar salt saldırı amaçlı alet olarak değerlendiriliyor ve taşınması yasak.
Bunun haricinde herhangi bir çakı bıçak şiş sopa hatta çivi bile saldırı ve savunma amaçlı kullanılamaz, saldırı amaçlı kullanılan bir tıraş bıçağının yasaların gözünde kılıçtan farkı yok.
Bu sebeple victorinox önerdim. Benim koleksiyonumda yasak olarak değerlendirilen tipte çakılar da çok ama bunları eskiden almıştım ve yanımda taşımıyorum zaten. Şehir hayatında çok ihityaç da olmuyor.
Stainless Steel paslanmaz çelik demektir. Herhangi bir kalite belirtmez.
Bıçak çelikleri, karbon çelik(paslanır) ve paslanmaz çelik olarak ikiye ayrılır, bunların da tonla alt modeli olur.
Her çelik cinsi farklı özelliklere sahip. Ucuz çakılarda da genellikle 440C veya 4116 oluyor.